Hoe Bananen Bewaren? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Bananen zijn een van de meest verkocht fruitsoorten van Nederland. Daarnaast zijn bananen ook nog eens heel gezond. Het is zonde wanneer bananen over rijp zijn, of nog niet gerijpt zijn wanneer je ze wilt eten. Hoe kan je bananen nu goed bewaren?  

Hoe Bananen Bewaren? 

  • Geelgroene en groene bananen op de fruitschaal 
  • Rijpe, gele bananen op de fruitschaal
  • Rijpe, gele bananen met bruine vlekkenbananen in de koelkast
  • Rijpe bananen op de fruitschaal, bovenkant in foliewikkelen 
  • Gepelde bananen in folie in de koelkast 
  • Stukjes banaan in de vriezer  

Bananen kunnen niet alleen gepeld gegeten worden. Ze zijn ook een goed te gebruiken in een smoothie. Bananen zijn ook het hoofdingrediënt voor bananenbrood. Daarnaast bevatten bananen heel veel goede voedingsstoffen. Wij hebben hier ook een blog over geschreven met de titel ‘Wat zit er in een Banaan?‘.  

In deze blog wordt het rijpen en bewaren van bananen besproken.  

Bananen Rijpen 

Bananen die je koopt in de winkel moeten vaak nog even een rijpen, voordat ze gegeten kunnen worden. Dit rijpen kan op 3 manieren, afhankelijk van hoeveel tijd je zelf hebt.  

Bananen Rijpen In Papieren Zak 

Als er geen haast bij is kan je bananen laten rijpen op de natuurlijke manier, gewoon in de keuken. Je kunt de bananen op een fruitschaal leggen met ander fruit. Wanneer dit ander fruit al rijp is dan zal dit ervoor zorgen dat de bananen ook sneller rijpen.  

banaan
Onrijpe groene bananen

Rijp fruit geeft namelijk het gas ethyleen af. Dit gas bevordert het rijpingsproces. Wanneer je deze methode toepast zijn de bananen in circa 2 dagen rijp. Wil je het toch versnellen? Doe dan de bananen in een papierenzak met ander rijp fruit. Hierdoor duurt het circa 1 dag voordat de bananen rijp zijn. 

bananen
Rijpe gele bananen

Bananen Rijpen In De Oven 

Heb je gelijk bananen nodig, maar ze zijn nog niet rijp? Dan is de oven de oplossing.  

Verwarm de oven voor op 150 graden en leg de bananen met schil in de oven. Kijk even na een half uurtje hoe het proces verloopt. Na circa 1 uur zijn de bananen gerijpt en kan je ze uit de oven halen.  

De bananen gaan vanuit de oven in de koelkast, waardoor het rijpingsproces stopt. Je hebt nu snel gerijpte bananen. Deze methode heeft geen invloed op de smaak of textuur. De bananen zijn nog even lekker.  

Bananen Rijpen In De Magnetron 

Moet het nog sneller rijpen? Dan is de magnetron de aangewezen plaats.  

Prik met een vork een paar gaatjes in de bananen en leg de bananen in de magnetron. Zet de magnetron op de hoogste stand en zet de timer op twee minuten. Druk op start en wanneer de magnetron klaar is heb je heerlijke, snel gerijpte bananen.  

De bananen zijn nu wat zachter geworden en de smaak is nog steeds goed. 

Bananen Rijpen Vertragen 

Zijn de bananen al rijp en wil je het rijpingsproces stoppen of vertragen dan is er maar een plaats waar je dit goed kunt doen, de koelkast.  

Leg de bananen in de koelkast wanneer ze al rijp zijn en je moet ze nog een paar dagen bewaren. De bananen kan je zo zeker nog 5 dagen bewaren.  

De schil zal bruine plekken gaan vertonen, maar dit heeft geen invloed op het vruchtvlees. De textuur en de smaak blijven goed. Bananen rijpen kunnen we zo vertragen.  

Bananen Bewaren Folie 

Een ander manier om het bananen rijpen te vertragen is om de bovenkant van de bananen af te tapen/in te wikkelen in de folie. Het ethyleen gas wat vrijkomt, komt hoofdzakelijk uit de bovenkant van de bananen zetten. Door het in te wikkelen in folie kan het gas niet ontsnappen en kunnen we het bananen rijpen vertragen. 

Bananen Los Bewaren 

Ook door de bananen los te bewaren, los te maken van de tros wordt het rijpingsproces vertraagd. Het ethyleengas wat hoofdzakelijk uit de bovenkant van de bananen tros komt is zo aanzienlijk minder. Het rijpingsproces wordt dus vertraagd.  

Bananen Bewaren 

Als je bananen gekocht hebt en ze zijn verpakt in een plastic zak, haal deze er dan gelijk vanaf. Bananen moeten namelijk kunnen ventileren. Kunnen ze dit niet dan gaan ze verrot.  

Hoe je bananen bewaart is afhankelijk van de rijpheid.  

Zijn de bananen groen of deels groen/geel, dan kun je de bananen het best bewaren in de keuken op de fruitschaal met ander fruit. De bananen krijgen dan de mogelijkheid om verder te rijpen. Dit rijpen gaar redelijk snel. Je zult zien dat ze na 1 dag op de fruitschaal al van kleur zijn veranderd en waarschijnlijk eetbaar zijn. De hele groene bananen moeten nog een dag of 2 langer rijpen.   

Ook rijpe gele bananen kan je op de fruitschaal bewaren, wanneer je van plant ze binnen een paar dagen op te eten. Ze rijpen dan nog door, maar gaan niet verrot.  

Wil je het echt goed doen, laat dan de bananen hangen. Hangend bewaren zorgt voor een goede luchtcirculatie en gaat drukplekken tegen.  

Bananen Bewaren In De Koelkast 

Je bewaart bananen in de koelkast die bruine plekken vertonen op de schil en die je nog niet gaat eten.  

De koude van de koelkast gaat het rijpingsproces tegen en zo blijven de bananen vers. De schil van de bananen wordt in de koelkast wel bruin, maar dit heeft geen invloed op de smaak of textuur van de bananen. Je kunt ze zo nog 1-2 weken bewaren ook al is de schil bruin. 

Bananen Bewaren In De Vriezer 

Bananen kunnen we ook in de vriezer bewaren. Om ervoor te zorgen dat je de bananen gelijk kunt gebruiken wanneer je ze uit de vriezer haalt, moet je wel de juiste voorbereiding treffen.  

Als eerste pel je de bananen om vervolgens de banaan in stukken te snijden. Deze stukken worden in een diepvrieszak gedaan en deze zak gaat de vriezer in. De bananen kan je zo 12 maanden bewaren.  

Heb je banaan nodig voor je smoothie of nagerecht, dan kan je de juiste hoeveelheid uit de diepvriezer halen en de rest laat je in de diepvriezer. 

Hoe Halve Of Gepelde Banaan Bewaren?  

Soms heb je niet een hele banaan nodig maar een deel van de banaan. Hoe kan je een halve op gepelde banaan bewaren? De halve banaan kan je gewoon bewaren in de koelkast.  

Pel de banaan voor de helft of voor het stuk wat je nodig hebt. Laat de schil om de helft heel zitten die je nog niet nodig hebt. Vouw de schil over het overgebleven stuk banaan hen en doe deze in een plastic zak. Leg deze zak nu in de koelkast.  

Wanneer je de overgebleven banaan weer wilt gebruiken hoe je alleen het eerste stukje ervan af te snijden en de rest van de banaan kan je gewoon weer gebruiken. Je kunt de halve banaan zeker nog 4 dagen bewaren.  

Bananen Kopen Met Verschillende Kleuren 

Wanneer je een tros bananen koop, eet je ze waarschijnlijk niet allemaal tegelijk op. Een tros heeft meestal 4-5 bananen en deze consumeren we in een paar dagen.  

Hoe bananen bewaren
Kleurverloop van onrijp (linksboven) naar overrijp (rechtsonder)

Als je nu bananen koopt die verschillende kleuren hebben, van geel/groenig tot geel en groen, dan kan je elke dag een banaan eten die dan rijp is. De bananen rijpen nog door en zo hoef je geen moeilijke capriolen uit te halen om bananen te rijpen of op rijpen bananen goed te bewaren.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs