Welke Kruiden Bij Stokbrood? De Lekkerste Kruiden

Deel deze blog makkelijk via:

Stokbrood, of zoals de Franse het noemen, een baguette, is een makkelijk broodsoort die vaak gebruikt wordt voor hapjes. Ze zijn te beleggen met heel veel lekkere smeersels, met boter en olie met kruiden. Maar welke kruiden zijn lekker bij stokbrood?

Mix 3 el. oliefolie en kruiden, bijvoorbeeld oregano, basilicum, rozemarijn, tijm en peper. Meng dit goed met elkaar. Besmeer het stokbrood met dit mengsel of maak inkepingen en doe hier het mengsel in. Bak nu 5 minuten in de oven op 220 graden.

Stokbrood wordt meestal gemaakt van bloem. Lees onze blog over het verschil tussen bloem en meel. Het kruiden van stokbrood is overigens makkelijk om te doen. In de supermarkt zijn vele soorten stokbrood te koop zowel afgebakken als thuis af te bakken. Kies je stokbrood, nu gaan we het kruiden.

Kruidenstokbrood

Voor het kruiden van stokbrood kan je zowel afgebakken stokbrood of stokbrood die je zelf thuis nog moet afbakken, gebruiken. Beide kan je kruiden! Het afgebakken stokbrood zal, als je het nog in de oven doet, iets knapperiger worden dan nog af te bakken stokbrood.

Wat ook een mogelijkheid is om afgebakken stokbrood te snijden en de stukjes stokbrood te besmeren zonder dat deze de oven ingaat. Ook dit is een mogelijkheid om stokbrood te kruiden en niet minder lekker.

Vanzelfsprekend zal stokbrood, welke je thuis nog moet afbakken, wel de oven ingaan, samen met kruiden natuurlijk. Ik zal nu een aantal lekkere kruidencombinaties beschrijven die je kunt gebruiken. Ik maak hiervoor niet alleen gebruik van kruiden, maar ook van andere smaakmakers.

Stokbrood Met Kruiden

Laten we beginnen met een Italiaanse kruiden. Lekker bij pasta’s of als borrelhapje. Wat heb je nodig voor dit heerlijke stokbrood?

kruiden stokbrood
 • 1 groot stokbrood of 2 kleine afbak stokbroodjes
 • 3-4 eetlepels oliefolie
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 1-2 theelepels Italiaanse kruiden of een mix van gedroogde oregano, basilicum, tijm en rozemarijn.
 • mespunt paprikapoeder, gerookt
 • grof zeezout

Wat ga je doen in de keuken?

 1. Als je geen Italiaanse kruiden gebruikt, maak dan de tijm en de rozemarijn klein met een scherp mes of in een vijzel.
 2. Heb je afbak stokbrood, leg deze dan eerst voor 5 minuten in de oven op de aangegeven temperatuur.
 3. Knijp de knoflook uit in een pers en voeg nu alle kruiden en de olijfolie toe. Meng alles goed met elkaar.
 4. Besmeer nu het stokbrood aan de bovenkant met het kruidenolie en bestrooi het met grof zeezout. Plaats het brood voor 4-5 minuten in de oven op 220 graden.
 5. Je kunt ook inkepingen maken in het stokbrood en met een lepel de kruidenmix in de inkepingen doen. Beide varianten zijn lekker.

Als het kruidenmengsel er vanaf loopt is dit niet erg, dit geeft het brood alleen maar mee smaak. Het kan handig zijn om het brood op bakpapier te leggen of in een grote ovenschaal in verband met afdruipen van de olie.

Je kunt ook stukjes/plakjes stokbrood kruiden. Dit gaan we nu klaarmaken.

Zelf Kruidenstokbrood Maken

Wat je ook kunt doen is stukjes stokbrood met kruiden te maken. Hiervoor gebruik je afgebakken stokbrood en deze snijd je in stukjes/plakjes.

Maak een kruidenmengsel zoals boven staand is omschreven. Je kunt ook een andere kruidenmix gebruiken zoals bijvoorbeeld met Provençaalse kruiden, knoflook, peper en zout.

kruiden stokbrood

Of een mix van fijngesneden peterselie, bieslook, knoflook en peper en zout. Kortom, mix je kruiden met oliefolie en maak je eigen kruidenmengsel.

Doe het kruidenmengsel op de stukjes stokbrood en plaats deze broodjes voor 3-4 minuten in de oven op 200 graden. Nu worden ze lekker knapperig.

Een ander alternatief is om afgebakken het stokbrood in stukjes te snijden. Doe de olie/kruidenmix in een kom. Nu kan iedereen een stuk brood pakken en met een lepeltje de kruidenmix over het stokbroodje doen. Ook dit is gewoon erg lekker, maar minder knapperig. Serveer er bijvoorbeeld olijven bij en het is smullen.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs