Pinda’s Planten. Hoe Je Dat Doet?

Deel deze blog makkelijk via:

Kun je pinda’s planten in Nederland, in huis of in de tuin? Natuurlijk kun je pinda’s planten. Wel is waar niet buiten van het begin af aan maar binnen is een goede omgeving om pinda’s te laten ontkiemen. Eenmaal ontkiemt en als klein plantje opgegroeid kunnen zij naar buiten, bij prachtig en warm weer of de kas is. Warmte is wel belangrijk wanneer je deze peulvrucht gaat kweken. Verwacht dan ook geen bossen met pinda’s wanneer je hier mee begint als leek.

Pinda’s planten. Maak een klein sneetje in de dop en leg de ongebrande pinda in een bakje aarde. Sproei even wat water over de pinda en dek deze af met aarde. Sproei de aarde nog wat vochtig en bindt een zakje om het potje. Zet het potje boven op de vensterbank boven de verwarming of in het zonnetje achter het raam. Is de pinda ontkiemd dan het plastic eraf halen.

Waar moet je allemaal op letten wanneer je pinda’s wilt planten.

Ken je het verschil tussen zaden en noten? Is een pinda wel echt een noot? Lees onze blog ‘verschil tussen noten en zaden‘ en je bent heel wat weetjes rijker!

Pinda’s Planten In Nederland

Om in Nederland pinda’s te planten is niet zo heel veel nodig. Wanneer je zorgt voor een warme en vochtige omgeving, kun je goed pinda plantjes laten groeien. Waar je allemaal op letten moet en hoe en wat je moet doen lees je onderstaand.

Benodigdheden:

 • 1 klein potje voor 1 pinda of een grotere pot voor meerdere pinda’s. Net wat je wilt.
 • Potgrond
 • plantenspuit
 • plastic zakje of plastic folie
 • ongebrande en hele doppinda(‘s)
 • Voor later een grotere pot
 • liefde en aandacht
pinda's planten

Hoe ga je te werk:

 1. Wikkel de dop pinda’s in watten en maak deze vochtig en houdt deze vochtig gedurende het laten ontkiemen van de pinda’s.
 2. Leg de dop pinda op een schoteltje en leg deze voor een zonnig raam of in de vensterbank boven de verwarming. Het gaat er om dat er een warme omgeving moet zijn om de dop pinda’s te laten ontkiemen.
 3. Eenmaal ontkiemt, na een weekje, laat je de worteltjes nog een week groeien tot minimaal 2 centimeter.
 4. Nu kun je gaan planten. Haal voorzichtig de watten van de pinda. Doe potgrond in de pot, leg de pinda’s daar voorzichtig op en dek deze toe met een laagje aarde.
 5. Eenmaal kleine plantjes, kun je ze in een grote pot (30 cm) doen, zodat de pindabloemen later ruimte hebben om de grond in de duiken.
 6. Houdt de aarde vochtig, warm, niet nat, want dan gaan de wortels rotten en komen er geen pinda’s aan.
 7. Wanneer het weer het toelaat, dus bij mooi weer, kun je de plantjes in de volle grond zetten. Laat je ze in de pot dan kunnen ze ook op balkon. Moet het wel mooi weer zijn. Zorg dat je genoeg water blijft geven en de grond dus niet uitdroogt maar ook niet te nat wordt. Daar kan een pindaplantje niet goed tegen.
 8. Wanneer er bloemen aan jouw plantje komen zul je zien dat deze op een gegeven moment naar de aarde buigen. De bloemen zijn dan uitgebloeid en de bloemsteel zal zich in de grond boren. Dáár komen op een gegeven moment de pinda’s aan.
 9. Snoei of knip oude bloemen dus niet af! Dan krijg je geen pinda’s!
 10. In oktober is de plant helemaal op. Hij wordt geel, en de kracht van zijn leven is eruit. Tijd om te oogsten.
 11. Oogst de pinda’s. Zet geen schep in de pinda plant. Je maakt de weinige pinda’s die je al hebt niet graag kapot door er een schep in te steken. Gebruik een hooivork of graaf de pinda’s uit. Dan het je de meeste kans dat de pinda’s heel blijven.
 12. De opbrengst is leuk om te zien. Je krijgt echt geen grote hoeveelheden van één pinda, maar het ontzettend leuk dat je zelf een pinda hebt weten te kweken. Een handje pinda’s ongeveer, en als je geluk hebt, voor één pinda die je in de grond hebt gestopt, buiten. Binnen krijg je er nog iets minder voor terug wanneer je er één in de grond stopt.
 13. Het hele proces van pinda tot plant en van plant tot pinda is voor kinderen bijzonder om te zien en iets waar ik nog elke keer van kan genieten.
 14. Wil je de pinda’s roosteren dan kun je dat in de oven doen, 15 minuten. Beetje zout erop en eten maar.
pinda oogst

Pinda Boom Planten

Een pinda boom planten is niet mogelijk. Een pinda groeit uit tot een plant, niet tot een boom. Pinda’s groeien in de grond, niet aan de takken van een boom in trosjes ofzo.

Ongebrande dop pinda’s planten kun je planten in aarde, lees hierboven hoe je dit kunt doen.

En wees gerust. Op één van mijn vakanties, jaren geleden, keek ik ook de lucht in toen de chauffeur mij vertelde dat er ananassen groeide in het veld. Ik zocht de ananasbomen maar helaas. Ananassen groeien ook laag op de grond, je moet het ‘gewoon’ even weten…

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs