Hoe Peultjes Wokken? – Meerdere manieren!

Deel deze blog makkelijk via:

Peultjes zijn jonge peulen van de doperwtenplant. Ze worden heel vroeg geplukt en daarom zijn de peultjes lekker zacht en de erwten nog heel klein. Hierdoor is ook de kleur helder groen. Zowel de schil als de erwten worden gegeten. Peultjes kunnen op heel veel manieren klaar gemaakt worden. Hier gaan we peultjes wokken.

Peultjes wokken. De basis van peultjes wokken: verwijder de twee uiteinde van de peultjes en spoel de peultjes af. Maak olie warm in de wok en voeg de peultjes toe. Bak ze in 4-5 minuten beetgaar en 8 minuten voor zachte peultjes. Je kunt ook kruiden, specerijen en ketjap toevoegen voor meer smaak.

Wokken van peultjes is dus best makkelijk om te doen en de groente blijft mals en knapperig. Peultjes lijken op Sugar Snaps en is soms best verwarrend. Peultjes zijn plat en Sugar Snaps zijn meer rond van vorm. Lees onze blog over het bereiden van Sugar Snaps mocht je onverhoopt Sugar Snaps hebben.

peultjes wokken

Wil je goed wokken dan is een wok met wijd oplopende rand en stevige bodem aan te raden. Ga je voor het eerst wokken of ben je toe aan een nieuwe, bekijk dan deze top pannen op bol.com. Het zal het wokken makkelijker maken!

Peultjes Roerbakken

Voordat de peultjes gewokt worden moeten ze eerst schoongemaakt worden. Dit doe je door als eerste een klein stukje van de twee uiteinden af te breken of weg te snijden. Je hebt nu kans dat je een draadje meetrekt, die zit dan op de rug van de peul. Haal deze dan ook weg, want dit is niet lekker. Het draadje zal waarschijnlijk niet aanwezig zijn omdat de peultjes jong geplukt worden.

Was daarna de peultje even onder de kraan en nu kunnen we peultjes wokken. Hieronder volgt de basis voor het wokken van peultjes. Je zult waarschijnlijk ook andere groente of saus toevoegen maar het wokken van de peultjes blijft gelijk. Voor het wokken met alleen peultjes heb je ongeveer 200 gram per persoon nodig. Nu het wokken zelf.

Hoe Lang Peultjes Wokken

Ze de wok met een beetje olie op de warmtebron en maak de olie warm. Wanneer de olie warm is gaan de peultjes in de wok. Roer de peultjes regelmatig om en blijf dit ongeveer 4-5 minuten doen, dan zijn de peultjes beetgaar. Wil je zachte peultjes, wok de peultjes dan ongeveer 8 minuten.

Breng de peultjes op smaak met peper en zout en je hebt nu de basis van peultjes wokken. Je kunt ze serveren en opeten.

Echter, vaak wokken we met meerdere ingrediënten en smaakmakers om een gerecht met peultjes te maken. Houd er dan rekening mee dat de peultjes ongeveer 4 minuten gewokt moeten worden, dus deze worden aan het einde pas toegevoegd aan de wok als de andere ingrediënten al bijna klaar zijn.

Peultjes Wokken Met Ketjap

Om meer smaak aan een gerecht te geven, een Oosterse smaak in dit geval kan je ketjap en noten toevoegen aan de wok met peultjes. Wat het je nodig voor 2 personen?

peultjes wokken
  • 150 gram peultjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 ui, gesnipperd
  • 125 gram champignons, in plakjes
  • beetje sambal
  • 2 el. Ketjap saus
  • oliefolie om in te bakken
  • peper en zout

Wat ga je doen in de keuken?

  • Maak de olie warm in de wok en fruit hierin de ui en knoflook 2 minuten
  • Voeg vervolgens de champignons toe aan de wok en wok deze voor 2 minuten mee
  • Dan gaan de peultjes in de wok, roer alles goed om en wok de peultjes 4 minuten
  • Voeg dan de sambal en Ketjap saus toe aan de peultjes en wok 1 minuut mee
  • Breng op smaak met peper en zout

Serveer je gerecht met gebakken aardappelen of als je het echt Oosters wilt houden met gekookte mie die je nog een minuut kan mee wokken.

Peultjes Wokken Met Kruiden

Peultjes kan je ook op smaak brengen met lekkere verse kruiden. Ik gebruik in dit recept basilicum, tijm, rozemarijn en peterselie. Wat het je nodig voor 2 personen?

  • 400 gr. peultjes
  • 2 el. sesamzaad
  • 2 el. olijfolie of sesamolie om in te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • Handje basilicum blaadjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • Handje peterselie,
  • 125 gr. cashewnoten
  • Peper en zout

Wat ga je doen in de keuken?

  1. Hak alle verse kruiden fijn en hak ook de cashewnoten in grove stukken
  2. Zet de wok met olie op de warmtebron en maak de olie warm
  3. Rooster in een andere pan de sesamzaadjes zonder olie. Wees voorzichtig, want ze branden snel aan.
  4. Pers de knoflook uit en fruit deze in de wok
  5. Voeg na 1 minuut de peultjes toe en wok deze nu in 4 minuten beetgaar
  6. Voeg de gehakte kruiden toe en wok 1 minuut mee
  7. Breng op smaak met peper en zout

Serveer de peultjes met lekkere noodles of met witte rijst.

Peultjes En Worteltjes Wokken

Peultje met wortelen zijn een lekkere combinatie om op je bord te hebben. Wat heb je nodig?

peultjes wokken
  • 400 gram wortelen
  • 100 gram peultjes
  • plantaardige boter
  • peper en zout

Wat ga je doen?

  1. Was de wortelen en snijd deze in plakjes
  2. Maak de peultjes schoon
  3. Zet de wok met de plantaardige boter op de warmtebron en maak warm
  4. Voeg de wortelen toe aan de wok en een klein beetje water en laat een paar minuten sudderen
  5. Dan gaan de peultjes in de wok, roer alles goed om,blijf roeren en in 5 minuten zijn de peultjes beetgaar
  6. Breng op smaak met peper en zout

Serveer je gerecht met lekkere Hollandse aardappelen, gekookt of gebakken.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs