Hoe Satésaus Maken? 6 varianten!

Deel deze blog makkelijk via:

Satésaus is lekker bij rijst of bami gerechten, zeker als je de Javaanse of Indonesische satésaus hebt. Maar satésaus kan je ook gebruiken om mee te dippen. Ook dat gebeurt steeds vaker. Nu kan je satésaus kopen in de supermarkt of je kunt het zelf satésaus maken. In deze blog geven we je ideeën hoe je satésaus kunt maken.

Meng water of melk met pindakaas. Maak dit warm in een pannetje, laat niet koken. Nu kan je andere ingrediënten toevoegen. Denk aan ketjap, sambal, koriander, komijn, citroensap. Goed mengen en warm maken.

Weet jij trouwens wat het verschil is tussen noten en zaden? Nee, bekijk dan onze blog ‘Verschil tussen noten en zaden‘ eens en laat je verrassen.

Satésaus Recept

Her maken van satésaus begin t altijd met een recept. Nu zijn er vele recepten te bedenken. Uitgebreide met wel 15 ingrediënten of zelfs meer. Wij houden het simpel en beginnen met een basisrecept van 4 ingrediënten. Zo eenvoudig, zo snel klaar en toch heel lekker. Dit zijn de smaakmakers die je nodig hebt:

  • 5 eetlepels pindakaas, afgestreken
  • 2 -3 theelepels sambal
  • 250 ml water
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels sojasaus

Dit is het basisrecept. Onderstaand worden meerdere recepten besproken om voor elke gelegenheid of voor elk recept een lekkere satésaus te maken. Probeer ze uit en proef welke je lekker vindt.

Nu moeten we van de ingrediënten nog een saus maken.

Satésaus Zelf Maken

De saus maken is makkelijk om te doen. Je hoeft geen ervaren kok te zijn om een lekkere satésaus te maken. We gebruiken voor de het maken van de saus de ingrediënten van het basisrecept van hierboven. Het klaarmaken gaat als volgt:

satésaus
  1. Zet een pannetje op de warmtebron en doen het water in de pan.
  2. Maak het water warm, niet laten koken.
  3. Als het warm is dan gaat de pindakaas in de pan. Nu goed roeren.
  4. Voeg dan de ketjap en sambal toe en roer dit door de saus.

Nu heb je satésaus gemaakt. Is de saus te dik, voeg dan nog een beetje water toe. Is de saus te dun, laat dan nog even inkoken.

Echter het belangrijkste komt nog, proef! Proef of de saus op smaak is. Is het niet pittig genoeg, voeg dan nog meer sambal toe. Wil je het zoeter hebben, voeg dan nog ketjap toe. Zo kan je jouw eigen satésaus maken en dat doe je door te proeven. Succes met koken en eet smakelijk!

Satésaus Van Pindakaas

Pindakaas wordt haast altijd gebruikt voor het maken van satésaus. Of het nu zelf gemaakte pindakaas is of pindakaas uit de supermarkt. Pindakaas is het hoofd ingrediënt. Zo heeft ook ‘Smaakt’ een recept met hun eigen pindakaas voor satésaus.

Zoals je gezien hebt is het makkelijk te maken en natuurlijk kan je elke pindakaas gebruiken die je maar wilt. Pindakaas met stukjes pinda maakt het extra lekker.

Satésaus Glutenvrij

Satésaus is heel eenvoudig glutenvrij te maken. De meeste ingrediënten zijn vaak toch al glutenvrij maar vaak de Ketjap Manis niet. Hiervoor kan je glutenvrije katjap manis kopen en dan heb je zo zelfgemaakte glutenvrije satésaus. De volgende ingrediënten heb je nodig.

Satésaus glutenvrij
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 cm verse gember, geschild en geraspt
  • 1 el olie om in te bakken
  • 2 el glutenvrije Ketjap Manis
  • 5 eetlepels pindakaas
  • 1 tl sambal
  • snuf gemalen komijn
  • 200 kokosmelk

Het klaarmaken gaat als volgt:

  1. Zet een pannetje op de warmtebron samen met de olie en maak het warm.
  2. Fruit de knoflook en de gember even aan.
  3. Voeg dan de ketjap, sambal, komijn toe en bak kort mee.
  4. Voeg dan het water en de pindakaas toe en meng het geheel nu.
  5. Blijf roeren en laat de saus niet koken.

Nu heb je glutenvrije satésaus. Is de saus te dik, voeg dan nog een beetje water toe. Is de saus te dun, laat dan nog even inkoken.

Ook hier geldt, proef. Proef of de saus op smaak is. Nu kan je namelijk de saus nog kruiden. Voeg eventueel meer sambal of komijn toe. Dit ligt helemaal aan jezelf. Kijk wat voor jou lekker smaakt en voeg eventueel nog extra ingrediënten toe. Succes met koken.

Javaanse Satésaus Maken

De Javaanse satésaus heeft weer een hele andere smaak dan de ‘gewone’ satésaus. Er gaan meer kruiden in die zeker van invloed zijn op de smaak. Probeer onderstaand recept eens uit voor Javaanse Satésaus. Wat heb je nodig:

Javaanse satésaus
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 uitje, gesnipperd
  • 2 eetlepels olie
  • 250 gram pindakaas
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 eetlepel suiker
  • 1 theelepel tomaten puree
  • vers gemalen peper
  • 3 theelepels azijn
  • 3-4 eetlepels ketjap
  • 1,5 dl water

Het klaarmaken gaat als volgt:

  1. Zet een pan op de warmtebron en maak de olie warm.
  2. Fruit de knoflook en ui even aan.
  3. Voeg dan alle andere ingrediënten in de pan en meng dit goed met elkaar. Zorg ervoor dat de saus niet kookt.
  4. Blijf roeren totdat een gladde saus ontstaat.

Je saus is nu klaar. Is de saus te dik, voeg dan nog een beetje water toe. Is de saus te dun, laat dan nog even inkoken.

Nu komt het belangrijkste van koken, proeven. Proef of je saus op smaak is, want nu is het moment om de saus nog eventueel bij te kruiden. I

Satésaus Zonder Pinda

Een pinda allergie komt vaak voor en daarom moet er ook satésaus zijn zonder pinda’s. En dat kan ook de pinda’s zijn makkelijk te vervangen door andere ingrediënten. Vervang ze bijvoorbeeld door amandelen dan krijg je ook heerlijke satésaus. Of wat ook kan is pinda’s vervangen door zonnebloempast. Dit is te koop in de supermarkt.

  • 5 el zonnebloempasta
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 el zonnebloem olie
  • 2 el ketjap manis
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/2 blokje groentenbouillon
  • 2 el agavesiroop
  • snufje zout
  • 1/2 tl gemberpoeder,
  • 1 tl sambal
  • 200 milliliter sojamelk

Het klaarmaken gaat als volgt:

  1. Zet een pannetje op de warmtebron met olie en maak deze warm.
  2. Fruit de geperste knoflook even aan.
  3. Voeg dan alle andere ingrediënten toe en meng dit goed met elkaar.
  4. Blijf roeren totdat een gladde saus ontstaat.

Je satésaus is nu klaar. Ook nu weer proeven. Is de saus te dik, voeg een beetje water toe. Is de saus te dun, laat dan nog even inkoken. Kan je saus meet pit gebruiken. Voeg nog een beetje sambal toe. Kortom, proef en maak de saus af voor jouw eigen smaak.

Satésaus Met Kokosmelk

De saus maken met kokosmelk is heel eenvoudig. Vervang is bovenstaande recepten het water of melk door kokosmelk. Dit geeft je satésaus net iets meer smaak. Je krijgt een Oosterse smaak met kokosmelk. Dus kijk even naar de recepten hierboven en je kunt zo aan de slag. Succes!

Zo, nu weet je hoe je een satésaus kunt maken. Mogelijkheden genoeg dacht ik zo.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs