Hoe Pasta Invriezen? Verse pasta tot pastasaus

Deel deze blog makkelijk via:

Pasta is er in vele vormen en tegenwoordig ook in vele kleuren. Van verse pasta tot voorgekookte pasta en van gekookte pasta tot pastasaus. Je wilt het bewaren voor een volgende keer. Hoe doe je dat dan en kan je pasta überhaupt invriezen?

Pasta Invriezen. Verse pasta kan je invriezen en 3 maanden bewaren. Liefst wel eerst kort koken (al dente). Gekookte pasta invriezen kan ook, blijft 3 maanden goed. Pastasaus blijft ook 3 maanden goed. Ook een pasta gerecht zoals pasta pesto blijft 3 maanden goed.

Met pasta kan je heerlijke gerechten maken zoals ‘Italian Style’, met pesto of gewoon jouw eigen creatie. De pasta zelf heeft een neutrale smaak. Het is juist de saus die smaak geeft aan het gerecht en daar kan je eindeloos mee variëren. In deze blog gaan we pasta invriezen.

Kan je Pasta Invriezen?

Als we spreken over pasta dan kan dat de pure pasta, het deegwaar of het kan een gerecht zijn, de deegwaar met een saus. Beide worden in de Nederlandse volksmond pasta genoemd.

pasta invriezen

Pasta, de deegwaar kan je invriezen. Onderstaand kan je lezen hoe dat het beste kan.

Deegwaar en saus kan je ook invriezen. Dit is niet aan te raden maar het kan wel. Deze pasta zal echter snel van smaak verminderen en het invriezen is mede afhankelijk van de andere ingrediënten die gebruikt zijn. Hoe lang je het kan bewaren wordt dus mede bepaald door de andere ingrediënten. Warm deze pasta later op in de magnetron als het het gaat eten.

Voor deze pasta is het advies de pasta te bewaren in de koelkast. Doe het in een afsluitbaar bakje en je kan het zo drie dagen in de koelkast bewaren. Dus liever niet invriezen.

Verse Pasta Invriezen

Verse past die je in de winkel gekocht hebt of misschien zelf gemaakt hebt is ook in te vriezen. Het is deegwaar en invriezen kan, maar met deegwaar is dat altijd wel lastig. Smaak en textuur kunnen snel verloren gaan en dat is jammer voor je toekomstige gerechten.

Verse pasta kan je voor langere tijd bewaren buiten de koelkast en invriezen van verse past kan. Het advies is om de pasta eerst kort te koken. Kook de verse pasta net zolang totdat deze ‘al dente’ (beetgaar) is. Het deeg heeft dan nog een ‘bite’ en zal na het ontdooien ook nog een ‘bite’ hebben. Kook je de pasta te lang dan is deze na het ontdooien heel slap, omdat de pasta heel veel vocht heeft opgenomen.

Gekookte Pasta Invriezen

Gekookte pasta is pasta die helemaal klaar is om gegeten te worden, ik bedoel dus het deegwaar. Pasta die je in de supermarkt koop moet meestal 8 minuten koken en daarna gaat het in de pan met saus of het wordt gelijk om het bord geserveerd.

De gekookte past, zonder saus is in te vriezen. Laat de gekookte pasta die je wilt afkoelen op een bord. Eenmaal afgekoeld kan je de pasta in porties verpakken en in een diepvriesbakje of diepvrieszakje doen. Zet de datum op de deksel en plaats deze in de vriezer. Je kunt het nu 3 maanden bewaren. Het verliest wel aan smaak en textuur, omdat de pasta al helemaal gekookt is.

Pastasaus Invriezen

De pastasaus welke je klaar hebt gemaakt voor over de pasta is zeker in te vriezen. Een lekkere tomatensaus, een roomsaus zoals carbonara of wat voor saus je ook hebt gemaakt, je kunt het invriezen. In onze blog over tomatensaus voor pasta en pizza staan heerlijke recepten.

pastasaus invriezen

In Nederland wordt de pastasaus vaak gemaakt met kant-en klare zakken groente die in de hapjespan worden geroerbakt en waar een saus aan te wordt gevoegd. Ook deze pastasaus kan je invriezen.

De saus heeft als voordeel dat deze al gekookt is. Wat je moet doen is de saus af laten koelen op het keukenblad. De de pastasaus vervolgens in portie verpakking in diepvriesbakjes, plaats de datum op de bakjes en plaats deze in de vriezer. Je kunt het zo 3 maanden bewaren.

Pasta Pesto Invriezen

Pasta Pesto kan je ook invriezen. Ik bedoel hiermee pasta samen met de saus. Pasta is deegwaar en de pesto bestaat uit heel veel olijfolie. De gekookte pasta en pesto samen kunnen ingevroren worden. Het verliest wel veel aan smaak en textuur dus bewaar het liever in de koelkast en eet het binnen een paar dagen op. Zo heb je nog een lekker maaltje verderop in de week.

Wil je pasta pesto invriezen laat het gerecht dan eerst afkoelen op een bord. Doe het hierna in een diepvriesbakje en plaats deze in de vriezer. Bewaar het niet langer dan 3 maanden, want dan gaan spaak en textuur echt verloren.

Zelfgemaakte Pasta Invriezen

Zelfgemaakt Pasta invriezen kan ook. Dit is verse pasta en bovenstaand staat omschreven hoe je de zelfgemaakte, verse pasta kan invriezen. Het is verse deegwaar en deeg is lastig in te vriezen dus lees bovenstaande instructies. Het moet namelijk kort gekookt worden. Zo blijven smaak en textuur beter behouden.

Dit is alles over pasta invriezen. Ik raad je aan om het gewoon in de koelkast te bewaren en snel weer op te eten. Dat blijf het lekkerst! Doe het invriezen alleen als het echt niet anders kan.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs