Hoe Sla Bewaren? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Sla is er in vele variaties zoals een kropsla, ijsbergsla, rucola, eikenbladsla en veldsla. Sla is in de supermarkt te koop als versproduct of gesneden en voorverpakt.  Hoe hou je de sla nu lekker vers en lekker knapperig? Dat lees je hieronder. 

Hoe sla bewaren? Dat kan op de volgende manieren:

  • Een verse kropsla kan je voor 3 tot 4 dagen bewaren in de groentelade van de koelkast.
  • Verpakte ijsbergsla bewaar je in de koelkast en deze blijft dan 1 week goed.
  • Sla in de koelkast moet altijd ventilatie hebben.
  • Voor verpakte sla lees je de houdbaarheidsdatum op de verpakking.  

Er zijn echter nog veel meer manieren hoe je sla langer vers kan houden. Dit is ook afhankelijk van de sla soort. Hieronder worden de meeste beschreven. Als eerste een belangrijke tip over het snijden van sla om het langer goed te houden. 

Wil je weten welke soorten sla er zijn? Lees dan onze blog ‘17 soorten sla‘ met alle informatie.

Sla Snijden Voor Bewaren 

Wanneer je de sla gaat verwerken moet je het volgende doen. Pak de sla en pel als het ware de buitenste bladeren van de krop af. Blijf dit doen totdat je genoeg sla hebt voor je gerecht.

Op deze manier vermink je de sla niet. Wanneer je met een mes de sla met een mes aan stukken snijdt heeft dit gevolgen voor de houdbaarheid van de sla. Advies is pellen in plaats van snijden.  

Sla Buiten De Koelkast Bewaren 

Sla is een plant en planten hebben water nodig. Sla bestaat voor 90% uit water. Als je de sla buiten de koelkast bewaard zal het water snel verdampen en worden de bladeren slap. 

sla

Wil je de sla buiten de koelkast bewaren doe dan het volgende. Snij de bruine onderkant van de stam weg. Maak een kruisje in de stam. Pak een schaaltje en vul dit voor een deel met water. En plaats de sla hierin. Zo heeft de (plant)sla voldoende water. Wel elke dag even kijken of de sla nog genoeg water heeft. Er zijn voorbeelden waar de sla tot zeker een maand goed bleef. 

Voorverpakt sla ook nooit buiten de koelkast bewaren. Door het vocht in de zak zal het gaan broeien waardoor de sla snel rot.  

Kropsla Of IJsbergsla In De Koelkast Bewaren 

De koelkast is de uitgelezen plaats om kropsla en ijsbergsla te bewaren. Sla bevat veel vocht wat snel verdamp wanneer het niet op een koele plaats wordt bewaard. De groente la is de beste plaats. Haal de kropsla en ijsbergsla wel uit de eventuele plastic verpakking, want sla moet in de koelkast ventilatie hebben. Het blijft zo 5 –7 dagen goed.  

Om de houdbaarheid te verlengen kan je het volgende doen. Snij aan de onderkant van de sla het verkleurde gedeelte van de stam weg. Maak een kruis in de stam en plaats de sla in een schaaltje met water. Plaats de schaal op de glasplaat van de groente la. De sla heeft nu vocht waardoor het langer vers blijft. Het kan zo tot wel 4 weken goed blijven. Wel steeds controleren of de sla nog water heeft. 

Gesneden Kropsla Of IJsbergsla bewaren

Heb je van een verse kropsla of ijsbergsla de bladeren al gesneden en gewassen dan kan je ook deze prima in de koelkast bewaren. Was de sla af onder de kraan en dep de sla droog. Verpak de sla nu in keukenpapier de leg dit in de koelkast. Een theedoek werkt ook prima. De sla kan je zo nog 5 dagen bewaren.   

Voorverpakte Veldsla, Rucola, Eikenbladsla En Jonge Bladsla In De Koelkast Bewaren 

Voorverpakte veldsla, rucola, eikenbladsla en jonge blad sla kan je gewoon in de koelkast bewaren. Bewaar de sla in de originele verpakking, want de sla is verpakt onder een beschermende atmosfeer. Beschermende omstandigheden is niks engs. Het is lucht alleen in een andere verhouding, waardoor de sla langer vers blijft. Hou de houdbaarheidsdatum van de verpakking aan als bewaaradvies.  

Eenmaal geopend kan je de sla beter overgooien in een goed afsluitbaar bakje of zakje. Bewaar de sla in de groent la. Kijk, ruik en proef of de sla nog goed is wanneer je de rest van de sla wilt gebruiken.  

Sla In De Vriezer Bewaren 

Sla en de diepvriezer zijn geen goede vrienden. Sla kan je niet invriezen. Gewoon niet doen. Op internet lees je dat je er sla soep van kan maken en deze kan je wel invriezen. Tja, ieder zijn smaakt.  

Bewaar Sla Nooit Naast … 

Sla mag je nooit naast of bij fruit bewaren. Bij het rijpen van fruit komt het gas ethyleen vrij. Dit gas zorg voor verkleuring van het blad en de nerven. De sla bederft dus heel snel. 

Kun Je Aangemaakte Sla Bewaren? 

Een groene salade is lekker en bevat veel vitaminen. De verschillende soorten sla zorgen voor een lekkere smaakt en afwisseling.   

Je kunt de salade verder afmaken met bijvoorbeeld tomaat, wortel, ui en paprika. Was deze groente altijd af onder de kraan voordat je het gaat verwerken. De ui niet natuurlijk!  

Leg als eerste de zwaardere groente in de slakom en leg daarop de slabladen. En dit is het. Voeg geen dressing toe, want dressing zorgt ervoor dat de bladeren slap worden. Het beste wat je kan doen is de dressing apart aanmaken en deze apart serveren. Zo kan iedereen zijn eigen sla aanmaken.  

Het heeft ook nog een ander voordeel. Als er salade overblijft moet je deze weggooien wanneer deze is aangemaakt met dressing. Deze kan je niet bewaren. Salade die niet aangemaakt is met dressing kan heel goed in de koelkast bewaren.  

Laat de salade in de saladekom en leg hier meerdere velletjes keukenpapier op. Sluit de saladekom af met huishoudfolie. Plaats de schaal nu in de koelkast. Het vocht trek zo in het keukenpapier. De salade kan je zo zeker nog 5 dagen bewaren. Wanneer je deze weer wilt gaan eten blijft het advies: wel even kijken, ruiken en proeven. Je weet maar nooit!

Weetje! 

Sla moet je altijd wassen voordat je het gaat gebruiken. Ook verpakte sla kan je beter nog even wassen voor gebruik. Laat een schone gootsteen vollopen met koud water en strooi wat zout in het water. Dit zout zorgt ervoor dat eventuele ongedierte doodgaan. 

Tip! 

Sla die nog nat is kan je geen smaak geven dus maak de sla goed droog. De beste methode is om een sladroger te gebruiken. Deze verwijdert het meeste water en beschadigd de sla niet. Wel zo lekker voor de dressing die je later gaat toevoegen.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs