Wat Zit Er In Een Banaan? Echte heel veel!!

Deel deze blog makkelijk via:

Banaan is één van de populaire fruitsoorten in Nederland. Zij zijn te verkrijgen met een aantal keurmerken zoals Fairtrade Oké, Biologisch en Max Havelaar. Wat zit er in een banaan? 

Wat zit er in een banaan? Onderstaand een overzicht:

  • In een banaan zit vitamine C, Vitamine E, IJzer, Calcium, Magnesium, Selenium en Vezels.
  • Er zitten 5 van de 8 vitamine B in en meervoudig onverzadigde vetzuren.
  • Ook fosfor is rijkelijk aanwezig net als Kalium en zit er 1 gram plantaardig eiwit in.
  • Een banaan bestaat uit 75% water. 

Daarnaast zit er in banaan nog veel meer waar je het bestaan niet van weet. Je kunt het allemaal lezen in de volgende tabel. Onder de tabel is er een uitleg over deze stoffen. 

Wil je weten hoe je een banaan moet laten rijpen en hoe je bananen moet bewaren? Lees dan onze blog ‘Hoe Bananen Bewaren?‘.

De Voedingswaarde Van Een Banaan per 100 gram: 

Voedingswaarden 

Energie  
Energiewaarde in kJ 401 kJ 
Energiewaarde in kcal 95 kcal 
Vet  
Vet totaal 0,3 g 
Vetzuur  
Vetzuren verzadigd 0,1 g 
Vetzuren trans 0,0 g 
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd0,0 g 
Vetzuren meervoudig onverzadigd 0,1 g 
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd0,0 g 
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd0,0 g 
Linolzuur 0,0 g 
ALA 0,04 g 
EPA 0,00 g 
DHA 0,00 g 
Vezel  
Voedingsvezel 1,9 g 
Eiwit  
Eiwit plantaardig  1 g 
Eiwit totaal 1 g 
Vitamines  
Alfa-caroteen 39 µg 
Beta-caroteen 40 µg 
Beta-cryptoxanthine 0 µg 
Folaat equivalenten 8,6 µg 
Foliumzuur toegevoegd 0,0 µg 
Luteïne 29 µg 
Lycopeen 0 µg 
Nicotinezuur 0,8 mg 
Retinol act equivalent 5 µg 
Vitamine B1 0,04 mg 
Vitamine B12 0,00 µg 
Vitamine B2 0,03 mg 
Vitamine B6 0,291 mg 
Vitamine C 8 mg 
Vitamine D 0,0 µg 
Vitamine E 0,2 mg 
Zeaxanthine 1 µg 
Overigen  
Alcohol 0 g 
As 1 g 
Cholesterol 0,0 mg 
Water 75 g 
Koolhydraten  
Koolhydraten  20,6 g 
Polyolen 0,00 g 
Mono- en disacchariden 15,5 g 
Polysacchariden 5,1 g 
Natrium/zout  
Natrium 0,000 g 
Zout 0,000 g 
Mineralen  
Calcium 6 mg 
Fosfor 28 mg 
IJzer 0,3 mg 
Jodium 2 µg 
Kalium 374 mg 
Koper 0,09 mg 
Magnesium 28 mg 
Selenium 4 µg 
Zink 0,25 mg 

Hoeveel Calorieën Zitten er In Banaan?  

Een calorie is een maat voor de hoeveelheid energie in eten. (1 kilocalorie is 1000 calorieën). In een banaan zitten 95 kcal (dus 95.000 calorieën). Wanneer je gezond wilt eten en niet te veel kun je dus van elk stuk voedsel wat je eet de kcal opschrijven. Hierdoor weet je hoeveel kilocalorieën je nog ‘mag’ of ‘moet’ eten, die dag. Wat doen calorieën in bananen? Het geeft aan hoeveel energie een banaan aan het lichaam toevoegt om te bewegen, sporten, denken, handelen en al wat je doet op een dag.  

Waar Is Banaan Goed Voor?

Alle stoffen die in een banaan zitten doen ‘iets’ voor het lichaam. Een banaan geeft je onder andere energie, draagt bij aan een goede spijsvertering en zorgen voor spieropbouw. Hieronder staat in het kort beschreven wat sommige stoffen doen voor het lichaam, die in een banaan zitten. 

Zitten Er Vezels In Banaan?

In banaan zit 1,9 mg voedingsvezel per 100 gram. Voedingsvezels dragen bij aan een goede spijsvertering. Dit wil zeggen dat zij ervoor zorgen dat de darmen goed kunnen blijven functioneren.

Ook zorgen vezels ervoor dat het afval van ons eten soepel blijft in de darmen, zodat dit ons lichaam zonder problemen kan verlaten.  Volwassenen hebben 30 á 40 gram voedingsvezels nodig per dag. Deze vezels verminderen risico op hart en bloedvaten. 

Zitten Er Eiwitten In Banaan?

In banaan zit 1 gram eiwit. Eiwitten zijn de bouwstoffen (of bouwstenen) van ons lichaam. Zij zorgen voor onze spieropbouw en het herstel van cellen. Bijvoorbeeld na het vele sporten ontstaat spierpijn. Eiwitten zorgen ervoor dat deze spieren weer worden hersteld. Ook heeft je immuunsysteem eiwitten nodig om afweerstoffen te maken. 

Zit Er Vitamine B1 In Banaan

Er zit 0,04 mg Vitamine B1 in banaan. Het is een klein beetje. Vitamine B1 heb je nodig om energie te krijgen uit bananen. Daarbij zorgt het er ook voor dat je hartspier goed werkt en dat het zenuwstelsel zijn werk kan doen.  

Zit Er Vitamine C In Banaan

Er zit 8 mg vitamine C in banaan. De vitamine C zorgt voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Vitamine C is ook een antioxidant. Dat wil zeggen dat het ons lichaam beschermt tegen cellen in ons lichaam die schadelijk zijn en ons ziek kunnen maken.

Ook biedt het weerstand tegen schimmels, bacteriën en virussen. Vitamine C zorgt er ook voor dat het ijzer in ons bloed wordt opgenomen in onze cellen. Daarbij draagt vitamine C bij aan de energievoorziening.  

Zit Er Vitamine E In Bananen?

Ja, er zit een klein beetje vitamine E in Banaan. Vitamine E is ook een antioxidant. Een beschermer van ons lichaam. Het beschermt onze cellen en bloedvaten, ogen en organen. Daarbij speelt het een belangrijke rol bij de stofwisseling (de omzetting van voedsel naar ontlasting). 

Hoeveel Koolhydraten Zitten In Banaan?

Er zit 20,6 gram koolhydraten in banaan. Koolhydraten geven het lichaam onder ander, energie. Zij zorgen ervoor dat wij onder andere kunnen lopen, bewegen, praten en denken. Hersenen hebben koolhydraten nodig. Zij kunnen niet zonder koolhydraten. Belangrijk is wel om de juiste koolhydraten uit gezond voedsel te eten. 

Zit Er Kalium In Banaan?

Ja, er zit 374 mg in banaan. Kalium is onder andere gunstig betrokken bij het regelen van de bloeddruk en zorgt ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden. Daardoor zijn er goede spiersamentrekkingen. 

Zit Er Magnesium In Banaan?

Ook Magnesium zit in banaan, namelijk 28 mg. Door magnesium worden botten en spieren gevormd. Magnesium heeft een rol bij de zenuwoverdracht aan spieren. Zonder magnesium heeft het lichaam geen energie.  De weerstand in het lichaam wordt ook mede door magnesium verhoogt.  

Wat Doet Banaan Met Je Stoelgang?

Bananen zijn vezelrijk fruit. In combinatie met voldoende vocht gaan bananen verstopping van de darmen tegen, volgens de maag, lever en darm stichting. Bananen zijn goed voor de stoelgang! 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs