Waspeen Koken? Hoe Lang Dan, En Doe Je Er Suiker Op?

Deel deze blog makkelijk via:

Waspeen is niets anders dan bospeen. Deze bospeen is geschrapt en van zijn loof ontdaan. Ze zijn dus voor de consument helemaal klaar gemaakt. Voor het gemak van de mens. Het nadeel is wel dat deze kant en klare waspeen in de koelkast bewaard moet worden. Ze zijn verpakt in plastic en er staat een houdbaarheidsdatum op. Hoe ga je waspeen koken?

Waspeen koken: Snijd de waspeen in stukjes. Doe water in de pan en voeg de waspeen toe. Doe er een beetje zout bij. Zet de waspeen op het vuur en kook ongeveer 15 minuten. Hoe groter de stukjes hoe langer je moet koken. Proef de waspeen of deze gaar zijn. Giet de waspeen af en doe er een klontje boter bij. Voeg kruiden toe!

Wil je weten welke kruiden er bij waspeen lekker zijn, na het koken? Dan kun je hier een aantal kruiden vinden, en je weet gelijk hoe en wanneer je ze moet toevoegen. Maak je wortelen voller van smaak met kruiden!

Hoelang Waspeen Koken

Het ligt aan de grootte en de dikte van de waspeen hoe lang je moet koken. En natuurlijk of je de waspeen kleiner snijdt, wat ik altijd doe. Ik snijd de waspeen in stukjes van 2 centimeter. Dat scheelt een heleboel kooktijd namelijk en ze zijn gelijktijdig gaar.

waspeen koken


Vaak is het ook nog zo dat er kleine en grote waspeen in zo een zakje zitten en dikke en dunne. De juiste tijd voor deze mix is dan helemaal moeilijk te benoemen. De dikke waspeen moeten natuurlijk langer worden gekookt dan de dunne en kleine. Gooi de waspeen zo in de pan dan zijn deze kleine en dunne waspeen natuurlijk al eerder gaar dan de dikke.

Het is maar net waar jij je gemak vandaan haalt:

  • Je kunt de waspeen koken, zo uit het zakje in de pan, dan duurt het koken van de waspeen ongeveer 15 à 20 minuten.
  • Je kunt de waspeen in kleine schijfjes van 2 centimeter snijden, dan duurt het koken ongeveer 10 minuten.

Waspeen beetgaar of helemaal gaar koken

Dan is er ook nog de vraag van ‘wil je beetgare waspeen of wil je door en door gare waspeen’. Houdt de richtlijnen qua kooktijden aan en proef of je de waspeen nog gaarder en dus zachter wilt koken. Dan laat je de wortels nog even op het vuur koken. Vind je ze nu eigenlijk al te gaar dan weet je voor de volgende keer dat je eerder moet proeven voor een beetgare waspeen.

Bospeen Koken Met Suiker

Waspeen is dus bospeen die helemaal is geschrapt. Er zit geen groen meer aan en de buitenkant van de waspeen is ontdaan van zijn jasje. Bospeen heet zo omdat het als een bos wortelen wordt verkocht. Waspeen heet zo omdat deze is ontdaan van zijn buitenkant en groen en is gewassen.

Wanneer je bospeen in gelijke stukjes hebt gesneden kun je bospeen koken met suiker. Doe ze in de pan met water en voeg er een schepje suiker aan toe. Zo worden jouw wortelen een stukje zoeter. Hoe meer suiker je toevoegt hoe zoeter de waspeen of bospeen wordt. Je kunt ook suiker en boter over de afgegoten bospeen of waspeen heen doen, dan worden ze ook zoet.

Suiker is eigenlijk niet nodig in het water of over bospeen heen. De smaak van bospeen is heerlijk en je kunt het met kruiden prima op smaak brengen. Daar heb je niet speciaal suiker voor nodig.

De keus is natuurlijk aan jou! Wil je zoete wortelen dan moet je dat natuurlijk gewoon doen!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs