Hoe Sperziebonen Stomen? Met Stoommandje Of Stoompan Of …

Deel deze blog makkelijk via:

Wat is er lekkerder dan sperziebonen stomen in een stoompan of stoomschaaltje! Door stomen blijven de sperziebonen mooi van kleur en worden ze snel gaar! Ze worden niet donker groen maar licht groen, met een lekkere bite, mocht je dat willen. Anders stoom je de sperziebonen nog even wat langer door.

Sperziebonen stomen. Snijd alle uiteinde van de sperziebonen en snijd deze door midden. Leg de sperziebonen in een stoommand en zet de stoommand in een grotere pan. Vul de pan met een laagje water, zodat de onderkant van de stoommand net niet onderwater staat. Laat dit water koken met de deksel op de mand én pan. Na 18 minuten zijn de sperziebonen gaar.

Proeven is de beste methode om precies te weten hoe gaar de sperziebonen, neem nam 15 minuten een hapje en kijk of ze al beetgaar zijn.
Veel vitamine blijven in ieder geval bewaard in de sperziebonen, omdat je ze niet met het water weg gooit.

Sperziebonen Stomen Tijd

Het ligt natuurlijk aan de bonen hoe snel zij gaar zijn. Heb je grote sperziebonen of kleine sperziebonen? Til de deksel van de pan en stoompan en prik in een boontje om deze te proeven, doe dit na 15 minuten, dan weet jij genoeg! Meestal zijn ze gaar tussen de 15 en 20 minuten. Let op! Wanneer je de deksel eraf haalt is de stoom bloed heet. Beschermen je handen met een goede pannenlappen of handschoenen.

Sperziebonen Stomen Hoe lang

Als je Sperziebonen gaat stomen zijn er een paar voorbereidingen die je moet nemen voordat je kunt gaan stomen. Wat ga je doen?

 1. Haal beide uiteinde van se Sperziebonen af. Snijd ze weg met een scherp mesje.
 2. Als de Sperziebonen groot/lang zijn kan je overwegen om ze te halveren.
 3. Was vervolgens de Sperziebonen onder de kraan en spoel het vuil er vanaf.
 4. Zet de pan met een laagje water op het vuur en doe de stoommand in de pan. Doe voldoende water in de pan zodat het niet droog kan koken.
 5. Doe vervolgens de Sperziebonen in het mandje en breng het water aan de kook zodat het gaat stomen.
 6. Als je een mandje met een deksel hebt, doe dan de deksel op het mandje.
 7. Doe ook de deksel op de pan.
 8. Je kunt het vuur nu iets lager zetten als het water maar blijft koken.
 9. Proef na 12 minuten even of de Sperziebonen al gaar beginnen te worden. Soms gaat het snel en soms duurt het wat langer. Door te proeven weet je hoever de Sperziebonen zijn.
 10. Als ze gaar zijn zet je de warmtebron uit en kan je de bonen serveren.

Voeg nu pas zout en ander kruiden aan de Sperziebonen toe om ze lekker op smaak te brengen. Je kunt hier alles over lezen in onze blog over het kruiden en op smaak brengen van Sperziebonen.

Sperziebonen stomen
Stomen met een stalen zeef.

Nu hebben wij een stoommand gebruikt maar als je die (nog) niet hebt kan je ook een grote metalen zeef gebruiken of je stalen vergiet. Deze passen niet in de pan maar kan je bovenop de pan hangen en dan laten stomen. Doe wel een deksel op het vergiet of de zeef om zoveel mogelijk stoom te gebruiken.

Sperziebonen Stomen Magnetron

In de magnetron kan je Sperziebonen ook stomen. Sommige noemen het koken maar ik zie het meer als stomen omdat je weinig water gebruikt en er wordt stoom gevormd in de magnetron. Hoe doe je dat dan?

 • Maak ook nu eerst de Sperziebonen schoon. Verwijder beide uiteinde en halveer de Sperziebonen als ze heel groot zijn.
 • Spoel de Sperziebonen nu af onder de kraan met koud wat. Verwijder al het vuil.
 • Pak je magnetronschaal en doe 3-4 eetlepels water toe aan de schaal.
 • Doe vervolgens de sperziebonen in de schaal en dek de schaal af. Zorg wel dat het ontluchtingsventiel open staat.
 • Zet de magnetron op de hoogste stand en zet de timer op 3 minuten druk op start.
 • Haal de deksel van de magnetronschaal en proef of de Sperziebonen gaar zijn. Nog niet, laat ze dan nog een extra minuut stomen.

De stoomtijd is afhankelijk van het vermogen van jouw magnetron en van de grootte en dikte van de Sperziebonen. In het begin is het even zoeken naar de juiste stoomtijd, dus proef een stukje om te bepalen of de bonen gaar zijn.

Stomen In Pan of Met Mandje

Je hebt het stomen uitgeprobeerd of je wilt andere, betere of nieuwe stoompannen, dan kun hieronder informatie vinden over verschillende stoompannen.

Stoompan

Een stoompan met twee lagen heeft het voordeel dat je meerdere groenten tegelijk kan stomen. Deze  stoompan (Bol.com) is een aanrader. Het is een stevige pan die goed op elkaar past. Deze pan kan op alle warmtebronnen. Daarbij kunnen er veel groenten in. Hij is makkelijk schoon te maken en kan de vaatwasser in.

stoompan

Stoommandje

Daarnaast zijn er goedkopere alternatieve zoals het RVS stoommandje (één laag). Dit mandje, welke je kan bekijken bij bol.com past zichzelf aan aan de grootte van de pan en is makkelijk schoon te maken.

stoommand rvs
met en zonder pootjes verkrijgbaar

Daarnaast zijn er nog mandjes van bamboe. Het voordeel is dat ook deze meerdere lagen hebben, waardoor je meer (verschillende) groente kan laten stomen. Bekijk deze bamboe stoommandjes. Je spoelt ze goed af nadat je ze in een sopje hebt schoon gemaakt. Ze gaat lang mee en doen waar je ze voor gekocht hebt!

stoommand

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs