Bulgur is een voedselproduct wat net als couscous en quinoa de laatste tijd in de belangstelling staat. Bulgur is echter geen traditioneel Hollands product. Dan wordt al snel de vraag gesteld: Wat is Bulgur?
Wat is Bulgur?
- Bulgur is een graanproduct.
- Het wordt gemaakt van de harde tarwe soort, genaamd durum tarwe.
- Deze tarwe worden als eerste gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen.
- Het eindproduct heet bulgur.
Nu we weten wat bulgur is ben je vast nieuwsgierig wat je met bulgur kan doen en wat voor voedingsstoffen erin zitten. Ook het Bulgur koken komt aanbod in dit artikel.
Inhoudsopgave
Wat Is Bulgur?
Bulgur wordt gemaakt van harde tarwe (durum tarwe). Wat is nu durum tarwe? Durum tarwe is een tarwe soort met een grote harde korrel. Het groeit alleen in een warm klimaat en in Europa wordt durum dan ook verbouwd in Zuid-Europa. De producten die met durum gemaakt worden hebben een stevige structuur.
Bulgur wordt dus gemaakt van durum tarwe. Deze tarwe wordt fabrieksmatig eerst ontdaan van vuilresten en daarna worden de tarwekorrels gestoomd. Na het stomen worden de korrels gedroogd in ovens. Als de korrels eenmaal droog zijn worden ze grof gemalen en het eindproduct is bulgur.
Dit proces van bulgur maken was oorspronkelijk bedoeld om de houdbaarheid van het graan te vergroten. Honderden jaren geleden werd de tarwe eerst gekookt en op de daken van de huizen te drogen gelegd. Hierna werd het grof gemalen en daardoor bleef de tarwe langer goed.
Is Bulgur Volkoren?
Voor het maken van bulgur wordt de hele tarwekorrel gebruikt; de zemel, de kiem en de meelkern. Daar alles van de tarwekorrel gebruikt wordt is het volkoren.
Is Bulgur Glutenvrij?
In de alinea ‘Wat is Bulgur?’ wordt beschreven hoe bulgur gemaakt wordt. Bulgur wordt gemaakt van de hele tarwekorrel. Het antwoord is nu al duidelijk. Bulgur in niet glutenvrij. Sterker nog, glutenvrije bulgur bestaat ook niet. Bulgur bevat relatief gezien een hoog percentage gluten. Het pas dus niet in een glutenvrij dieet.
Hoe Bulgur Koken?
Bulgur is net als rijst te koken. Ook kan je tijdens het koken een bouillonblokje toevoegen, dit wordt dan tijdens het koken opgenomen door de bulgur, waardoor het meer smaak krijgt.
Het koken van bulgur is een redelijk éénvoudig en standaard proces.
Neem een hoeveelheid bulgur en doe dit in de pan, bijvoorbeeld een glas vol. Voeg dan kokend water toe, ongeveer twee glazen vol. De verhouding is steeds 1 deel bulgur, 2 delen water.
Voeg vervolgens een beetje zout toe en doe de deksel op de pan. Zet de pan op de warmtebron en breng het water aan de kook. Wanneer het kookt zet dan de warmtebron lager. De bulgur gaat nu wellen en neemt al het vocht op inclusief de smaak van het eventueel toegevoegde bouillonblokje.
Wanneer er geen water meer zichtbaar is, het is opgenomen door de bulgur zet je de warmtebron uit en laat de bulgur dan nog 10 minuten staan.
De bulgur in nu klaar om geserveerd te worden.
Een aanvulling op de ‘standaard’ bulgur is om tijdens het koken stukjes tomaat, courgette, ui of broccoli toe te voegen. Deze garen dan mee terwijl de bulgur welt. Zo heb je gelijk een lekker basis voor je avond eten.
Bulgur Voor Salade
Bulgur kan ook verwerkt worden in een salade. Hiervoor is het niet noodzakelijk de bulgur lang te koken. Het wellen is dan al voldoende.
Doe 1 deel bulger en twee delen kokend/warm water in een pan en doe de deksel op de pan. Laat 10 minuten staan. Roer na 10 minuten de bulgur goed om en laat vervolgens nog 10 minuten staan.
De bulgur is nu klaar en kan als basis dienen voor je eigen gemaakte salade, creëer er maar lekker op los!
Bulgur Op Smaak Brengen
Bulgur heeft van zichzelf een noot-achtige smaak. Het is een product wat goed op smaak te brengen is. Het neemt namelijk tijdens het bereiden veel vocht op. Wanneer je dus kruiden toevoegt aan het vocht wordt dit dus ook opgenomen door de bulgur.
Bulgur kan je op smaak brengen met heel veel kruidensoorten bijvoorbeeld met komijn, kurkuma, mosterdzaad, koriander, munt, bieslook en peterselie.
Het op smaak brengen kan ook achteraf wanneer de bulger geweld is. Ook dan kan je nog kruiden toevoegen. Vergeet ook niet een beetje zout toe te voegen om de smaken ‘los’ te laten komen.
Hoe Bulgur Bewaren?
Bulgur die je in de supermarkt koop hebben op de verpakking een houdbaarheidsdatum staan. Deze is dus bepalend voor niet gewelde bulgur.
Is de bulgur gekookt dan verandert dit snel. Gekookte bulgur kan je in de koelkast in een afgesloten bakje 2 dagen bewaren. Voordat je het weer wilt gaan eten is altijd het advies ‘kijken, ruiken en proeven’ of het nog goed is.
Wat Zit Er In Bulgur?
In bulgur zitten vele voedingsstoffen. De belangrijkste worden hieronder kort toegelicht.
- Vezels. Bulgur bevat heel veel vezels. Vezels zijn goed voor de darmen, zij zorgen voor een goed stoelgang en een goed darmflora in de darmen. Vezels zorgen er ook voor dat je een ‘vol’ gevoel hebt, waardoor je minder gaat snoepen.
- Eiwit. Bulgur bevat ook veel eiwit. Eiwitten hebben we dagelijks nodig in onze voedingsstoffen. Eiwitten bevatten aminozuren en deze aminozuren zijn weer bouwstoffen voor eiwit in onze cellen.
- Koolhydraten. In bulgur zit veel complexe koolhydraten. Deze koolhydraten verteren langzaam en geven dus geleidelijk en langdurig hun energie af.
Zo, nu weet je alles van Bulgur. Wil je meer weten over Couscous? Lees dan dit artikel. Heb je meer interesse in Quinoa? Lees dan dit artikel.