Hoe Couscous Maken En Bereiden?

Deel deze blog makkelijk via:

Couscous zijn kleine korreltjes, gemaakt van bloem (witte couscous) of volkoren meel (bruine couscous).Deze moeten nog bewerkt worden en gestoomd. Rauwe couscous kun je niet eten, maar hoe kan je couscous maken?

Hoe couscous maken? Dat gaat op de volgende manier:

  • Couscous wordt gemaakt van grof gemalen tarwe, spelt of mais.
  • Aan de bloem of meel wordt water toegevoegd.
  • Door een handje meel nu tussen de handen te wrijven vormen zich ongelijke korreltjes.
  • De korreltjes worden nu meerdere keren gestoomd en gedroogd. 

Dit is in het kort beschreven hoe couscous gemaakt wordt (1). Er komt nog wel wat meer bij kijken dan alleen met de handen wrijven in bloem en water. Hieronder wordt uitgebreider het hele proces uitgelegd.

Ook wordt het bereiden van Couscous besproken. Het lekker op smaak brengen van Couscous met bijvoorbeeld Marokkaanse kruiden.

Waar Wordt Couscous van gemaakt?

Couscous wordt gemaakt van een grof gemalen tarwe, spelt of mais, waar de kiem en de zemelen uit zijn gehaald (de witte variant) of van tarwe, spelt of mais wat grof gemalen is en waar de zemelen en de kiem in zitten (de bruine variant). Voor een echt traditioneel Marokkaans gerecht komt de graan waar de couscous van gemaakt wordt uit Marokko!

Hoe Couscous Maken?

Couscous kan op 2 manieren vervaardigd worden. Het kan met de hand gemaakt worden, dus op de traditionele manier. Dit zijn onregelmatige korreltjes die vaak wat groter zijn dan couscous uit de fabriek.  

In de fabriek wordt medium bolletje gemaakt maar ook kleine bolletjes. Tevens wordt er gearomatiseerde couscous gemaakt, die ook andere kleuren hebben. Bijvoorbeeld rode couscous met tomaat of groene van spinazie. Deze korreltjes zien er gelijkmatig uit van grootte.  

Met De Hand Maken Van Couscous 

Bloem (of meel) en een beetje water worden vermengd. Wanneer bloem het water heeft opgenomen wordt dit mengsel tussen de handen gerold. Vermeng eerst de bloem en water met elkaar en pak daarna een handje bloem en rol dit zachtjes tussen je handen, net zo lang tot er kleine korreltjes ontstaan, steeds kleiner tot de gewenste grootte. De couscous die met de hand worden gerold zijn niet gelijkmatig.  

Blijf dit herhalen zodat de gehele kom uit kleine gerolde balletjes deeg bestaat. Wanneer de bolletjes uit elkaar vallen tijdens het rollen in de hand, voeg dan nog wat water toe.

Het is mogelijk om de bloem nu door een zeef te doen zodat de korrels wel gelijkmatiger worden maar is niet noodzakelijk. Daarna wordt de couscous gedroogd. Deze couscous is niet gaar. Die moet eerst nog worden gestoomd voor het gegeten kan worden.  

Couscous Stomen In Traditionele Stoompan

Er zijn traditionele stoompannen waar couscous in kan stomen. Dit zijn grote pannen met een grote zeef erboven op. Die zijn los van elkaar en passen precies op elkaar. 

Doe water in de pan en breng dit aan de kook. Wanneer het kookt gaat de zeef op de pan en wordt de couscous voor 10 minuten gestoomd. Doe de deksel niet op de pan, laat de stoom ontsnappen. Haal de zeef van de pan en schep voorzichtig de couscous om, zodat alles wee lekker luchtig is.

Daarna gaat de couscous weer 10 minuten op de stoompan en wordt de zeer er weer vanaf gehaald. Dan de couscous weer voorzichtig losmaken.

Herhaal dit proces nog 1 keer en de couscous is klaar voor verdere verwerking. Laat de couscous wel eerst goed afkoelen voordat je er een gerecht mee gaat maken.

Couscous Stomen Zonder Stoompan 

Het is mogelijk om couscous zonder stoompan te stomen. Daar is een pan met kokend water voor nodig en een grote zeef die op de pan past, die komt dus boven op de rand kan liggen. Het moet er namelijk 3 x 10 minuten op liggen. Om dit zo lang vast te moeten houden is niet handig.  

Wanneer je bovenstaand stoomproces 3 keer hebt herhaald is de couscous klaar. Nu kan de couscous bereid worden, maar eerst goed af laten koelen.

Hoe Couscous Bereiden

Voor het bereiden van couscous kan je je eigengemaakte couscous gebruiken zoals boven omschreven. Voor het bereiden van couscous gaan we er hier vanuit dat er verse couscous gebruikt wordt.

Doe de gestoomde couscous in een grote schaal en laat het koelen. Giet er vervolgens olie bij en een beetje zout. Meng dit geheel goed door elkaar zodat de olie goed is verdeeld. Nu kan naar eigen wens kruiden toegevoegd worden. Dit geeft de couscous een lekkere smaak.  

 Hoe Couscous Op Smaak Brengen 

Giet nadat de olie is ingetrokken en de kruiden zijn vermengt bouillon bij de couscous. Zo kunnen we de couscous op smaak brengen. De bouillon moet net boven de couscous staan. Laat het 10 minuten staan dan kunnen de bolletjes de bouillon opnemen, dus niet roeren maar laten rusten. Nu gaan de bolletjes wellen, dat betekent dat de bouillon geheel wordt opgezogen door de couscous.  

Na 10 minuten wordt met de handen de couscous rustig en zachtjes los gerold zodat er weer kleine korreltjes ontstaan. Het is aan elkaar gaan plakken door de bouillon. 

Bovenstaande video vertelt alles nog eens, alleen net even anders en ook lekker!

Hoe Couscous Stomen 

De couscous kan nu in de vergiet, en de vergiet wordt bovenop de stoompan geplaatst. Nu moet de de couscous 10 minuten stomen boven de pan met kokend water.  

De couscous gaat nu weer in een schaal. Er gaat weer olie bij en eventueel zout. Daarna wordt er bouillon bij geschonken. Laat dit opnieuw wellen. En zo gaat dit hele proces opnieuw in zijn werk. 

Dit proces wordt meestal 3 keer gedaan. Proef na ronde 2 of het gaar is. Wanneer dit het geval is dan kun je ervoor kiezen de couscous maar 2 keer te stomen.  

Hoe vaak gestoomd moet worden ligt ook aan de bloem dat gebruikt is voor de couscous. De ene bloemsoort wordt korter gestoomd dan de andere. Het is altijd goed om even te proeven na het stomen of de couscous gaar is en klaar is voor gebruik. Nu kan de het bereid worden.  

Bereiden Van Couscous Uit Pak

Wanneer er zelfgemaakte couscous gemaakt is kun je dit nu gebruiken om een gerecht op tafel te zetten. Wanneer je een pak uit de supermarkt hebt gekocht moet de gebruiksaanwijzing gevolgd worden. Couscous wordt met veel groente klaargemaakt. Er zijn kruidenmelanges die het goed doen bij couscous. Het wordt veelal bereid worden met de kruidenmix ras el hanout of met kurkuma, komijn en paprikapoeder. Maar dit is geen vast gegeven. Er zijn vele combinaties en creaties mogelijk.  

Couscous Glutenvrij 

Er zijn varianten op de markt die glutenvrij is. Deze zijn op basis van mais gemaakt. Sommige daarvan zij ook vegetarisch of zelfs vegan.  

Wil je meer lezen over granen en meel? lees dan dit artikel.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs