Hoe Komkommer Planten? En wanneer doe je dat?

Deel deze blog makkelijk via:

Een komkommer planten in de tuin? Komkommer is verser dan vers, na de pluk. Heerlijk op brood of zo uit het knuisje. Ook is het erg leuk om te zien hoe komkommers bloeien en groeien. Daar is wel het één en ander aan kennis nodig om de komkommer goed te laten groeien. Ook hoe je deze moet planten en daarna in de volle grond of pot zet. Lees de blog, en je zult zien dan het niet echt ingewikkeld is, maar dat je wel tijd moet besteden om de komkommer het naar zijn zin te maken. Zeker wanneer er komkommers aan zitten, want dan lust de komkommer wel een slokje!

We beginnen bij de basis:

Een komkommer planten: Komkommer planten vanaf half april tot half mei, binnen, of vanaf half mei, buiten. Plant komkommer zaadjes in kant en klare zaaigrond in kleine afbreekbare bakjes (1 cm diep). Houdt de grond vochtig en zet de potjes in een zonnig raamkozijn. Heeft de komkommer 5 blaadjes, dan mag je ze, na ijsheiligen, buiten zetten in de volle grond of in pot.

Hoe gaat komkommer planten in zijn werk? In deze blog gaan we in op de meest gestelde vragen.

Heb je veel komkommers dan kun je onze blog lezen hoe je de komkommer kunt bewaren.

Wanneer Komkommer Planten

Komkommerzaadjes kun je in bakjes of potjes planten, wanneer het tussen half april en half mei is, in huis, in de serre of in de kas. Er is dan genoeg licht, en de zon heeft dan genoeg kracht, om de plantenbakjes te verwarmen (ongeveer 21 graden minimaal) om de zaadjes te laten ontkiemen. In huis moet het ook minimaal 20 tot 22 graden zijn willen de zaadjes van de komkommer gaan uitkomen.

Je kunt komkommer ook vanaf half mei planten in de volle grond (buiten), wanneer de grond 15 graden is of hoger. Dan is het warm en licht genoeg om daar mee te beginnen en zullen de zaadjes kunnen ontkiemen. Je zaait ze dan niet in huis in een potje. Je kunt er eventueel een glazen potje overheen zetten, tijdelijk, om meer warmte te creëren.

komkommer planten

Hoe Komkommer Planten

Binnen komkommer planten en later verpotten in een pot of volle grond:

Wanneer je bakjes gebruikt om de zaadjes in te planten, gebruik dan die grijze, die zijn afbreekbaar. Deze bakjes kun je, nadat er 5 blaadjes zijn gegroeid, met potje en al in een grotere pot of volle grond zetten, zonder de wortels te beschadigen. Daar zijn komkommerplantjes nogal gevoelig voor.

Gebruik zaai en stekgrond in de kleine potjes. Zaai en stekgrond zorgt ervoor dat de grond niet te nat wordt want daar kan het zaadje van de komkommer niet tegen. Het zaadje kan gaan schimmelen of rotten wanneer je gewoon potgrond gebruikt.

Geef dan ook geen sloten water maar zorg ervoor dat de zaai en stekgrond wat vochtig blijft. Ook wanneer de plant nog geen komkommer heeft maar wel (wat) groter is moet de grond vochtig blijven, niet nat.

Maak met een potlood een gaatje van 1 centimeter diep en plant daar een komkommer zaadje in. Dek het af met grond en druk niet te hard aan. Geef een druppel water.

Zet de komkommer altijd op het zonnigste en warmste plekje in huis. Dan groeit deze het beste.

Wanneer Komkommer Planten Buiten

Komkommer kun je na de ijsheiligen buiten planten. Dat wil zeggen, kleine plantjes, die je binnen hebt gezaaid en die uitgegroeid zijn tot minimaal 5 blaadjes. Hebben de plantjes eerder al 5 blaadjes maar is het nog geen half mei (ijsheiligen) dan moet je de komkommer verplanten in een grotere pot. De voeding in de kleine potjes is dan op.

Zet de komkommer planten buiten in het zonnetje, na ijsheiligen (half mei ongeveer). Dat is wel een vereiste want komkommer planten houden nu eenmaal van de zon. Zorg voor een zuidelijke muur of een plek waar het de zon het meeste staat. Natuurlijk kun je de komkommer ook buiten in kas laten staan wanneer je deze tot je beschikking hebt.

Zet je de planten in de buitenlucht dan kun je de komkommerplantjes afharden. Dat betekent dat je de plantjes elke dag een paar uur langer buiten zet, zodat ze gewent raken aan de temperatuur.

Zet de plantjes zeker niet voor ijsheiligen buiten neer. Er is altijd een kans op vorst en dat zou funest zijn voor de komkommerplantjes.

komkommer planten

Komkommer Planten In Pot

Wanneer de komkommerplantjes ongeveer 5 blaadjes hebben, en het is na ijsheiligen, dan kun je de komkommer in een grote pot planten en buiten zetten. De pot moet dan ongeveer 15 liter groot zijn, om de plant genoeg ruimte te geven en om helemaal op te kunnen groeien en komkommers te geven. Gebruik goed doorlaatbare potgrond, voor in de grote potten.

Plaats het kleine komkommerplantje in de grote pot (15L) en houdt de grond vochtig. Wanneer er eenmaal komkommers aan de plant gaan groeien, ga je steeds meer water geven.

Komkommers bestaan voor 95 procent uit water. Bij een plant met al grote komkommers geef je elke dag een halve gieter water ongeveer. Kijk vooral naar de bladeren. Gaan ze hangen dan moet het water weer worden bijgevuld.

Geef geen water op het blad, dan bestaat de kans op meeldauw. Geef altijd water op de grond in de pot. Gaat het regenen zet dan de pot, als het kan, uit de regen of zorg ervoor dat de bladeren snel drogen, in verband met meeldauw. Dus de komkommer bijvoorbeeld niet tussen ander groen zetten waar hij niet goed kan drogen.

Zet de komkommer op een altijd op een warme en zonnige plek in de tuin. Lekker tegen een muur op het zuiden, bijvoorbeeld.

Komkommer Planten Afstand

Wanneer je komkommer wilt planten in de volle grond, dan kun je die het beste 90 centimeter, ongeveer, van elkaar af zetten. Zo zitten de wortels elkaar niet in de weg en kunnen ze allen genoeg water krijgen.

Ook de bladeren kunnen dan goed drogen, na een regenbui. Wanneer de bladeren te dicht op elkaar zitten kan dit niet en bestaat de kans op meeldauw. Dat is een schimmelziekte waarvan de bladeren plekjes krijgen die grijs worden en af kunnen sterven.

komkommer planten

Komkommerplanten Opbinden

Komkommerplanten kun je, maar hoeft niet, opbinden. Er zijn mooie plantenrekken te koop bij bol.com, maar je kunt ze zelf ook maken van bamboe en touw.

Maak van bamboe een ’tipi’ van 4 stokken en bindt deze bovenaan bij elkaar met touw. Bindt horizontaal korter bamboestokken, 2 of 3 rijen, voor de stevigheid. Zet deze over de komkommerplant heen zodat deze het bamboe vast kan grijpen. Of hang rekken aan een schutting waar de komkommer zich aan vast kan houden. Bij de komkommer groeien hechtranken, die rekken of stokken kunnen vastgrijpen om omhoog te klimmen.

Oogst de komkommer wanneer ze ongeveer 20 centimeter zijn. Hoe meer je oogst hoe meer komkommers de plant geeft. Laat komkommer niet te groot worden dan worden ze bitter.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs