Peultjes Planten – In Pot of Volle Grond?

Deel deze blog makkelijk via:

Leuk! Je gaat peultjes planten. Echt moeilijk is dat niet maar het is handig om een paar weetjes te weten en die ga ik je uitleggen. Je hebt lage en hoge peultjes. Jij kiest welke bij jou het beste passen. Heb je een tuintje met een stukje grond voor peulen of plant je peulen in de pot. Dat kan namelijk ook en dat neemt dan weer weinig ruimte in. In het kort even hoe je peultjes kunt planten:

Peultjes planten: Vermeng tuingrond met compost. Zet een ijzeren hekwerk of zelfgemaakte constructie met kippengaas in de grond (zo lang als de richels), waar je peultjes gaat planten. Maak een richel. Nu kun je om de 5 centimeter een erwt planten die ongeveer tussen de 2 en 5 centimeter diep moet komen te liggen. Sluit de richel met grond en maak de grond vochtig, niet nat.

Wanneer we peultjes gaan planten, kweken we dus de erwten van de peulen, tot planten. Hoe dat in zijn werk gaat?

Peultjes planten

Peultjes Planten Kweken

Je kunt peultjes kweken voor je ze in de tuin zet maar het kan gebeuren dat de net opkomende peultjes doorschieten en het moeilijk hebben om te wennen aan de koude buitenlucht. Beter en makkelijker is het om de erwten ‘gewoon’ in de volle grond of moestuinbak of pot te zetten, nadat de vrieskou is vertrokken.

Je kunt het beste wat voorbereidingen treffen voordat je gelijk de grond in duikt en alle erwten in het rond strooit. Je moet weten dat er verschillende soorten peultjes zijn, de hoge en lage soorten. Lage soorten worden niet hoger dan ongeveer 60 à 80 centimeter. De hoge soorten kunnen wel tot 180 à 200 centimeter hoog worden en hebben dus een hoger gaas of iets nodig om te klimmen.

peultjes planten

Nu is fijnmazig gaas (kan groen tuingaas zijn bijvoorbeeld van bol.com) een geschikt materiaal om naast de peultjes te zetten, in verband met de kleine ‘grijpers’ van de peulen. Aan bamboestokken kunnen zij zich lastig vasthouden. Dit geldt voor lage (ongeveer 60 cm) als voor hoge (180 cm) peulen. Je kunt ook touw of ijzerdraad spannen waar peulen zich aan vast kunnen grijpen.

Zet peultjes lekker op een plek in de zon. Hoe meer zon hoe meer peultjes er aan een plant komen en hoe sneller zij groeien.

Hoe ga je te werk:

  1. Meng compost met grond, zodat de grond voldoende voedingsstoffen heeft om de peultjes goed te laten groeien.
  2. Zet een rechthoekig gaas, goed in de grond, direct naast de richels die je gaat maken of al hebt gemaakt. Zorg dat deze niet om kunnen vallen. Er komt nogal natuurlijk gewicht aan te hangen van al die lange peultjes planten. De hoogte van het gaas, ligt aan het soort peultjes die je gaat planten.
  3. Maak de richels ongeveer 2 tot 5 centimeter diep en leg om de 5 centimeter een erwt van de peultjes in de richel.
  4. Sluit de richel af met grond.

Nu is het zo dat vogels erwten erg lekker vinden, en dus ook de pas geplante of gezaaide. Net hoe je het noemt. Je kunt er schuin kippengaas overheen spannen, of netten, zodat vogels er niet bij kunnen. Let er dan wel op dat de peulen op een gegeven moment daar niet in groeien. Dat kan met oogsten heel lastig zijn. Dus haal het gespannen kippengaas of netten op tijd weg voor de peulen erin groeien.

Peultjes Zaaien Wanneer

De beste tijd om peultjes te zaaien is na ijsheiligen (half mei). Peultjes ontkiemen al wanneer het 5 graden boven nul is. Houdt dus het weerbericht in de gaten en zorg ervoor dat wanneer je gaat planten het weer ook echt goed blijft (dus geen vrieskou).

Gaat het toch nog vriezen voor een langere tijd, en heb je toch de peultjes geplant, dan ligt het proces van ontkiemen helemaal stil. Zonde van al jouw werk. Wat een pech! Hopelijk wordt het niet al te koud en kunnen er nog erwten ontkiemen.

Peultjes Planten Pot

Peultjes kun je ook in een pot planten. Net zo makkelijk! Het ligt aan de grote van de pot of moestuinbak, hoeveel erwten van de peultjes in de pot doet. Ook hier geld dat je ongeveer 5 centimeter van elkaar af moet planten en ongeveer 2 à 5 centimeter diep. Daar zit geen verschil in met het planten van peultjes in de volle grond.

Zorg er voor, bij het peultjes planten in een pot, dat het water goed weg kan lopen. Een natte grond is voor peultjes geen goed idee, een vochtige grond wel.

Zet de pot met pas gezaaide peultjes lekker in de zon. Hoe meer zon, hoe sneller en beter de groei. Ook komen er meer peultjes aan de plant wanneer deze lekker veel zon krijgt.

peultjes planten

Hoe ga je te werk:

  1. Leg scherven onder in de pot en vul de pot met compostgrond. Dit zorgt voor een goede afwatering van de aarde.
  2. Zet rekken neer in de pot (of moestuinbak), zodat de peultjes hier tegenop kunnen klimmen. Deze rekken moeten fijnmazig zijn, want aan bamboe kunnen de grijpers van de peultjes zich niet vast houden. Kippengaas is ideaal, bijvoorbeeld.
  3. Maak gaatjes met een potlood of je vinger tussen de 2 en 5 centimeter, in de aarde. Ook 5 centimeter van elkaar af.
  4. Plant een erwt van een peul in zo een gaatje en maak deze dicht met aarde.
  5. Doe dat met alle gaatjes en geef de peultjes water. Maak er geen waterballet van maar houdt de grond vochtig. Bekijk dit elke dag.
  6. Wanneer de peultjes nog dun zijn, en de erwten die erin zitten niet dik zijn is het tijd om te oogsten. De oogst is ongeveer na 9 à 10 weken. Wacht je te lang dan zijn de erwten die in de peulen zitten te dik en worden de peulen zelf hard om te eten. Toch te laat en zijn de erwten in de peultjes toch vol en bol? Dan haal je de erwten eruit en kook je die lekker om te eten!

Heb je nu een emmer vol met peultjes en wil je weten hoe je ze bijvoorbeeld heerlijk kan wokken, lees dan onze blog ‘peultjes wokken’! Gegarandeerd een succes!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs