Hoe Knoflook Planten? – In pot of grond en wanneer?

Deel deze blog makkelijk via:

Knoflook, je houdt ervan of je houdt er niet van. Ik persoonlijk vind het een van de lekkerste smaakversterkers die er is! Knoflook is een bolgewas en eigenlijk een kruid. De knoflook is familie van o.a. de ui en bieslook. In de winkel kan je het in meerdere varianten verkrijgen, verse, gedroogde en in poedervorm. Kan je knoflook ook zelf planten?

Knoflook planten. Plant het liefst van september tot half november. Gebruik geen tenen uit de supermarkt. Plant de tenen 5 centimeter diep en 15 centimeter van elkaar en dek ze af. Het planten kan in elke waterdoorlatende grond. Bescherm de knoflook planten tegen vorst met bijvoorbeeld stro.

Het leuke van zelf knoflook planten is dat je het ziet groeien in jouw eigen tuin. Alleen krijg je wel heel veel knoflook als je het later geoogst hebt. Wat doe je er dan mee? Weggeven kan natuurlijk maar je kunt knoflook goed bewaren. Lees hiervoor onze blog over het bewaren van knoflook, dan blijft het lekker lang goed.

Knoflook Planten Wanneer?

Voordat je ook maar gaat beginnen met het planten van knoflook is het wel slim om te weten wanneer je dit het beste kunt doen. En hou er rekening mee dat het groeien van knoflook langzaam gaat en is het fijn als je een beetje geduld hebt. Elke loof plant groeit trouwens heel traag!

De beste seizoen momenten om knoflook te planten zijn:

  1. In het najaar van september tot half november, dan krijg je waarschijnlijk grote bollen knoflook
  2. In het voorjaar, dan krijg je op zeker kleine bollen knoflook.

Voor de vorst de grond in is optimaal. De knoflook kan dan nog loof produceren om hem de winter door te helpen.

knoflook loof

Als in het najaar de vorst in het land is kan je geen knoflook meer planten. Ook al groeit de knoflook graag in koude grond, te koud en dan planten gaat niet werken.

Knoflook heeft dus koude nodig om te groeien. Wanneer je de knoflook pas in maart in de grond stop is het al redelijk warm voor de knoflook en deze knoflook zal ook geen koude periode meemaken. Gevolg is dat je maar kleine bollen knoflook ervoor terug krijgt.

Knoflook Tenen Planten

Het planten van knoflook gebeurt met de teentjes van de knoflook. Deze zet je met het velletje en al en met het puntje omhoog in de aarde. Let op, er zit verschil in de teentjes knoflook die je kunt gebruiken.

  • Knoflook teentjes uit de supermarkt zijn niet geschikt omdat deze vaak ‘behandeld’ zijn tegen uitlopers.
  • De teentjes moeten groter zijn dan twee centimeter. Een grote teen geeft een grote stevige bol. Kleine teentjes geven dus kleine bolletjes.
  • Koop knoflook bij een biologische winkel of bestel ze online bij een zaden specialist.

Dus de juiste knoflook tenen zullen het beste groeien en volop nieuwe knoflook produceren.

Knoflook Zelf Planten

Maak een geultje van 5 centimeter diep en plant om de 10 tot 15 centimeter een knoflook teentje met het puntje omhoog. Dek de geul af en druk zachtjes aan. Na twee tot drie weken zal je het eerste loof boven de grond ui zien komen. Het looft ziet er net zo uit als het loof van de ui.

knoflook planten

De knoflook is niet kieskeurig en zal in elke grond wel groeien. De enige voorwaarde is dat de grond goed afwaterend is.
Bijmesten of iets degelijks is ook niet nodig. Echter als het een droge periode betreft kan je ze wel twee tot drie keer per week water geven.

Als er een vorst periode aankomt kan je de knoflook afdekken met antiworteldoek of een ander (natuurlijk) isolatiemateriaal. Zo kan je ook hooi/stro gebruiken als isolator.

Af en toe even onkruid weghalen dat mogelijk gaat overwoekeren en je bent klaar.

Als het loof 8 maanden verder voor twee derde geel is geworden kan je de bollen voorzichtig uit de grond halen en de knoflook eten of ophangen om te drogen.

Knoflook zaaien kan ook. Het vraagt wat meer tijd maar leuk om een te proberen.
Je plant een teentje in de aarde en de plant die hier uit voort komt laat je helemaal doorgroeien totdat er een bloem ontstaat. Deze bloem geef later de zaadjes. Plant deze zaadjes in de grond en 8 maanden later heb je knoflook. Deze eet je niet maar deze teentjes plant je nu in de grond en zo krijg je een jaar verder mooie grote bollen knoflook. Het duurt wel twee jaar, dus je moet nog meer geduld hebben.

Hoe Diep Knoflook Planten

Zoals je bovenstaand hebt kunnen lezen is de ideale diepte voor het planten van knoflook ongeveer 5-6 centimeter. De afstand tussen de tenen kan je het best houden op 10-15 centimeter.

Deze afstanden kan je aanhouden als je knoflook plant in de losse grond, in een pot of in een kweekbak of iets degelijks.

Maak je een bak knoflook met meerdere rijen? Hou dan een rijafstand aan van ongeveer 30 centimeter.

Knoflook Planten Binnen

Ook binnen is het mogelijk om knoflook te planten. Echter, omdat knoflook van een koude grond houdt is dit niet de ideale omgeving. Het kan wel maar de bollen zullen hoogst waarschijnlijk kleiner zal dan de planten in de volle grond.

Begin met planten van knoflook binnen eind maart.
Vul een grote, ruime pot met aarde. Leg eerst op de bodem hydrokorrels of gebroken terracotta scherven. Vul de rest op met potgrond. Stop nu de goede, grote tenen in de aarde op een diepte van 5 centimeter. Plaats je meerdere tenen in een pot houd er dan rekening mee dat ze minimaal 10 centimeter uit elkaar moeten staan.

Zet de pot op een zonnige plaats en geef regelmatig water. De grond mag niet helemaal uitdrogen, zeker in een pot niet.

Knoflook Planten In Pot

Knoflook kan je ook buiten opkweken in een pot of een grote kweekbak. Hiermee kan je ook beginnen eind maart en oogsten in, hopelijk september. Ook deze knoflook zal kleiner zijn dan de knoflook die in september geplant worde in de volle grond.

knoflook planten in pot

Hou ook nu weer rekening met de afstand die de knoflook nodig heeft om te groeien. 10 centimeter onderlinge afstand is voldoende. Ook nu kan je gewone potgrond gebruiken en zorg ervoor dat de pot of bak die je gebruik goed het water kan afvoeren.

Een ander idee is ok de knoflook te laten opkomen in een klein turfpotje en als er loof boven de aarde opkomt om dit turfpotje met de knoflook en al in en grotere pot te plaatsen. Het turf valt vanzelf uit elkaar in de grote pot en fungeert als mest.

Knoflook Planten Bij Aardbeien

Het is zeker het overwegen waard om knoflook naast aardbeien te planten, net zoals als naast wortelen, tomaten, frambozen, bietjes en aardappelen. Deze planten versterken elkaars groei, dus elke plant heeft er baat bij.

Je kunt ze ook in de buurt van rozen planten. Bij rozen gaat knoflook de luizen tegen.

Planten en gewassen als peulen, erwten en bonen zijn geen fan van knoflook dus deze zet je niet naast elkaar.

Knoflook Planten Tips

Afsluitend nog een paar praktisch tips.

  • Gebruik grote bollen knoflook van de biologisch groenteman of van een zaden leverancier.
  • Gebruik van elke bol alleen de grootste en onbeschadigde tenen.
  • Laat de bollen de loof en de wortels eerst drogen. Na het drogen verwijder je de wortels en het loof.
  • Bewaar de grootste bollen, deze kan je straks gebruiken om opnieuw knoflook te planten.
knoflook drogen

Succes met het planten en straks opeten van jouw eigen verse knoflook!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs