Hoe Roerbakgroente Invriezen – Met Tips!

Deel deze blog makkelijk via:

Het is altijd lekker om roerbakgroenten in huis te hebben. Je kunt er alle kanten mee op. Roerbakgroenten zijn lekker door de rijst, spaghetti of op brood bijvoorbeeld. Dan wil je graag weten hoe je roerbakgroenten kunt bewaren. Moeten de roerbakgroenten in een zak in de vriezer ongeopend of moet de groenten gebakken in een bakje in de vriezer. Zo zijn er nog wel wat meer vragen waar ik op in ga. Dus: Hoe kun je roerbakgroente het beste invriezen?

Een zak dichte, voorgesneden roerbakgroenten, kun je direct na aankoop zeker invriezen en 1 jaar goed houden wanneer de vriezer op minimaal -18 graden staat. Is de zak eenmaal open dan is deze groenten 3 maanden houdbaar in de vriezer. Zelf gesneden roerbakgroenten moet je goed wassen en blancheren. Deze zijn 1 jaar houdbaar in de vriezer.

Het is wel zo dat hoe langer je roerbakgroenten invriest, hoe meer de smaak achteruit gaat, na de aanbevolen invriestijd. Zet de vriezer altijd op een temperatuur van -18 graden. Wanneer deze hoger staat, van -17 naar de 0 graden toe, dan kunnen er nog steeds bacteriën overleven. Deze bacteriën kunnen je ziek maken na het ontdooien. Lees onze blog over het roerbakken van groente en je weet gelijk hoe je het lekker kan bereiden.

Italiaanse Roerbakgroenten Invriezen

Italiaanse roerbakgroenten (prei, courgette, ui rode paprika en peen in stukjes) kun je ook invriezen.

roerbakgroente invriezen

Voorgesneden groenten in dicht of open verpakking invriezen

Wanneer je deze voorgesneden koopt en zonder open te maken in de vriezer legt, kun je dit 1 jaar bewaren, zonder smaakverlies. Is de zak wel open en wil je een rest(je) rauwe groenten invriezen dan zijn deze Italiaanse roerbakgroenten 3 maanden houdbaar, zonder smaakverlies.

Geblancheerde Italiaanse groente invriezen

Je kunt de Italiaanse groenten ook eerst blancheren en dan invriezen. De groenten blijven een jaar goed in de vriezer zonder verlies van smaak. Blancheren doe je door de groenten kort te koken, 3 minuten, in een vergiet in een grote pan. Na 3 minuten haal je de vergiet met groenten uit de pan en plaats je de geblancheerde groenten in een bak met ijskoud water. Zo koel je snel de groenten terug en gaart het dus niet verder. Omdat de Italiaanse groenten goed is terug gekoeld kun je deze laten uitlekken en in porties of in zijn geheel, invriezen.

Gewokte of gebakken Italiaanse roerbakgroenten invriezen

Wil je de Italiaanse roerbakgroenten invriezen die gewokt of gebakken zijn, zonder andere ingrediënten, dan kunnen ook deze 3 maanden de vriezer in. Let er wel goed op dat de groenten in een korte tijd afgekoeld moeten worden voor ze de vriezer in gaan. Staan deze namelijk te lang buiten de koeling (langer dan 2 uur) dan kan er ongewenste bacteriën groei ontstaan, die ook na het ontdooien van de groenten, schadelijk kunnen zijn.

Zijn de gewokte of gebakken roerbakgroenten verwerkt in een saus dan kun je deze goed in de magnetron ontdooien.

Laat de groenten niet op het aanrecht ontdooien. Dit duurt lang en bacteriën krijgen kans om te groeien. Je kunt er ziek van worden. Doe de bevroren groente liever gelijk in de pan.

Hollandse Roerbakgroenten Invriezen

Hollandse roerbakgroenten (wortel, bleekselderij, paprika geel en rood, broccoli, sperziebonen en bloemkool bijvoorbeeld) kunnen ook ingevroren worden.

roerbakgroente invriezen

Gekookte of gewokte Hollandse roerbakgroenten invriezen

Gekookte of gewokte Hollandse roerbakgroenten kunnen 3 maanden de vriezer in. Wanneer je deze groenten langer bewaard in de vriezer loopt de smaak terug. Wil je de ingevroren gekookte of gewokte groente gebruiken dan kun je deze het beste bevroren in de wok doen of in de soep. Groenten die zijn ingevroren zijn slap wanneer je deze ontdooid. Het ziet eruit als een prut slappe groenten.

Hollandse roerbakgroente in een gerecht invriezen

Heb je een gerecht klaargemaakt met Hollandse roerbakgroenten dan bewaar je deze ook 3 maanden in de vriezer. Het ontdooien kan dan wat anders zijn. Heb je deze groenten bijvoorbeeld door een tomatensaus gedaan en toen ingevroren dan kun je deze opwarmen in de magnetron maar ook zeker in de wok. Ook als er bijvoorbeeld pasta doorheen zit.

Geblancheerde Hollandse roerbakgroente invriezen

Wanneer je de Hollandse roerbakgroenten hebt geblancheerd kunnen deze 1 jaar de vriezer in zonder dat dat afdoet aan de smaak. Let er wel op dat groenten die je invriest, altijd wat slap is wanneer je deze ontdooit. Het advies is dan ook om de roerbakgroenten niet te ontdooien maar bevroren in de pan te doen en het dan mee te verwarmen met het gerecht. Dat kan bijvoorbeeld soep zijn maar ook alleen als groenten de pan in met een saus. Door de rijst kan ook een optie zijn. Ontdooi de groenten nooit de hele dag op het aanrecht. Er is grote kans op bacteriën groei waar je ziek van kunt worden.

Hollandse roerbakgroente in dichte of open verpakking invriezen

Wanneer je Hollandse roerbakgroenten gesneden in de winkel koopt dan kan de onaangebroken verpakking de vriezer in. Deze blijven dan een jaar goed zonder de smaak te verliezen. Is de verpakking eenmaal open dan zijn zij nog 3 maanden houdbaar omdat zij niet zijn geblancheerd. Door groenten kort koken dood het alle bacteriën en is het langer houdbaar, dat geldt ook voor het invriezen van groenten.

Zorg er wel voor dat de vriezer altijd op een temperatuur staan van -18 graden (of lager). Wanneer je groenten invriest en de temperatuur is hoger -17 naar de 0 graden toe, dan kunnen bacteriën ook nog een kans krijgen om te overleven, hoe raar dat ook klinkt.

Diepvries Groentemix

Er zijn vele soorten voorgesneden groentemix te koop. Ook deze kun je invriezen. Deze zitten in luchtdicht verpakte zakken die de groenten sowieso langer houdbaar maakt. Vandaar dat deze soms bol staan. Maak je de zak open dan zijn de diepvries groentemix nog ‘maar’ 3 maanden houdbaar in de vriezer. Laat je de zak intact en wil je dus de hele zak voorlopig invriezen, dan is deze 1 jaar houdbaar.

diepvries groentemix

Heb je diepvries groentemix gekocht, dan is het zaak om deze zo snel mogelijk terug in een vriezer te krijgen. Het mag niet weer ontdooien en dan weer de vriezer in. Er liggen altijd bacteriën op de loer die kunnen gaan groeien bij het ontdooien en dus warmer worden van de groenten. Dat wil je niet want je kunt er ziek van worden. Zorg ervoor dat de koelkast op -18 graden staat en niet hoger (van -17 naar de 0 graden toe).

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs