Paprika Planten – Hoe en wanneer dan?

Deel deze blog makkelijk via:

Je wilt een paprika planten. Wil je zaadjes planten of een klein paprikaplantje planten. Welke afstand houdt je tussen zaadjes of kleine plantjes die je hebt gekocht bij het tuincentrum of zelf hebt opgekweekt. Al deze vragen komen aan bod in deze blog. Dus veel plezier met lezen en het vinden van jouw antwoord.

Paprika planten: Doe zaaigrond in een kweekbak. Nu kun je de zaadjes van de paprika planten in de grond. Plant deze 1 centimeter diep. Vernevel de paprika met warm water en doe de deksel op de kweekbak (of plastic over de potjes). Zet de potjes op een warme plek (vensterbank in de zon of bij radiator). Haal dagelijks het plastic of deksel er even af, voor verse lucht.

Je moet even een paar dingen weten voor je een paprika kan plukken van de plant. Niet echt ingewikkeld maar wel handig om zo tot een leuke oogst te komen.

Houd je van paprika en wil je ze een keer op een lekkere manier bakken? Kijk dan even op ‘Paprika bakken‘ van onze site. Er zijn een aantal lekkere manieren om dat te doen!

Maar nu verder met paprika planten, want daar kwam je voor…

Wanneer Paprika Planten

Binnen:

Je begint met paprika planten in februari of maart, in bakken/potjes, binnen. Je plant binnen omdat het daar lekker warm is, niet kouder dan 20 graden, in ieder geval. Bij deze temperaturen kunnen de paprika pitjes ontkiemen bij koudere temperaturen gebeurt er nog niets, tot het warmer wordt.

Buiten:

Paprika buiten planten kun je halverwege mei doen maar zeker na ijsheiligen. Dan kan het bijna niet meer vriezen en gaan je plantjes niet kapot. Let wel even op het weer, want je weet het nooit. Het kan echt geen kwaad wanneer er toch nog een koude stroom ons land binnen komt om een paar dagen te wachten.

Er zijn verschillende kweekbakjes te koop die prima zijn voor paprikaplantjes. Je hebt er een hoop gemak van. Wil je deze bekijken klik dan hier (bol.com). Daarnaast kan ik je vertellen dat een eierdoos het ook goed doet maar dan moet je alle andere attributen er nog kopen zoals grond, los plastic of glasplaatje etc.

paprika planten

Paprikapitjes Planten

Heb je zaadjes gekocht bij een tuincentrum, dan zij deze ready to go, zeg maar, om direct te planten. Heb je zaadjes uit een volgroeide paprika gehaald, dan kun je het beste deze zaadjes even afspoelen en 10 tot 14 dagen laten drogen op een schoteltje op keukenpapier. Zet ze lekker in het raamkozijn, voor de warmte. Ze drogen dan goed op.

Wat heb je nodig om een paprikapitjes te planten:

  • kweekbakje, (afbreekbare) potjes of van terracotta of een eierdoos, bijvoorbeeld.
  • Een doorzichtige deksel of doorzichtig plastic (bijvoorbeeld keukenfolie)
  • Vernevelaar, plantenspuit met warm water
  • Een warm hoekje, vensterbank of verwarming
  • zaaigrond
  • potlood
  • tijd
  • geduld

Hoe ga je te werk:

  1. Vul het kweekbakje of potje met zaaigrond en maak er een gaatje in met een potlood van 1 centimeter diep.
    Je kunt meerdere zaadjes ook in een grote pot zetten natuurlijk.
  2. Doe een paprikapitje in het gaatje en dek het af.
  3. Vernevel de grond met lauw/warm water.
  4. Dek het potje of kweekbakje af met plastic of een doorzichtige deksel.
  5. Zet de kweekbak of potjes op een warme en zeker ook lichte plek in huis. Op de vensterbank, boven de verwarming bijvoorbeeld of op het zuiden, voor het raam.
  6. Haal elke dag de deksel of het plastic even van de bakjes af om verse lucht binnen te laten. Vergeet deze ook niet weer af te dekken.
  7. Blijf licht vernevelen, de grond hoeft echt niet nat te zijn maar de pitjes moeten wel vocht op kunnen nemen. Dus bekijk het van dag tot dag.
  8. Na 2 weken zie je blaadjes verschijnen van de paprika planten.
paprika planten

Paprika Planten Afstand

Wanneer je paprika pitjes gaat planten, houdt dan minimaal afstand van 1 centimeter. Daar is een hele goede rede voor.

Wanneer de wortels gaan groeien, komen ze niet zo snel met elkaar in verwarring omdat je afstand hebt bewaard tijdens het planten. De kleine plantjes moeten namelijk nog een keer uit het bakje/potje worden gehaald, zonder de wortels te beschadigen.

Beschadigingen aan deze jonge wortels kunnen wel eens funest zijn. Bij veel beschadigingen aan de wortels kunnen de plantjes geen vocht opnemen en jij weet wat dat betekent…

Paprika Verspenen

Het opnieuw planten van je paprikaplantjes in een grotere pot, noem je verspenen. Wanneer de plantjes een blad of 5 hebben, moeten zij in een grotere pot omdat de voeding in de kleine potjes op zijn en de wortels meer ruimte nodig hebben om te groeien. Waarschijnlijk zit het kleine potje vol met wortels.

Wat zijn jouw voorbereidingen:

Omdat je afstand hebt gehouden met het planten van de paprikapitjes, kun je nu makkelijker de paprika uit de kweekbak/potjes halen.

Wat heb je nodig om te verspenen:

  • Theelepel
  • Potgrond
  • Bakjes om een enkel paprikaplantje in te doen.
  • Een warme en lichte kamer van ongeveer 18 tot 20 graden
  • bamboestokken

Hoe ga je te werk:

  1. Zet een pot klaar met potgrond met een gaatje in het midden.
  2. Pak een theelepel en probeer één plantje uit de grond te wippen, zonder de wortels te beschadigen.
  3. Zet het paprikaplantje, in de grond, tot aan zijn eerste blaadjes. Zo staat en groeit het plantje lekker stevig in de grond.
  4. Druk de grond iets aan en vernevel de aarde.
  5. Zet de plantjes in een raamkozijn of verwarmde serre. Hoe meer licht en warmte hoe beter. (ongeveer 18 tot 20 graden).
  6. Doe dit met alle (?) plantjes.
  7. Er hoeft geen plastic meer over de plantjes heen.
  8. Geef regelmatig water om de grond vochtig te houden.
  9. Gebruik een grote pot wanneer je meerdere paprikaplanten bij elkaar zet.

Je kunt natuurlijk ook paprikaplantjes kant en klaar kopen bij een tuincentrum en deze planten. Dat scheelt een hoop gedoe maar je mist ook een hoop plezier. Net wat jij wilt.

paprika planten
Eén plantje per pot

Tips op een rijtje

Een aantal tips die je kunt gebruiken bij het planten van paprika:

  • Geef wel een paar minuten een luchtgaatje, voor verse lucht per dag.
  • Let op de waterhuishouding. Geen natte zaaigrond maar vochtig, anders kunnen zaadjes gaan rotten of niet uitkomen.
  • Na het verplanten, verspenen dus, hoef je de plantjes geen voeding bij het water te geven. Dit geeft alleen maar grote slungelige planten en minder paprika. Zorg voor een goede voedzame grond.
  • Na het uitzetten van de planten in de volle grond of grote potten, zullen jouw planten goed groeien. Geef steeds meer water naarmate er paprika’s aankomen. Zij hebben wel veel vocht nodig.
  • Zet bamboe stokken bij de planten neer, in de grond, wanneer zij dreigen om te vallen (of eerder) zodat zij niet omvallen en om kunnen knakken. Maak de paprika vast aan de bamboe voor steun.
  • Geef de paprikaplant de tijd om sterk te worden door de eerste 10 bloemen te verwijderen uit de plant.
  • Oogst buiten in september/oktober, wanneer de paprika één kleur heeft en je het vruchtvlees niet meer goed in kunt drukken. In een kas kan dat al eind juli.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs