Hoe Snijbonen Invriezen? Verschillende manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Snijbonen kun je zeker invriezen. Rauw, gekookt en geblancheerd. Ook klaargemaakt kan het nog in de vriezer. Er zijn echter een aantal dingen waar je op kunt letten wil je de snijbonen invriezen. Dat lees je in deze blog. 

Hele snijbonen niet in zijn geheel invriezen. Schoongemaakte snijbonen in reepjes invriezen (max. 3 maanden). Snijbonen in reepjes snijden dan blancheren en invriezen (max. 12 maanden). Volledig bereide snijbonen invriezen (12 maanden). 

Snijbonen zijn gekookt lekker. Echter als je ze stoomt behouden ze hun kleur en smaak. Je kunt er alles over lezen in onze blog ‘Hoe Snijbonen Stomen? Met Stoompan of mand‘. We gaan het nu hebben over snijbonen invriezen.

Kun Je Snijbonen Invriezen 

Snijbonen kun je zeker goed invriezen. De koelkast moet wel altijd op – 18 graden staan. Staat de temperatuur hoger dan is de bewaartijd korter omdat dan niet alle bacteriën worden gedood. Dat gebeurt pas op – 18 graden.  

Verse Snijbonen Invriezen  

Hele, verse snijbonen worden over het algemeen niet zo ingevroren.  

Wanneer je bonen wilt koken die bevroren zijn, dan gooi je deze in een pan met heet water. Je laat deze niet eerst ontdooien omdat de structuur en smaak dan niet lekker wordt.  

snijbonen

Wanneer je dus een snijboon in zijn geheel invriest en je gaat deze dan bevroren snijden, dan ontdooit de boon door de warmte van je handen en het snijden zelf. Zoals gezegd wordt de structuur en de smaak van de bonen veel minder. 

Ik kies er altijd voor om gesneden bonen in te vriezen. Dat is ook veel makkelijker en lekkerder en je kunt in porties invriezen. 

Gesneden Snijbonen Invriezen 

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen gaat mijn voorkeur uit naar verse gesneden snijbonen invriezen. 

Hieronder staat hoe je vers gesneden snijbonen gaat invriezen: 

 1. Was de bonen goed af onder de kraan en snijd de beide puntjes van de bonen af. 
 2. Snijd de bonen met een snijboon molen in reepjes of gewoon met een mes. 
 3. Stop de snijbonen in een diepvrieszakje of bakje die je goed kan afsluiten. 
 4. Plak een sticker op de verpakking met de datum van moment van verpakken en eventueel hoelang dit houdbaar is. Schrijf er ook op wat er in een bakje zit. Zo hoef je niet alle bakjes open te maken om te weten waar de bonen zijn. 
 5. Wanneer de koelkast op –18 graden staat kun je deze snijbonen 3 maanden bewaren in de vriezer. Wanneer de vriezer lager staat dan –18 graden zullen de bonen korter houdbaar zijn. Dit omdat niet alle bacteriën gedood worden die op de bonen zitten. Dit gebeurt pas bij – 18 graden.  

Gekookte Snijbonen Invriezen 

Wanneer je snijbonen over hebt na een maaltijd of je hebt boontjes uit de tuin geplukt, dan kun je deze invriezen. 

snijbonen invriezen

Zorg ervoor dat de (overgebleven) snijbonen snel worden terug gekoeld en verpak deze dan in een diepvrieszak of bakje.  

Handig is het om een sticker te plakken op de verpakking met de datum erop met wanneer de bonen gekookt zijn en hoelang deze houdbaar zijn. Deze bonen zijn 12 maanden houdbaar in de vriezer. Dit komt omdat de bonen zijn gekookt en daardoor alle bacteriën gedood zijn.  

Het terug koelen van overgebleven boontjes kan op een bord wat in koud water staat, met de bodem. Daar leg je de overgebleven boontjes op om af te koelen.  

Wanneer je grotere hoeveelheid bonen hebt gekookt, bijvoorbeeld uit de tuin, dan kun je deze direct na het koken terug koelen in een bak met ijskoud water. Na een paar minuten zijn deze koud en het kookproces is dan gestopt. 

Zet geen warme boontjes terug in de koelkast. De koelkast warmt dan op. Dit is niet goed voor de spullen die in de koelkast staan en juist koel moeten blijven. Wanneer je regelmatig warme of hete spullen in de koelkast zet kan het zijn dat etenswaren sneller gaan bederven. 

Snijbonen Blancheren 

Wanneer je snijbonen gaat blancheren omdat je ze wilt invriezen dan begin je met het wassen van de snijbonen, daarna haal je aan beide zijde van de snijbonen de puntjes eraf. Vanaf hier kun je puntsgewijs volgen wat je kan doen om de snijboontjes te blancheren. 

 1. Snijd nu de snijbonen in reepjes met een snijbonenmolen of je snijdt ze met een mes in reepjes. 
 2. Zet een pan op een warmtebron en laat het water koken. 
 3. Een pan met ijskoud water zet je op het aanrecht om de boontjes na het blancheren gelijk te koelen. 
 4. Plaats een vergiet in de gootsteen om de boontjes na het koken af te gieten. 
 5. Wanneer het water kookt voeg je de snijbonen in het water en zet je een timer op 3 minuten. In deze 3 minuten koken, dood je alle bacteriën waardoor je ze langer kunt invriezen en bewaren. Ook de kleur van de boontjes blijven mooi groen. 
 6. Na deze 3 minuten giet je de boontjes af in het vergiet.  
 7. Direct daarna gooi je de boontjes in het ijskoude water. Nu stopt het kookproces van de boontjes en zijn ze koud genoeg om de vriezer in te gaan. 
 8. Giet de boontjes weer af in het vergiet wanneer zij koud zijn en laat ze goed uitlekken. 
 9. Stop de boontjes in een diepvriesbakje of zakje en plak er een sticker op met de datum van bereiden en hoe lang deze houdbaar zijn. In dit geval 12 maanden wanneer de koelkast op –18 graden staat.  

Wanneer je de snijbonen wilt wokken of anders bereiden dan hoef je ze na het blancheren natuurlijk niet te koelen en kun je doorgaan met de bereiding van de geblancheerde snijbonen. Ze zijn in dit geval ‘gewoon’ even voorgekookt. 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs