Hoe Lasagnebladen Koken Zonder Dat Ze Plakken?

Deel deze blog makkelijk via:

Iedereen kent Lasagne wel, het Italiaanse gerecht met lagen pastabladen en saus. Door de saus te variëren zijn er heel veel soorten Lasagne te maken, maar de bekendste is natuurlijk de tomatensaus. De Lasagnebladen kan je echter ook voor andere gerechten gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld een ‘open’ lasagne maken. Door de Lasagnebladen te koken kan je een heel ander gerecht maken.

Lasagnebladen koken. De droge Lasagnebladen kook je in water waaraan ruim zout is toegevoegd. Kooktijd ongeveer 8-10 minuten. Voorkoken van Lasagne gaat op dezelfde manier alleen nu voor 3-4 minuten. Verse Lasagnebladen hoef je niet te voor te koken.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je Lasagnebladen kan koken. Als je de ervaring hebt dat de bladen in de oven niet zacht worden, kan je de Lasagnebladen voorkoken. Het gebeurt niet vaak, maar kan wel.
Wat moet je allemaal doen om de Lasagnebladen te koken en er voor te zorgen dat ze niet aan elkaar gaan plakken?

Heb je trouwens geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB voor heerlijke vries verse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.

Lasagnebladen Voorkoken

Het voorkoken van de bladen is eigenlijk alleen nodig als je de ervaring hebt dat de bladen in de oven niet zacht worden. Dit kan bijvoorbeeld komen dat er te weinig vocht in de saus aanwezig is. De bladen hebben namelijk vocht nodig en moeten net als elke andere pasta’s koken om zacht te worden.

Door water toe te voegen aan de saus kunnen de bladen wel koken in de oven maar de saus zal heel veel aan smaak verliezen, dit is dus geen goed idee! Wat je dan kunt doen is de Lasagnebladen voorkoken.

  1. Zet een grote pan op de warmtebron en vul deze met voldoende water zodat de bladen straks onderwater liggen.
  2. Voeg ruim zout toe aan het water en breng het water aan de kook. Zout gaat o.a. het plakken tegen.
  3. Als het water kookt zet je de warmtebron lager en laat het water zachtjes koken.
  4. Haal de bladen uit de verpakking en doe de lasagnebladen een voor een met een tang in de pan.
  5. Als alle bladen in de pan zitten ga je roeren en dit doe je voor 4 minuten. Roer rond de bladen maar druk niet op de bladen.
  6. Als er toch twee bladen aan elkaar plakken kan je ze met de tang losmaken of gebruik hiervoor twee eetstokjes.
  7. Haal de bladen na 3-4 minuten met een schuimspaan uit de pan en spoel ze af onder de kraan.
  8. Leg de bladen naast elkaar neer op een schone theedoek of een velletje bakpapieren en begin met het opmaken van je Lasagne.

Als je de bladen gebruikt voor Lasagne in de oven kan je deze methode gebruiken om de bladen voor te koken. Toch kan het voorkomen dat ze gaan plakken. Dan kan je ze uit elkaar trekken met de tang, eetstokjes of twee vorken, maar pas op, het is kokend water. Doe het voorzichtig!

Als je Lasagne maakt moet deze ook lekker gekruid zijn, lees hiervoor onze Lasagneblog om Lasagne lekker op smaak te brengen.

Hoe Lang Lasagnebladen Koken?

De Lasagnebladen kunnen voor meerdere gerechten gebruikt worden dan alleen maar voor de Lasagne. Zo kan je een ‘open’ Lasagne maken of kan je reepjes Lasagnebladen gebruiken voor een salade.

lasagnebladen koken

Er is dus te variëren met de Lasagnebladen alleen zal je deze wel moeten koken. Hoe lang moeten de bladen dan gekookt worden?

  1. Gebruik je de de bladen om een gerecht mee te maken anders dan Lasagne dan kook je de bladen ‘al dente’ in 8 tot 10 minuten. De tijd is afhankelijk van het type Lasagneblad. Soms geeft de producent op de verpakking aan wat de kooktijd is.
  2. Gebruik je de bladen voor de Lasagne en wil je ze voorkoken dan is de kooktijd 3-4 minuten.

Hoe je de bladen moet koken staan bovenstaand omschreven. Het koken blijft gelijk, wat je ook met de bladen gaat doen, alleen de kooktijd is langer of korter.

Verse Lasagnebladen Koken

Verse Lasagnebladen is een iets ander verhaal.

Ga je de verse bladen gebruiken in een Lasagneschotel dan hoef je deze niet voor te koken. De bladen zijn vochtig genoeg om met het vocht van de saus in de oven te koken.

Wil de de verse Lasagnebladen voor een andere gerecht gebruiken dan zal je deze wel moeten koken.

Kook ze in voldoende water wat net aan de kook is. Voeg ruim zout toe en leg de bladen een voor een met een tang in het water en roer goed door het water, maar raak de bladen niet aan. Kook voor ongeveer 8 minuten. Als je twijfelt of ze gaar zijn kan je altijd een stukje proeven.

Haal ze met een schuimspaan uit de pan en spoel ze eventueel af onder de kraan. Leg ze vervolgens naast elkaar neer op een theedoek of een velletje bakpapier.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs