Hoe Sugar Snaps Bereiden? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Sugar Snaps kennen we ook wel als suikererwt of suiker peul. Het valt onder de grote groep erwten die met peul en al gegeten wordt. Sugar Snaps kunnen we op verschillende manieren klaarmaken. In deze blog bespreken we ‘Hoe Sugar Snaps Bereiden?’.

hoe sugar snaps bereiden

Sugar snaps eerst wassen en schoonmaken. De kooktijd van sugar snaps is 4 – 5 minuten. Ook de stoomtijd is 4 -5 minuten. Sugar snaps wokken of roerbakken duurt 3 – 5 minuten. Blancheren duur 1- 2 minuten. Sugar snaps rauw eten? Dan eerst blancheren.

Er zijn meerder manieren om sugar snaps klaar te maken. Voordat we dit kunnen doen moeten de sugar snaps eerst schoon gemaakt worden, en daar beginnen we nu mee?

Sugar Snaps Klaarmaken

Zoals je in bovenstaand samenvatting hebt gezien kunnen we sugar snaps op meerdere manieren klaar maken. Al deze methode worden in deze blog besproken.

Het begint echter met het schoonmaken van sugar Snaps.

Sugar Snaps Schoonmaken

De sugar Snaps worden als eerst schoongemaakt onder de kraan. Was ze goed schoon en haal vuil van de snaps af. Kijk tegelijkertijd of er slecht sugar snaps bij zitten. Deze kan ja dan gelijk weggooien.

Leg de sugar snaps nu op de snijplak en snijd de beide uiteinde weg. je zult zien dat je tijdens het snijden een draadje meeneemt. Verwijder ook deze. Dit draadje blijft namelijk taai tijdens het bereiden van de sugar snaps.

Nu zijn de sugar snaps klaar en kunnen we ze verder gaar klaarmaken. We beginnen met de sugar snaps te koken.

Sugar Snaps Koken

Als de sugar snaps gewassen en schoon zijn kunnen ze gekookt worden. Dit is een redelijk eenvoudig proces en doen we als volgt:

 1. Maak de sugar snaps schoon zoals bovenstaand omschreven is.
 2. Zet de pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Doe geen zout in het water, want daar worden de peultjes taai van.
 3. Wanneer het water kookt gaan de sugar snaps in de pan en wordt het water weer aan de kook gebracht.
 4. Kook nu de sugar snaps in 4 -5 minuten beetgaar. Dit kan je controleren door er met een vork in te prikken. Als deze er makkelijk ingaat dan zijn de sugar snaps gaar.
 5. Giet nu de sugar snaps af in een vergiet en bestrooi met een beetje peer en zout. Nu kan het geserveerd worden.

Het gebeurt niet vaak dat sugar snaps gekookt gegeten worden. Meestal worden ze verwerkt in groenteschotels door bijvoorbeeld te wokken. Dat gaan we nu behandelen.

Sugar Snaps Wokken

Wokken is een bereidingswijze die vaak voor gebruikt voor sugar snaps. Om een lekker gerecht te verkrijgen is het echter wel slim om de sugar snaps even kort te koken. Het gaat als volgt:

 1. Maak de sugar snaps schoon zoals bovenstaand omschreven is.
 2. Zet een pan met water op de warmtebron en als het water kookt gaan de sugar snaps in de pan.
 3. Breng het water weer aan de kook en kook de sugar snaps voor 1 -2 minuten. Giet de snaps vervolgens af in het vergiet.
 4. Zet de wok op de warmtebron met een beetje olie en maak de olie warm.
 5. De sugar snaps gaan in de wok en deze zijn binnen 3 – 5 minuten beetgaar. Je kunt dit controleren door er met een vork in te prikken. Gaat de vork er makkelijk in dan zijn ze beetgaar.

Je kunt natuurlijk alleen de sugar snaps wokken of roerbakken, echter vaak doen we dit met andere groente en roerbakken we er een lekker gerecht van. De saus die je eventueel kunt gebruiken is sojasaus, ketjap manis. Voor pit voeg je een klein beetje sambal toe. Lekker bij de rijst.

hoe sugar snaps bereiden

Sugar Snaps Stomen

De sugar snaps laten zich ook goed stomen. Hiervoor kan je een stoompan gebruiken of je stalen vergiet, boven op de pan. Let wel, je moet het wel af kunnen dekken met een deksel.

 1. Maak de sugar snaps schoon zoals bovenstaand omschreven is.
 2. Zet een pan met een laagje water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Wanneer het kookt gaat de stoommand op of in de pan.
 3. Doe de deksel op de pan en stoom de sugar snaps in 4 – 5 minuten beet gaar. Dit kan je controleren door er met een vork in te prikken. Gaat de vork er makkelijk in dan zijn ze beetgaar.
 4. Breng op smaak met peper en zout.

Door stomen behouden de sugar snaps hun oorspronkelijke smaak. Deze is een beetje gras/aardachtig. Echter de vitamine en mineralen blijven door stomen optimaal behouden.

Sugar Snaps Rauw

In salades worden vaak sugar snaps gebruikt. Deze lijken rauw, maar dat is niet zo. Sugar snaps bevatten de giftige stof lectine zoals zo veel ander groente en peultjes.

Deze stof verdwijnt uit de groente wanneer ze kort gekookt worden. Pas dan is het veilig en gezond om de sugar snaps in een salade te verwerken.

De stappen zijn in het kort:

 1. Maak de sugar snaps schoon zoals bovenstaand omschreven is.
 2. Blancheer de sugar snaps voor 2 minuten.
 3. Verwerk de sugar snaps in je salade.

Maar wat is blancheren en voor hoelang moet dat? Lees snel verder.

Sugar Snaps Blancheren

Blancheren is een kookproces voor het kort koken van groente en daarna snel afkoelen. Zo worden de bacteriën gedood en eventueel aanwezige giftige stoffen zoals lectine verdwijnen uit de groente. Dit zijn de stappen die je moet nemen voor het blancheren van sugar snaps:

 1. Maak de sugar snaps schoon zoals bovenstaand omschreven is.
 2. Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
 3. Zet een bak met koud water klaar en doe hier ijsklontjes bij. Heb je geen ijsklontjes? Zet dan je vergiet klaar in de gootsteen.
 4. Als het water kookt gaan de sugar snaps in de pan. Kook de sugar snaps nu voor 1 – 2 minuten.
 5. Haal de pan van de warmtebron en giet deze af in het vergiet.
 6. Doe vervolgens de sugar snaps in de kom met ijs water of spoel goed af onder de koude kraan.
 7. Wees er zeker van dat de sugar snaps goed zijn afgekoeld, anders garen ze nog door.

Nu kan je de sugar snaps gebruiken voor bijvoorbeeld een heerlijke salade.

Sugar Snaps Tips!

 • Wat heb je nu nodig per persoon voor een goede maaltijd? Neem ongeveer 150 gram schoongemaakt sugar snaps per persoon.
 • Heb je sugar snaps over? Bewaar ze voor 3 dagen dan in de koelkast.
 • Zijn ze geblancheerd? Dan kan je ze 12 maanden invriezen.

Sugar snaps valt onder de grote groep peulen waar ook de bonen onder vallen. Lees ook een onze blog ‘17 Soorten Bonen!‘ en laat je verrassen.

Nu weet je precies hoe je sugar snaps kan bereiden

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs