Hoe Kruimige Aardappelen Koken? – Net Zo Makkelijk!

Deel deze blog makkelijk via:

Kruimige aardappelen koken is net even wat anders dan vaste aardappelen. Maar zij zijn altijd welkom in de Nederlandse keuken. Wie kent ze niet, de kruimige aardappel. En er zijn veel verschillende soorten: Vast kokende en kruimige aardappelen of iets kruimig. Dan zijn er ook nog rode aardappelen, zoete aardappelen, krieltjes en ga zo maar door. Daarnaast heb je natuurlijk allerlei aardappel met specifieke kenmerken. Onze chique Opperdoes of Roseval aardappel of de Eigenheimer.

Terug naar de kruimige aardappelen die je kunt gebruiken voor aardappelpuree, stamppot of ovenschotels. We gaan ze nu koken, de kruimige aardappelen:

Kruimige aardappelen koken: Schil de kruimige aardappelen en snijdt deze in gelijke stukken. Voeg 2 centimeter water toe aan de pan en een beetje zout. Doe de aardappelen in de pan die niet onderwater staan en zet ze op het vuur. Doe de deksel op de pan en kook de kruimige aardappelen ongeveer 10 minuten. Prik in de aardappelen om te voelen of jij de aardappel gaar genoeg vindt.

kruimige aardappelen koken

Het ligt aan de grote en het soort aardappel hoe lang je kruimige aardappelen moet koken.

Kruimige Aardappels Koken Hoe Lang

Er zit iets verschil in kruimige aardappelen koken en iets kruimige aardappelen koken. Dat verschil zit hem in de tijd en de hoeveelheid water. We beginnen met kruimige aardappelen:

Wanneer je kruimige aardappels hebt geschild was je ze nog even af om resten zand weg te spoelen. Zorg ervoor dat alle aardappel pitten goed zijn weggesneden, deze zijn giftig (want aardappel is een nachtschade groente). Ook groene plekken die je soms op de aardappel ziet zitten moet je weg snijden. Dit verdwijnt niet tijdens het koken en juist in die groene plekken zit een giftige stof, net als in de pitten.

Wil je meer weten over nachtschade groente, lees onze blog ‘Nachtschade‘.

Kook de aardappel in een 2 centimeter laagje water. Omdat de aardappelen kruimig zijn moeten zij niet in een plens water worden gekookt. Het licht aan de grote van de aardappelen hoe lang zijn moeten worden gekookt.

Kleine stukjes kunnen na 10 minuten al gaar zijn, de wat groter stukken na 15 à 20 minuten. Prik altijd even na 10 minuten in de aardappel om te voelen hoe zacht zij zijn en blijf erbij. Prik regelmatig anders zou het kunnen zijn dat je ineens aardappel pap in je pannetje hebt zitten.

Giet de kruimige aardappelen af en laat ze nog even in het vergiet staan om uit te dampen. Schut ze nu lekker om, dan gaat de aardappel lekker kruimig worden.

Iets Kruimige Aardappelen Koken

De iets kruimige aardappelen koken doe je op een iets andere manier. Omdat de kern van deze aardappel vast is van structuur kun je na het schillen, wassen snijden en ontpitten, wel goed water in de pan doen en voeg wat zout toe.

Laat de aardappelen net onder water staan en doe ook hier de deksel op de pan. Het water verdampt anders te snel en krijg je droog kokers. Dan branden jouw lekkere aardappelen aan. Dat moet je niet willen. Zet de deksel iets scheef op de de pan zodat er ook vocht kan ontsnappen. De deksel gaat anders klepperen en er spettert water uit de pan. Jouw hele kookplaat zit dan onder….

Na 15 minuten ga je prikken in de iets kruimige aardappelen en voel je of deze zacht zijn. Het ligt natuurlijk aan de grote van de aardappel wanneer ze gaar zijn. Kleine stukjes zijn ook hier eerder gaar dan grote stukken.

Giet de aardappel af en schut ze even om dan komt dat fijne kruimige van de aardappel.

kruimige aardappelen koken

Je kunt de aardappelen kruiden met kruiden naar wens. Wil je inspiratie lees dan onze blog ‘Hoe aardappelen kruiden‘.

Kruimige Aardappel Soorten

Wat betekent dat: kruimige aardappel soorten en welke zijn dat?

Kruimige aardappelen zijn na het koken niet stevig en glad van structuur maar los en rommelig. We noemen dit kruimig. De buitenkant van deze gekookte kruimige aardappelen is niet egaal. Wanneer je de kruimige aardappel iets te ver kookt valt de aardappel als het ware uit elkaar. Kook je echt te ver door dan heb je aardappel pap wanneer je deze gaat afgieten. Je hoort een doffe plof in jouw vergiet van een hoopje zetmeel. Uit elkaar gevallen, kruimige aardappelen dus.

Welke soorten zijn kruimige aardappelen:

  • Doré: De Doré is echt een bloemige aardappel. Zij zijn al vroeg in het jaar verkrijgbaar.
  • Première: Iets bloemige aardappel maar ook redelijk vast kokend.
  • Eigenheimer is een echte bloemige of kruimige aardappel. Deze is alleen te verkrijgen tussen augustus en maart.
  • Alpha aardappelen of de Alpha Malta aardappelen zijn lekkere kruimige aardappelen
  • Bintje: Wordt niet veel meer verkocht omdat deze aardappel te kwetsbaar is voor ziektes en veel bestrijdingsmiddelen nodig hebben om deze ‘gezond;’ te oogsten.

Je kan kruimige aardappel soorten goed gebruiken bij stamppot. Maar menigeen wil gewoon een kruimige aardappel droog op zijn bord. Ze zijn zacht, vallen makkelijk uit elkaar en zijn ook goed voor een ‘prakkie’, stamppot of aardappelsalade.

kruimige aardappelen koken

Iets Kruimige Aardappelen Soorten

De iets kruimige aardappelen verschillen niet zo veel van smaak als iedere andere aardappel. Het gaat vaak om de structuur van de aardappel. Iets kruimige aardappelen zegt het al. Zij zijn minder kruimig dan de echte kruimige aardappelen. In de kern hebben zij een vast vorm maar aan de buitenkant, na het koken, hebben zij een losse structuur, aan de buitenkant, lekker kruimig.

Welke soorten zijn iets kruimige aardappelen:

  • Vivaldi: Lekker in salades en om te bakken. Vast van structuur maar toch wat kruimig aan de buitenkant.
  • Milva: Deze Milva heeft na het koken een kruimige rand. Geschikt voor bakken, poffen en pureren.
  • Victoria: Word gebruikt om te koken maar ook om te frituren.
  • Berber: Echt een aardappel die wordt gebruikt te koken en in een heerlijke salade.
  • Mona Lisa: Je kunt deze aardappel gebruiken om te koken, te bakken en te frituren.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Ook interessant om te lezen!