Hoe Sinaasappelsaus Maken? Meerdere varianten!

Deel deze blog makkelijk via:

Sinaasappelsaus is een smaakvolle saus die bij heel veel gerechten geserveerd kan worden. Er zijn vele varianten te bedenken die de saus zijn eigen smaak geeft. Je kunt een klassieke of een simpele sinaasappelsaus maken. Maar ook met likeur of cranberries. Kortom, er is keuze genoeg.

Er zijn vele manieren om sinaasappelsaus te maken. Met als basis een roux voor over hoofdgerechten of suiker als basis ingrediënt voor over een dessert. De bereiding is steeds anders. Lees hiervoor het artikel.

Vanwege de vele variaties die er zijn van sinaasappelsaus zijn er ook vele toepassing. Bij warme gerechten gebruik je een andere sinaasappelsaus dan bij dessert gerechten. We zullen alle mogelijkheden behandelen in deze blog.

Klassieke Sinaasappelsaus

De klassieke saus wordt geserveerd bij warme voor en hoofdgerechten. De basis van deze saus is een roux waaraan sinaasappelsap wordt toegevoegd. De ingrediënten die je nodig hebt zijn de volgende:

  • 25 gram plantaardige boter
  • 30 gram bloem
  • 125 milliliter groente bouillon
  • 150 milliliter sinaasappelsap
  • Zout en Peper

Om de saus klaar te maken moet je de volgende stappen ondernemen:

  1. Verhit de boter in een klein steelpannetje en laat het goed smelten.
  2. Als het gesmolten is roer je de bloem door de boter en dit laat je een paar minuten pruttelen, wel af en toe even doorroeren. Nu heb je een roux gemaakt. Lees onze blog ‘Hoe Roux Maken?‘ voor nog meer varianten
  3. Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe zodat je een gladde saus krijgt.
  4. Daarna voeg je de sinaasappelsap toe en dit roer je allemaal goed door elkaar. Laat de saus 4 minuten pruttelen zodat de saus even kan indikken.
  5. Nu kan je de saus op smaak brengen met peper en zout.

Voor extra smaak kan je op het einde nog twee eetlepels sinaasappel marmelade toevoegen aan de saus zo krijg je een echte smaak explosie.

Dit is saus op de klassieke manier en voor bij warme hoofdgerechten.

Simpele Sinaasappelsaus

Deze eenvoudige, simpele saus is ook weer geschikt voor heel veel gerechten en is heel snel klaar.

sinaasappelsaus pannenkoeken
  • 2 sinaasappels
  • 1 citroen
  • 50 gram suiker
  • 50 gram plantaardige boter

Het bereiden gaat als volgt:

  1. Doe de suiker in een pan met dikke bodem en karamelliseer de suiker door deze te verwarmen en niet te roeren. Zet de warmte bron op middelhoge stand.
  2. Vervolgens gaat de boter in de pan, ook deze laat je smelten en roer je goed door de suiker heen.
  3. Vervolgens voeg je het sap van de citroen en sinaasappel toe.
  4. Maak de saus warm en laat even zachtjes inkoken.

Deze saus is niet echt geschikt voor warme hoofdgerechten. Voor dessert gerechten is het echter een heerlijke saus, bijvoorbeeld over ijs of flensjes.

Warme Sinaasappelsaus

Deze warme kruidige saus is heerlijk voor over warme gerechten. De combinatie van kaneel en kruidnagel geven het een hele bijzondere smaak.

Dit heb je nodig:

  • 3 sinaasappels
  • 1 dl witte wijn, droog
  • 2 kruidnagels
  • stukje pijpkaneel of 1/2 tl kaneel
  • 50 gram suiker
  • 15 gram aardappelmeel

Wat ga je doen?

  1. Maak de sinaasappels schoon en schil een sinaasappel totdat je 1 theelepel vol hebt. Pers dan alle sinaasappels uit.
  2. Meng 100 milliliter witte wijn met het sinaasappelsap.
  3. Voeg nu de sinaasappelrasp, kruidnagel en kaneel toe en meng het goed met elkaar.
  4. Doe dit allemaal nu in een steelpannetje en breng het aan de kook. laat nu 4 minuten zachtjes koken.
  5. Ga nu op zoek naar de kruidnagels en kaneelstokje en haal deze uit de pan.
  6. Voeg de suiker toe en los deze op in de saus.
  7. Voeg een beetje water toe aan de aardappelmeel en maak een gladde saus welke je langzaam en beetje bij beetje aan de sinaasappelsaus toevoeg totdat deze dik genoeg is.

De saus is nu klaar om geserveerd te worden. Eet smakelijk!

Koude Sinaasappelsaus

De koude sinaasappelsaus moeten we warm bereiden en laten afkoelen. De bereiding is eenvoudig en je hebt niet veel nodig. Deze saus is geschikt voor koude gerechten en desserts.

Je hebt nodig 75 gram basterdsuiker, 2 eetlepels water en 1 sinaasappel. Dat is alles.

Maak in een steelpannetje het water en de suiker warm, roer het even goed door elkaar en laat het dan staan op een middelhoog vuur. De suiker gaat nu karamellieren.

Pers de sinaasappel uit. en haal de pan van het vuur. Roer zachtjes het sinaasappelsap door de suiker en zet weer een op het vuur om in te dikken.

Haal de pan van de warmtebron en laat de saus afkoelen. Dit is hoe je koude sinaasappelsaus maakt.

Cranberry Sinaasappelsaus

Cranberries en sinaasappel zijn een hele lekkere en frisse combinatie. Zeker voor een saus. Wat heb je nodig?

Cranberry Sinaasappelsaus
  • 1 zak verse cranberry’s (335 gram)
  • 1 kaneelstokje
  • 75 ml rode port
  • Sap van 1 grote sinaasappel of 2 kleine
  • 1 stuk sinaasappelschil
  • 100 gram kristalsuiker

Je maakt het op de volgende manier klaar:

  1. Pak een pannetje met een dikke bodem.
  2. Doe alle ingrediënten in de pan, roer het door elkaar en maak het warm. De stand van de warmtebron is middelhoog.
  3. Breng het aan de kook en roer af en toe om.
  4. Proef of de cranberries voor een groot deel zijn open gebarsten. Als dat zo is haal je het kaneelstokje en de sinaasappelschil uit de pan.

Je saus is nu klaar om geserveerd te worden. Eet Smakelijk.

Sinaasappel Portsaus

Port wordt ook vaak gebruikt om de saus te maken. Je hebt hiervoor de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 150 ml port
  • 1 sinaasappel, uitgeperst
  • 1 takje tijm
  • peper en zout
  • 250 ml groentefond

Het klaarmaken gaat heel eenvoudig:

  1. Doe alle ingrediënten met uitzondering van de groentenfond in een pannetje en laat zachtjes inkoken voor ongeveer 15 minuten.
  2. Als ongeveer de helft van de saus is ingekookt zet je de warmtebron lager.
  3. Voeg vervolgens de fond toe en laat wederom indikken voor ongeveer 30 minuten.
  4. Zeef vervolgens de saus om de tijm en sjalotten te verwijderen en doe de saus terug in de pan.
  5. Eventueel kan je wat Maizena of aardappelzetmeel toevoegen om de saus in te dikken.
  6. Breng verder op smaak met peper en zout.

Eet smakelijk met je zelfgemaakt sinaasappel port saus.

Sinaasappelsaus Met Grand Marnier

De volgende saus in de rij van sinaasappelsaus is met Grand Manier. Je hebt nodig:

  • 2 sinaasappels
  • 100 gr kristalsuiker
  • 6 el. witte wijnazijn
  • 125 ml Grand Manier
  • eventueel wat Maizena

Het klaar maken gaat als volgt:

  1. Schil de sinaasappels met een dunschiller en snijd de schillen in dunne reepjes. Pers vervolgens de sinaasappels uit.
  2. Gebruik een steelpannetje en plaats deze op de warmtebron. Voeg de azijn en suiker toe. Roer dit even met elkaar en laat dan staan op de warmtebron. Nu karamelliseert de suiker.
  3. Als de suiker bruin is voeg je langzaam de sinaasappelsap toe. Roer dit zachtjes door elkaar.
  4. Voeg vervolgens de Grand Marnier en schillen toe en laat even drie minuten warm worden.
  5. Als de saus te dun is kan je deze nog binden met Maizena.

De saus is uitermate geschikt voor warme hoofdgerechten maar is ook lekker over ijs.

Met Cointreau

Ook Cointreau kan je heel goed gebruiken als extra smaakmakers aan je saus. Het recept is gelijk aan het recept wat hierboven staat. Je vervangt alleen de Grand Marnier door de Cointreau en je hebt een heerlijke saus voor over je hoofdgerecht.

Dit zijn de sausen met sinaasappelsap. ik hoop dat er iets voor je bij zit. Succes met koken en bereiden.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs