Noodles is een verzamel naam voor deeg producten, gemaakt van opgerezen deeg. Deze noodles worden gekookt in water en verder verwerkt met andere ingrediënten. Noodles betekent eigenlijk gewoon deegwaren. In de Nederlandse keuken zijn noodles verwant met Aziatische gerechten en pasta’s aan de Italiaanse keuken. Maar hoe kan je noodles kruiden, want het is per slot van rekening alleen maar deegwaren.
Noodles Kruiden.
- komijn
- nootmuskaat
- kurkuma
- kerrie
- kardemom
- koriander (gedroogd)
- laos
- kruidnagel
- kaneel
- peper
- zout
Noodles is in de Aziatische keuken een gerecht wat de aardappelen voor de Nederlandse keuken zijn. Je moet er altijd iets bij serveren van groente of je kunt het toevoegen aan een Indische soep bijvoorbeeld. Het op smaak brengen doe je met saus, kruiden en andere smaakmakers.
Heb je geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB voor heerlijke vriesverse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.
Inhoudsopgave
Kruiden Voor Noodles
Ik heb de kruiden voor noodles bovenstaand al gegeven, het zijn komijn, nootmuskaat, kurkuma, kerrie, kardemom, koriander (gedroogd), laos, kruidnagel, kaneel, peper en zout
Echte zijn er ook nog andere smaakmakers waarmee je noodles lekker kan maken. Deze zijn:
- ui of kant en klare gebakken uitjes
- Chinese vijfkruidenpoeder met anijszaad, venkelzaad, kaneel, peper en kruidnagel
- knoflook
- gember
- anijs
- rode peper
- citroengras
- koriander (vers)
- ketjap
- sambal
- limoen
- kokosmelk
- munt
- basilicum
- sesamzaad
- sesamolie
Iedereen heeft een eigen smaken voorkeur. Ik hou persoonlijk niet van koriander dus dat zal ik in mijn kruidenmix niet vaak opnemen, ook niet voor de noodles. Ik ben echter verzot op kurkuma, ketjap en de pittige smaak van sambal. Kies je eigen smaken en stel daar een lekkere mix van samen om de noodles lekker te kruiden en op smaak te brengen.
Voor het kruiden van Nasi kan je onze blog over het kruiden van nasi lezen. Ook nu weer meerdere variaties.
Zelf Noodles Kruiden Maken
Het basis principe van Noodles op smaak brengen begint met het fruiten van een gesnipperd uitje, knoflook, gember en rode peper. Dan de rest van bijvoorbeeld de groente in de wok en kruiden maar. Voeg als laatste de gekookte noodles toe.
Ruik en proef tijdens het koken of het aan je smaak voldoet en doe het een beetje op gevoel, dan komt het vast wel goed.
Voorbeelden van kruidenmixen zijn onderstaand gegeven. Bepaal aan de hand van je eigen smaakvoorkeuren de hoeveelheden.
- zout, kerrie, koriander, kurkuma, knoflook, gember, komijnzaad, anijs, cayennepeper, kaneel.
- knoflook, zout , gember, koriander, komijn, kurkuma, peper, kaneel.
- zout, knoflook, gember, gebakken uitjes, koriander, kurkuma, komijnzaad.
- zout, gember, komijn, koriander, paprikapoeder, peper, anijs, kaneel.
Zoals gezegd, begin ik meestal met het bakken van een uitjes, knoflook, gember en een pepertje. Verder kan je jouw noodles de gewenste ‘bite’ meegeven door gebruik te maken van onderstaande smaakmakers:
- Het zout kan je vervangen door het toevoegen van sojasaus
- pit in je gerecht krijg je door sambal of een rode peper
- de zoete smaak komt meestal van Ketjap Manis
- het zuur van een uitgeknepen citroenen of limoen
- het frisse krijg door anijs en munt
- het spannende komt van kokosmelk
- de verassing komt van sesamzaad.
Heel veel succes in de keuken met noodles kruiden. Vergeet niet te proeven wat je klaar hebt gemaakt, voordat je het op tafel zet.