Tutti Frutti Koken, Eerst Weken Of Gelijk Koken?

Deel deze blog makkelijk via:

Tutti Frutti is een heerlijke snack tussen door. De verschillende vruchten geven veel smaak aan de Tutti Frutti. Tutti Frutti staat voor ‘al het fruit’, gedroogd fruit in dit geval. Maar kan je nog meer doen met Tutti Frutti dan alleen maar gedroogd eten? Kan je Tutti Frutti Koken?

Tutti Frutti Koken. Doe de Tutti Frutti in een schaal met water en laat deze in de koelkast wellen voor 24 uur. Doe de Tutti Frutti en het water in een pan. Voeg smaakmakers toe zoals kaneel, vanille, citroensap, suiker en kruidnagel. Kook nu ongeveer voor 30mminuten.

Dit is in het kort uitgelegd wat je moet doen om Tutti Frutti te koken. Je kan eindeloos combineren met Tutti Frutti en het wordt vaak gegeten als dessert, warm met een sausje van het kookvocht en heerlijke slagroom. Maar hoe kom je nu tot zo’n heerlijk dessert?

Hoe Tutti Frutti Bereiden?

Tutti Frutti is een mix van gedroogd fruit. Meestal zijn het Pruimen, Abrikozen, Peren en Appels. Echter kan je elke soort fruit drogen, mengen met elkaar en je hebt Tutti Frutti. Met andere woorden, elke combinatie van gedroogd fruit kan je Tutti Frutti noemen.

Wil je weten welke soorten fruit er allemaal zijn dan kan je onze blog hierover lezen. Echt leuk om te lezen!

Tutti Frutti is lekker als tussendoortje maar al je het wilt gebruiken voor een dessert of op de pannenkoeken dan zal jet tutti Frutti moeten bereiden. En het bereiden bestaat uit het koken van de Tutti Frutti. Als je het gekookt hebt kan je het warm serveren over bijvoorbeeld ijs of op je pannenkoek. Echt lekker, zeker met een sausje van het kookvocht en slagroom.

Hoe Lang Tutti Frutti Koken?

Tutti Frutti koken is niet echt lastig of moeilijk. Daar komt bij dat de kooktijd ook niet echt lang is. In ongeveer 30 minuten is de Tutti Frutti gekookt. De kooktijd is afhankelijk van de fruitsoorten die je gebruikt en de grootte van het fruit.

Ikzelf controleer altijd na een minuut of 15 hoe het ervoor staat. Ik proef een stukje of het al zacht is. Zo niet, dan kook ik het nog wat langer, maar langer dan 30 minuten is echt niet nodig.

Er is echter nog wel een voorbereiding nodig en dat is weken. Onderstaand vertel ik je welke stappen je moet doorlopen om lekkere, warme Tutti Frutti te maken.

Gedroogde Tutti Frutti Koken

Voordat je de Tutti Frutti gaat koken zal je eerst nog een tussen stap moeten doen. Het fruit is gedroogd en dit moet je eerst weken of laten wellen in water of ander vocht.

Tutti Frutti koken

De hoeveelheid die je gebruikt is 250 – 300 gram gedroogd fruit voor een nagerecht voor 4 personen.

Om meer smaak aan de Tutti Frutti te geven kan je een kaneelstokje toevoegen (of twee tl. kaneelpoeder), een vanillestokje, twee plakjes verse gember een kleine kruidnagel en een el. suiker. Na gelang je smaak kan je natuurlijk meer of minder van bovenstaande ingrediënten toevoegen.

Hoe gaat Tutti Frutti koken in zijn werk?

 1. Spoel de Tutti Frutti af onder de kraan.
 2. Doe de Tutti Frutti in een schaal en voeg water toe zodat het fruit onder water staat.
 3. Denk de schaal af en plaats deze voor zeker 12 uur in de koelkast.
 4. Haal het gewelde fruit uit de koelkast en doe deze samen met het vocht in een pannetje.
 5. Voeg vervolgens de kruiden toe die je geselecteerd hebt. Meng het goed door elkaar.
 6. Breng vervolgens de Tutti Frutti aan de kook. Zet gelijk de warmtebron lager. Het mag niet meer koken maar moet wel tegen het kookpunt aanzitten. Doe een deksel op de pan.
 7. Kijk na 15 minuten hoe het gaat en proef een stukje. Je kunt het nu nog op smaak brengen met meer kruiden of zoeter maken met meer suiker.
 8. Na 30 minuten zet je de warmtebron uit en haal je het fruit uit de pan met een schuimspaan. Verwijder de stokjes en gember uit het fruit.

Serveer je gekookte Tutti Frutti op het ijs of beleg er een lekkere pannenkoek mee met slagroom.

Tutti Frutti Koken Zonder Weken

Tutti Frutti koken zonder weken is haast niet te doen. Het fruit moet eerst lekker zacht worden voordat je het kan koken en dat doe je door te weken. Een nachtje in een bakje met water of sinaasappelsap, appelsap of wat voor vocht dan ook maakt het zacht en klaar om te koken.

Tutti Frutti koken zonder weken is niet aan te raden. Tref de juiste voorbereidingen want dan wordt het ook gewoon lekker.

Tutti Frutti Bereiden Magnetron

Als je Tutti Frutti gaat bereiden kom je echt niet onder het weken van de Tutti Frutti uit. Ook nu moet je de Tutti Frutti minimaal 12 uur weken in een laagje water.

Ook kan je de kruiden toevoegen zoals bovenstaand is omschreven, kruidnagel, kaneelstokje, vanille en suiker of een scheutje citroensap. Wat ga je doen?

 1. Doe de geweekte Tutti Frutti in een ovenschaal met 100 milliliter water, voeg de kruiden toe die je geselecteerd hebt.
 2. Zet de magnetron op vol vermogen en de timer op 3 minuten.
 3. Deksel op de schaal of afdekken en druk op start.
 4. Na 3 minuten alles even doorroeren en proef of het de gewenste smaak heeft.
 5. Daarna nog ongeveer 2-3 minuten in de magnetron
 6. Haal schaal uit de magnetron en laat zeker nog 1 uur zo staan.
 7. Haal de stokjes uit de schaal en schep de Tutti Frutti met een schuimspaan op je ijs, bord of pannenkoek.

Eet smakelijk van je eigen gekookte Tutti Frutti.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs