Wat Is Havermout? En Nog Veel Meer.

Deel deze blog makkelijk via:

Havermout is een bekend product en wordt heel vaak gegeten in Nederland. Havermoutpap, haversmoutkoek en overnight oats zijn maar een paar voorbeelden. Maar wat is havermout en hoe kan je het bereiden? 

Wat is havermout?

  • Havermout wordt gemaakt van een hele oude graansoort de haver.
  • Havermout is gewassen, geknipte en geplette haverkorrel.
  • Havervlokken zijn gewassen en geplette hele haverkorrels.
  • Havermeel is gehele vermalen graankorrel.
  • Havermout is volkoren.
  • Havermout is glutenvrij.  

Havermout is de basis voor heel veel producten. Het is de basis grondstof voor veel voedingsproducten en wordt vaak gegeten voor ontbijt. In dit artikel wordt alles over havermout besproken.  

Wat Is Havermout? 

Haver is een graansoort net als spelt en tarwe. Het is een van de oudste graansoorten die vroeger werd gezien als onkruid en gevoerd werd aan koeien. Het is in de vergetelheid geraakt maar vandaag de dag enorm populair.  

Na de oogst wordt de haver gewassen en ontdaan van de buitenste blaadjes, want deze zijn niet eetbaar. Vervolgens worden de haverkorrels gewassen, gestoomd en weer gedroogd. Hierna worden de korrels in meerder stukjes geknipt. Dit is havermout.  

Wat Zijn Havervlokken? 

Na de oogst wordt de haver gewassen en ontdaan van de buitenste blaadjes, want deze zijn niet eetbaar. Vervolgens worden de haverkorrels gewassen, gestoomd en weer gedroogd. Hierna worden de korrels geplet in een machine. De platgeslagen korrels zijn nu de havervlokken.  

Havervlokken zijn dus ongeknipte maar geplette haverkorrels.  

Door deze havervlokken weer te breken kan je in de supermarkt grove, middel en fijne havervlokken kopen.

Wat Is Het Verschil Tussen Havermout, Havervlokken En Havermeel? 

Er zit verschil tussen havermout, havervlokken en havermeel. Havermout zijn in stukken geknipte haverkorrels die daarna geplet worden. Havervlokken ontstaan door de hele haverkorrels te plette tot een platte graankorrel. Bij havermeel wordt de hele korrel tot meel vermalen.  

Is Havermout Volkoren?  

Alles van de korrel wordt gebruikt dus havermout is volkoren. Zowel de zemel, kiem als meelkern worden gebruikt. 

Tarwe graan
Doorsnede Haverkorrel

Is Havermout Glutenvrij?  

Het is een misverstand dat haver gluten zou bevatten. Haver is van nature glutenvrij. Het wordt echter vaak verwerkt is fabrieken waar ook andere granen verwerkt worden, vaak met dezelfde machines. Hierdoor kunnen er wel sporen van gluten inzitten. Staat ook altijd op de verpakking van de haver die je koopt. 

Wat Zijn De Voordelen Van Havermout? 

  • Havermout zorgt voor een vol gevoel. Doordat de vezels opzetten in de maag en darmen geeft havermout een lekker vol gevoel waardoor het de neiging tot snoepen vermindert.  
  • Zoals al besproken is havermout van nature glutenvrij. Kijk wel even op het etiket of het sporen van gluten kan bevatten.  
  • Met havermout kan je haast eindeloos variëren. Alle fruitsoorten gaan ‘lekker’ met havermout. Ook pinda’s en krenten en rozijnen zijn een goede combinatie. Kaneel en vanille gaan ook goed op havermout. Zoals gezegd, eindeloos combineren.  
  • Havermout helpt bij het afvallen of het op gewicht blijven. Het past in een verantwoord dieet. Havermout bevat veel vezels en geeft langzaam suikers af waardoor je suikerspiegel op een constant niveau blijft.  

Hoe Eet Je Havermout?  

Havermout wordt vaak gegeten als ontbijt. Echter ligt de supermarkt vol met producten gemaakt van haver. Zo zijn er veel havermout repen op de markt. Lees wel eerst de verpakking en de ingrediëntenlijst en voedingswaarde. Deze producten zijn namelijk fabrieksmatig gemaakt en bevatten veel toegevoegde voedingsstoffen en suiker.  

Verder is er de muesli die meestal havermout of havervlokken bevatten. Let ook hier goed op de ingrediëntenlijst  

De gezondheid van je ontbijt hangt ook af van wat je aan de havermout toevoegt. Is het veel fruit zoals bosbessen en banaan dan is het een gezond en voedingsrijk ontbijt.  

Hoe Maak Je Havermout? 

Havermout kan om verschillende manieren klaar gemaakt worden. Deze worden hieronder beschreven.  

Havermout Koken  

Het maken van havermout op een warmtebron is een van de makkelijkste en meest betrouwbare manieren om het te koken. Doe 40 gram havermout in een pannetje samen met 200 ml plantaardige melk en roer dit goed door. Zet deze pan op de warmtebron en breng zachtjes aan de kook. Controleer het etiket op de verpakking om de kooktijd te controleren, deze kan variëren en is afhankelijk van het type havermout. Blijf roeren wanneer de pan op de warmtebron staat. Het kan namelijk snel verbranden en aan koken.  De kooktijd is meestal rond de 3 minuten.  

Havermout In de Magnetron  

Het koken van havermout in de magnetron is een makkelijke kortere weg, maar het kan vaak eindigen in een griezelige puinhoop van ontplofte haver. Bescherm de magnetron door de havermout in korte tijd, 30 tot 40 seconden te koken of door het vermogensniveau te verlagen. Deze methode perfect is voor variëteiten die sneller koken, zoals instant haver en sommige soorten ouderwetse havermout.  

Havermout in Slowcooker 

Als je ’s ochtends weinig tijd hebt, maar toch een warm ontbijt wilt, is slow-cooker havermout de perfecte oplossing. Giet eenvoudig je haver en vloeistof in de pot en laat je slowcooker zijn magische werk doen door een nacht lang werken. Door de lange kooktijd kunnen ook de aroma’s van alle specerijen zoals kaneel, krenten en rozijnen die toegevoegd worden lekker loskomen. Probeer ook eens gedroogd fruit, kaneelstokje of vanille. 

Hoe Overnight Oats Maken? 

Overnight Oats is een ontbijt gemaakt met havermout. Het is havermout die de hele nacht geweekt wordt in plantaardige melk of water.  

Het werkt heel simpel. Doe in de avond 40 gram havermout en 200 ml plantaardige melk in een kom. Voeg hier bijvoorbeeld appelsnippers, chiazaad, rozijnen, kaneel en pinda’s aan toe. Dek de kom af en zet deze in de koelkast.  

De volgende morgen hebt je een lekker voedzaam ontbijt. 

Hoe Havermoutpap Maken 

Havermoutpap maken is eenvoudig en snel om te maken.  

Neem 50 gram havermout en 200 ml plantaardige melk. Zet een pan op de warmtebron en die hierin de plantaardige melk en de havermout. Breng dit aan de kook, zet dan de warmtebron lager en wacht 3 minuten.  

Haal de pan van de warmtebron en doe de havermout in een kom. Doe er een beetje zoetstof in, bijvoorbeeld agavesiroop om meer smaak te geven.  

Wat Is Havermoutmelk of Havermelk?  

Havermoutmelk is eigenlijk geen melk. Het wordt niet geperst of iets dergelijks. Het is een combinatie van haver en water. Het kan ook makkelijk zelf thuis worden gemaakt.  

Neem 100 gram haver en 700 ml water en doe dit bij elkaar. Laat dit nu een nacht weken en zeef vervolgens de havermout eruit. Afhankelijk van de hoeveelheid haver kan het naar haver smaken of meer naar water.   

Wat Is Havermout en hoe kan je het bereiden? Ik denk dat je nu haast alles weet over havermout! 

Wil je meer weten over andere granen? Lees dan dit artikel

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs