Hoe Spruitjes Invriezen? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Met de vraag of je spruitjes kun invriezen is het antwoord: jazeker kun je spruitjes invriezen. Alle groenten kunnen wel worden ingevroren. De vraag daar achteraan is dan waar je op moet letten wanneer je spruitjes gaat invriezen en of dit rauw, geblancheerd of gekookt moet zijn. In deze blog vind je meerdere mogelijkheden op de vraag: Hoe spruiten invriezen en op welke manier.

Spruiten invriezen. Kook een pan met water en maak de spruiten schoon. Gooi de spruiten in het kokende water en kook ze 3 minuten. Haal deze eruit met een schuimspaan en laat de spruiten afkoelen in ijskoud water. Droog de spruiten, je kunt ze nu invriezen.

Dit is in het kort hoe je spruiten kan invriezen. Er zijn meerdere manieren om spruitjes te bewaren. Lees dit ook in onze blog over spruiten bewaren.

Spruiten Invriezen Hoe

Er zijn meerdere mogelijkheden om spruiten in te vriezen. Je kunt de spruiten namelijk rauw, in de vriezer laten bevriezen maar ook geblancheerde spruiten doen het prima in de vriezer. En wanneer er spruiten over zijn van de maaltijd en je wilt deze invriezen dan kan dat zeker ook.

spruitjes invriezen

Het is wel zo dat klaargemaakte of geblancheerde spruiten iets slapper zijn dan vers gekookte spruiten, net van het land, zeg maar. Ik zou gekookte of geblancheerde spruiten uit de vriezer lekker roerbakken. Ze gaan dan bevroren de wok in en je kunt ze roerbakken. Heerlijk!

Rauw ingevroren spruitjes kun je in een laagje kokend water koken, zonder deze te ontdooien. Houdt de kooktijd aan van ongeveer 10 à 15 minuten en proef of deze beetgaar zijn. Wil je ze echt zacht gekookt dan kook je de spruitjes langer door.

Spruitjes Invriezen Zonder Blancheren

Waar moet je even op letten wanneer rauwe spruitjes de diepvries in gaan? Verse spruiten moet je van hun ‘kontje’ ontdoen en de gele blaadjes weghalen. Wanneer je de spruiten wilt koken, na het invriezen, doe je dat bevroren. Je gooit namelijk de ongekookte en geblancheerde (dus rauwe) spruiten in een laagje kokend water en kookt deze (of je stoomt ze) beet gaar.

Je kunt dus na het invriezen het ‘kontje’ en de gele blaadjes er niet meer afhalen. Je kunt ook de spruiten doormidden gesneden in de diepvries doen en de gehalveerde bevroren spruiten wokken. Verse en schoongemaakte spruiten, kun je 3 maanden in de vriezer bewaren.

Spruiten Blancheren Invriezen

Geblancheerde spruiten kun je dus ook invriezen. Blancheren is niets anders dan een schoongemaakte spruit (dus ‘kontje’ eraf en de buitenste blaadjes) in kokend heet water gooien, drie minuten koken en deze met een schuimspaan eruit halen. Dit is blancheren.

spruiten invriezen blancheren

Wil je de spruiten invriezen dan moeten de spruiten direct in ijskoud water om te koelen (anders garen ze verder na). Na 5 minuten kun je de gekoelde spruiten uit het ijskoude water halen. Giet deze af en laat de spruiten drogen op keukenpapier. Dep ze droog.

Daarna mogen de geblancheerde spruiten in een diepvriesbakje of zakje. Heb je een grotere hoeveelheid dan kun je deze per portie invriezen. Doe een sticker op het bakje met de datum van houdbaarheid. Geblancheerde spruiten zijn langer houdbaar wanneer zij in de vriezer gaan dan verse spruiten. Alle (of vele) bacteriën zijn gedood tijdens hun drie minuten kooktijd.

Geblancheerde spruiten kun je een jaar in de vriezer bewaren wanneer deze op minimaal -18 graden staat. Wel is het zo dat hoe langer je groente bewaard in de vriezer, hoe meer de smaak achteruit gaat. Maar waarschijnlijk halen zij het einde van het jaar niet. Ik zou zeggen: Lekker opeten en niet te lang bewaren!

Gekookte Spruitjes Invriezen

Wanneer je gekookte spruitjes (10 minuten gekookt of gestoomd) gaat invriezen doe je dat ‘gewoon’ in een diepbakje met een sticker erop met de houdbaarheid datum van 3 maanden.

Weet wel, dat gekookte of gewokte spruitjes, die ingevroren zijn, slap en zacht worden wanneer je de spruiten gaat opwarmen. Klaargemaakte, bevroren spruiten kun je lekker wokken. Direct uit de vriezer de wok of koekenpan in en deze opwarmen. Ze zien er niet echt meer vers uit maar smaken zeker nog goed. Het is zonde om spruiten die goed zijn weg te gooien. Ik ben een echte voorstander van groente bevriezen wanneer dit ‘over’ is.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs