Wanneer Is Passievrucht Rijp en Hoe Bewaren?

Deel deze blog makkelijk via:

De passievrucht is een ronde vrucht met een paarse schil. De schil kan je trouwens niet eten. Het vruchtvlees is meestal geel en bevat heel veel pitjes die uitermate gezond zijn. Er bestaan vele soorten passievruchten die uit vele verschillende landen komen. Het is een exotische vrucht die gewoon in Nederland te koop is. Maar hoe weet je of een passievrucht rijp is?

Passievrucht rijp. De passievrucht is rijp wanneer deze zwaar aanvoelt ten opzicht van de vorm en als de schil gerimpeld is. Is de passievrucht nog niet rijp, bewaar deze dan op kamertemperatuur en leg ze op de fruitschaal. Het duurt ongeveer 2-3 dagen voordat ze rijp zijn.

De vrucht is een echte vitaminebom en wordt steeds vaker gegeten. Het vruchtvlees wordt vaak verwerkt is toetjes en is sappen voor een smoothie. De vrucht groeit aan een klimplant die behoort tot de familie van de passieflora. De in Nederland verkocht passievruchten hebben meestal een paarse kleur. Het eten van een passievrucht kan op meerdere manieren, lees hiervoor onze blog over het eten van passievruchten.

Wanneer Is Een Passievrucht Rijp?

De vrucht van de passieboom heeft een ronde, soms ovale vorm en is 5 tot 7 centimeter groot. De vrucht is alleen lekker zoet als deze echt rijp is. Je kunt zien of de vrucht rijp is door te voelen en goed te kijken.

passievrucht rijp
  • Kijk of de schil van de passievrucht rimpelig is. Zo ja, dan is de passievrucht rijp en lekker zoet van smaak. Heeft de passie vrucht een gladde schil dan is deze niet rijp. Heel erg gerimpelde passievruchten zijn ook rijp. Ze bevatten alleen minder vocht maar de smaak en de voedingsstoffen blijven behouden.
  • Voel aan de vrucht door te schudden. Is deze zwaar ten opzichte van de vorm dan is dat een goed teken. De passievrucht is rijp om te eten en bevat veel vruchtvlees en zaadjes.

Dit zijn de twee methode om te bepalen of een passievrucht rijp is. Meer is het niet. Maar wat als je passievrucht nog niet rijp is. Waar kan je deze dan het beste bewaren.

Passievrucht Bewaren?

Als je passievruchten hebt gekocht die nog niet rijp zijn dan kan je ze thuis verder laten rijpen. Dit doe je door de passievrucht gewoon op de fruitschaal te laten rijpen. De vrucht zal dan langzaam rimpelig worden en dat is een teken van rijpheid. Je kunt de passievrucht zo 3 dagen bewaren.

Passievrucht Bewaren In Koelkast

De passievrucht kan je eventueel ook bewaren in de koelkast. Het is niet de meest ideale omgeving maar het kan wel. Echter de houdbaarheid en de smaak gaan snel achteruit en je kunt de vrucht echt heel kort bewaren, 1-2 dagen maximaal.

Het is namelijk een tropische vrucht die niet gewend zijn aan een koude omgeving. Als je ze te lang in de koelkast laat liggen dan gaan ze verrot. De passievrucht beschimmeld en gaat ruiken. Dus kijk goed en ruik aan de vrucht wanneer je deze uit de koelkast haalt.

Passievrucht Invriezen

Als je heel veel passievruchten hebt die rijp zijn dan kan je ze invriezen. Niet de hele vrucht maar alleen het vruchtvlees.

Snijd hiervoor de passievrucht doormidden en verwijder het vruchtvlees en de zaadjes. Doe deze in een afsluitbaar bakje en plaats deze in de vriezer. Je kunt het nu voor twaalf maanden bewaren.

Als je veel vruchten hebt maak er dan portieverpakkingen van. Zo hoef je niet alles te ontdooien en kan je per portie de passievrucht toevoegen aan je toetje, salade of smoothie.

passievrucht rijp

Leuk om te doen is om er ijsjes meer te maken. Doe naar eigen inzicht waren bij de het vruchtvlees en meng dit met elkaar. Schenk het vervolgens in de vorm voor ijsblokjes of in een ijsjesvorm en plaats deze in de vriezer.

Ook lekker is om een passievrucht/mango ijsje te maken. Meng de passievrucht met het het vruchtvlees van de mango en voeg water toe. Dit is echt lekker op een zwoele zomeravond. Probeer het eens en geniet ervan!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs