Hoe lang Snijbonen Koken? Dat Verschilt!

Deel deze blog makkelijk via:

Het antwoord op ‘hoe lang snijbonen koken’ is afhankelijk van een aantal dingen. Ten eerste de vraag in hoe groot of dun heb je de snijbonen gesneden. Grote stukjes snijbonen moeten langer koken dan dunne die bijvoorbeeld door de snijboonmolen zijn gehaald. Dus echt een exact antwoord op deze vraag is er niet. Desalniettemin kunnen we wel een richtlijn geven.

Hoe lang snijbonen koken? Kleine, dunne schijfjes snijbonen, kook je ongeveer 10 minuten. Grotere stukjes snijbonen kun je 15 minuten of langer koken. Proef dan of je de snijbonen lang genoeg hebt kunnen koken of dat deze nog langer moeten koken. Hoe groter de stukjes snijbonen, hoe langer je moet koken.

Snijbonen zijn ook lekker wanneer je ze gaat wokken. In onze blog ‘Hoe snijbonen wokken’ wordt dit duidelijk uitgelegd.

Hoe Snijbonen Koken

Voor je gaat koken, ontdoe je de snijbonen van beide uiteinde en snijd je ze in kleine reepjes. Je kunt ze door de snijboonmolen doen, één voor één, als je die (nog) hebt. Ik snijd de bonen persoonlijk, op deze manier:

Pak een handje snijbonen en zet de bonen rechtop en omvat de bos, zoveel je kunt vasthouden, met de handen en schut alle snijbonen tot zij het aanrecht raken. Leg de snijbonen dan neer en snijd, nu ze allemaal gelijk liggen aan één kant, het puntje eraf en gooi dit weg. Pak hetzelfde bosje snijbonen weer op en doe hetzelfde aan de andere kant. Houd ze in de hand met de puntjes die eraf moeten naar beneden en schut voorzichtig tot alle bonen met de punt het aanrecht raken. Leg de bonen dan wederom voorzichtig neer en snijd het puntje eraf. Dit doe je tot je alle snijbonen hebt ontdaan van de puntjes. Snijd nu dunne reepjes of blokjes snijbonen.

Snijbonen Koken Tijd

Zet een pan heet water op, dat kookt sneller namelijk. Doe liever geen zout in het water, dat kan later. Wanneer het water kookt voeg je de snijbonen toe. Kook de bonen, 10 tot 15 minuten, proef even voor je ze afgiet of ze ook echt gaar genoeg naar jouw zin zijn anders mogen ze nog wat minuten terug de pan in.

Hoe lang snijbonen koken

Voeg zout toe na het afgieten, zo gebruik je veel minder zout en jouw bonen smaken lekkerder wanneer je de zout niet in de pan meekookt.

Hoeveel Gram Snijbonen Per Persoon

Grote (groenten) eters kunnen 250 gram per volwassen persoon aan snijbonen verschalken maar heb je er een salade bij of andere bijgerechten dan kun je met 200 gram snijbonen per volwassen persoon volstaan. Voor kleine kinderen is dat ongeveer 30 gram snijbonen (van 1 tot 3 jaar) en van 4 tot en met 13 jaar is dat ongeveer 120 gram snijbonen.

Bevroren Snijbonen Koken

Wanneer je snijbonen bevroren uit de vriezer haalt moeten zij ook direct de pan in zonder te ontdooien. Doe je dit wel dan is mijn ervaring dat de snijbonen niet lekker zijn. Dus, kook het water, dan pas de bevroren snijbonen uit de diepvriezer halen en in het kokende water doen. De kooktijd is dezelfde als de ‘gewone’ kooktijd maar altijd even proeven of het naar jouw zin is. Voeg zout toe na het afgieten, je gebruikt zo veel minder zout.

Wil je snijbonen lekker kruiden, dan kun je dit lezen in onze uitgebreide blog ‘Hoe snijbonen kruiden’.

Verse Snijbonen Koken

Verse snijbonen maak je ook schoon door de puntjes eraf te snijden en deze in kokend water te leggen, wanneer deze in reepjes of ruitjes zijn gesneden. De kooktijd hangt af van de grote van de gesneden verse snijbonen. Dit zal, zoals gezegd, tussen de 10 en 15 minuten zijn.

Hoe lang snijbonen koken

Snijbonen Koken Met Suiker

Kook de snijbonen zoals boven omschreven maar nu schepje er 1 el suiker bij, tijdens het koken. De snijbonen worden wat zoeter van smaak. Vroeger werd bij elke groente wel suiker gedaan tijdens het koken, dit gebeurt nu steeds minder.

Bij bepaalde merken van potgroenten wordt er minder of geen suiker meer toegevoegd aan groenten, daar de hang naar suiker een algemeen ding is geworden, maar zeker niet noodzakelijk is voor de gezondheid van de mens. Integendeel!

Snijbonen Koken In De Magnetron

Koken in de magnetron vereist wel echt een magnetronschaal met deksel. Doe een heel klein laagje water in de magnetronschaal. Doe de snijbonen erin en doe de deksel op de schaal. Zet de magnetron op 700 watt en 5 tot 8 minuten. Prik in de snijbonen of jij ze gaar genoeg vindt, anders doe je ze nog een minuut of wat langer. Dit is voor iedereen persoonlijk. Let er wel op dat wanneer je de deksel eraf haalt de stoom gloeiend heet is. Gebruik handschoenen!

Snijbonen Koken Of Bakken

Je kunt snijbonen koken of bakken. Wanneer je gaat bakken kun je de bonen schoonmaken en in 3 stukken snijden. Je bakt de snijbonen wat aan in olie tot ze gaan kleuren en daarna zet je het vuur laag. Na ongeveer 15 minuten zijn zij gaar. Proef even of dit voor jou ook zo is anders laat je ze nog even in de pan liggen.

Je kunt snijbonen ook wokken of stomen, onze blog verteld je er meer over

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs