Hoe Uien Kruiden? Meerdere Lekkere Combinaties!

Deel deze blog makkelijk via:

Uien zijn er in vele soorten en maten en natuurlijk ook in vele smaken. De ene soort is scherp van smaak de andere soort is weer zoet van smaak. Uien kan je ook op verschillende manieren klaarmaken. Maar hoe kan je uien kruiden?

Er zijn vele soorten uien, allemaal uniek en anders van smaak. Ben je nieuwsgierig welke uien wij in Nederland allemaal gebruiken in de keuken, lees dan onze blog over soorten ui en waarvoor te gebruiken. Nu verder met uien kruiden.

Welke Kruiden Bij Uien

Uien hebben een uitgesproken smaak. In Nederland gebruiken we het meest de gele ui. Deze heeft een zoete/scherpe smaak. De kruidenmixen die hier benoemd zijn kunnen echter ook gebruikt worden voor de rode ui, de bosuitjes of welke ui dan ook.

uien kruiden

Welke kruidencombinaties kan je zoal gebruiken voor uien kruiden?

  • De eerste combinatie bestaat uit: komijn, peper en zout en koriander.
  • De tweede combinatie bestaat uit: tijm en peper en zout
  • De derde combinatie bestaat uit: bieslook, peterselie, oregano en peper en zout.

Andere kruiden, die ook een goede smaakcombinatie zijn met uien, zijn rozemarijn en salie.

De hoeveelheden die je gebruikt is echt naar eigen smaak en inzicht. Probeer steeds een beetje kruiden toe te voegen aan je uien en proef dan. Is het lekker of moet er van een kruid iets meer toegevoegd worden? Proef dan weer, net zo lang totdat het je smaakt.

Koriander, rozemarijn en salie hebben een sterke uitgesproken smaak, dus voeg deze kruiden beetje bij beetje toe aan de uien. En natuurlijk moet je blijven proeven tot het helemaal naar je zin is.

Gebakken Uien Kruiden

Gebakken uien uit de oven zijn echt heerlijk. Er zijn ook verschillende manieren van bakken en kruiden. Deze uien, waarvan de toppen zijn verwijderd worden geroosterd in hun schil hierdoor worden ze zacht en zoet van smaak. Wat heb je hiervoor nodig?

uien kruiden
  • 9 kleine en middelgrote gele uien
  • 1/4 kopje olijfolie
  • 2 eetlepels ongezouten plantaardige boter, in dunne plakjes
  • grof zeezout
  • vers gemalen zwarte peper
  • verse takjes rozemarijn of tijm

Wat ga je doen in de keuken?

  • Plaats een rek in het bovenste derde deel van de oven en verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de uien doormidden of snijd bovenkant van elke ui af, maar laat de meeste schil op de ui.
  • Verdeel de uien over een vierkante ovenschaal of een omrande bakvorm.
  • Sprenkel de olijfolie over de uien. Leg een dun klontje boter op elke ui.
  • Bestrooi royaal met zout en peper en bedek met een takje rozemarijn of tijm.
  • Bak 25 minuten tot ze bijna gaar zijn.
  • Verhoog de oventemperatuur tot 200 graden en bak nog eens 15 tot 20 minuten tot de uien helemaal gaar zijn en de bovenkant bruin is.
  • Haal de uien uit de oven en laat iets afkoelen.

Verwijder nu de schil en snijd de uien in plakjes. Je hebt nu een heerlijk bijgerecht. Eet smakelijk.

Gefrituurde Uien Kruiden

Dit is echt heel lekker, gefrituurde uien met kruiden. Wel eerst gepaneerd met bloem, kruiden en specerijen. Ik maak hiervan altijd te veel klaar, zodat ik ze later weer kan opwarmen voor een snack tussendoor. Wat heb je nodig?

uien kruiden
  • 3 grote uien, in dunne ringen gesneden
  • 2 kopjes sojamelk
  • 2 kopjes bloem
  • 1 -2 tl knoflookpoeder, of meer naar eigen smaak
  • 1 -2 tl uienpoeder, of meer naar eigen smaak
  • plantaardige olie om te frituren
  • 1 snufje witte peper, of meer naar eigen smaak
  • zout

Wat ga je doen in de keuken?

  • Laat de uien 5 minuten in de sojamelk weken.
  • Meng de bloem, knoflookpoeder, uienpoeder, witte peper en zout. Voeg een handvol uien toe en meng om te paneren. Verwijder en herhaal met de resterende uien, een handvol per keer.
  • Verhit olie in een grote koekenpan of friteuse. Bak de ui in porties, roer indien nodig, tot ze gelijkmatig bruin zijn, elk 2 tot 3 minuten.
  • Laat de uien uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met meer zout indien nodig.

Eet ze gelijk op of bewaar in een luchtdichte verpakking in de koelkast.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs