Paprika Bakken – Op Verschillende Lekkere Manieren.

Deel deze blog makkelijk via:

Paprika’s kun je op verschillende manieren bakken en voor verschillende doeleinden. Je kunt ze vullen en in de oven doen om te bakken maar je kunt de paprika ook eerst bakken en dan door de rijst of spaghetti doen. Gebakken paprika voor in de soep is ook een optie, één die ik erg lekker vindt. Ook lekker makkelijk om te maken. Maar hoe kun je paprika bakken, op de beste manier?

Paprika bakken? Was de paprika en snijd deze in stukjes. Bak de paprika in olie. Nu kun je de paprika 3 minuten bakken. Je kunt ook een gevulde paprika bakken in de oven bakken. Was de paprika en snijd het kapje eraf. Verwijder de zaadlijsten en vul de paprika met gekookte rijst of gebakken groenten. Strooi er kaas overheen en zet de paprika in de oven.

Wil je de paprika in de airfryer bakken dan kun je onze blog lezen over paprika roosteren.

Punt Paprika Bakken

Een punt paprika bakken is het zelfde als een normale paprika bakken. De schil van de punt paprika is iets dunner waardoor zij iets eerder gaar is en de paprika is wat zoeter van smaak.

paprika bakken

Was de paprika goed en snijd deze doormidden. Snijd de zaadlijsten en pitjes goed weg, ze zijn bij een beetje pitjes eten, licht giftig. Er zijn mensen die niet goed tegen nachtschade groente kunnen, paprika is daar één van!

Goed, bak de pitjes in een koekenpan in wat boter of olie. Hussel de stukjes paprika wat om tot zij goed warm zijn en gaar zijn. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Het ligt natuurlijk aan de grote van de stukjes hoe lang het duurt voor zij gaar zijn gebakken. Proef gewoon een stukje, wanneer deze zacht is kun je de punt paprika als gaar beschouwen.

Je kunt de paprika natuurlijk ook in de oven bakken. Dat lees je onder het kopje paprika bakken in de oven

Paprika Bakken Kruiden

Wanneer je een paprika gaat bakken kun je deze kruiden. Er zijn een aantal kruiden die je goed matchen bij paprika:

 • zout en peper
 • knoflook
 • uienpoeder
 • chilipoeder (voor wat pit, proef zelf hoeveel je erbij wilt doen!)
 • rozemarijn (naaldjes zelf klein maken of gemalen kopen)
 • oregano
 • tijm (niet te veel, kan overheersen)

Ook andere smaakmakers kunnen lekker zijn bij paprika zoals balsamico azijn. Ik zal een voorbeeld geven:

Verhit olie in een pan en bak een klein gesneden uitje, 1 teen uitgeperste knoflook en klein gehakte rozemarijn naaldjes 2 minuutjes aan. Voeg de schoongemaakte en in vieren gesneden paprika toe roer en bak deze tot hij zacht is. Dan voeg je een scheutje balsamico azijn toe om het af te blussen. Proef even hoeveel zout je toe wilt voegen met wat peper.

Paprika Bakken Hoe Lang

Allereerst moet gezegd worden dat paprika rauw ook gegeten kan worden. Daarbij vindt de één dat een paprika eventjes gebakken moet worden de ander lang. Ik ga uit van het gemiddelde. Dus hoe lang moet je paprika bakken?

paprika bakken
 • paprikastukjes in de pan, 5 minuten bakken
 • een kwart paprika in de pan, 10 minuten
 • een hele paprika (alleen gewassen) bakken in de oven, gevuld 20 tot 25 minuten (voor de soep!)
 • een hele paprika gevuld en in de oven: 20 minuten ongeveer.

Paprika Bakken In De Oven

Oven aanzetten op 200 tot 225 graden en gebruik bakpapier.

Je kunt één hele paprika, gewassen maar niet schoongemaakt, zo in de oven leggen (wel even drogen) en wachten tot de paprika voor een groot gedeelte zwart geblakerd is. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Draai halverwege de paprika even om.

Dan haal je de paprika uit de oven en leg je deze in een schaal waar een deksel op past en laat je de paprika 15 minuten rusten. Nu kun je het vel er makkelijk af halen en het steeltje wegsnijden. Snijd de paprika open en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Nu heb je een heerlijke smaak aan jouw paprika die je bijvoorbeeld lekker kan gebruiken voor de soep. Zoooo lekker!

Je kunt natuurlijk de schoongemaakte paprika ook in vieren snijden en ze dan bakken in de oven. Kijk wanneer het vel zwart geblakerd is en haal ze er dan uit.

Je kunt natuurlijk ook een gevulde paprika bakken in de oven. Dan heb je het steeltje en het kapje eraf gesneden en de paprika gewassen en gedroogd. De zaadlijsten zijn ook verwijderd. Vul nu de paprika met de door jouw gekozen groenten met rijst bijvoorbeeld. Zet de paprika in de oven en wacht ongeveer 20 minuten. Prik in de paprika om te voelen of deze zacht is, dan is hij gaar anders wacht je nog wat minuten.

Paprika Bakken In Olie

Paprika kun je bakken in olie. Wanneer je deze in de oven zet kun je de paprika ook een beetje inwrijven met olie. Wanneer je in de pan gaat bakken doe je daar een beetje olie in. Dat kan koolzaadolie zijn, deze kan tegen hoge temperaturen, maar ook zonnebloemolie.

paprika bakken

Olijfolie, en met name de extra vierge olijfolie kan niet goed tegen hitte. Er ontstaan stoffen die voor ons niet gezond zijn. Er is olijfolie in de handel die speciaal gemaakt is om te bakken, die kun je natuurlijk gewoon gebruiken. Daarbij komt wanneer je extra vierge olijfolie neemt om te bakken, dat de smaak van deze lekkere olie verdwijnt bij het bakken. Dat zou zonde zijn. Ik zeg: lekker gebruiken bij salades en koude toepassingen. Gezond en lekker.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Ook interessant om te lezen!