Hoe Kapucijners Koken? Verse, Gedroogde, Uit Pot Of Diepvries!

Deel deze blog makkelijk via:

Kapucijners zijn eetbare zaden van een peul dragende plant. De peulen groeien aan een klimstruik die, afhankelijk van het ras wel 2 meter hoog kan worden. De peulen hebben een paarse kleur wanneer ze geplukt kunnen worden. De zaden die we eten lijken op groene grote erwten. Maar hoe kan je kapucijners koken.

Kapucijners koken. Verse kapucijners kook je in een laagje water in 5 tot 10 minuten beetgaar. Naar 8 tot 12 uur weken in koud water, kook je de gedroogde kapucijners in 1 tot 11/2 uur beetgaar. Diepvries kapucijners kook je in 5 minuten gaar. Uit pot of blik alleen even opwarmen.

De kapucijners zitten bomvol met goede vitaminen en voedingsvezels. De kapucijners hebben van nature een romige smaak en worden verwerkt in maaltijdsoepen, salades en gekookt gegeten met aardappelen. Is de kapucijner een boon? Lees er alles over in onze blog over 17 verschillende soorten bonen en laat je verrassen door de uitkomst!

Verse Kapucijners Koken

De verse kapucijners zijn maar een korte periode verkrijgbaar in de supermarkt of groenteboer en dan wel in de maanden juni en juli. Je kunt ze ook kweken in je eigen moestuin natuurlijk, dan zijn ze zeker vers. Als je verse kapucijners hebt dan zitten ze waarschijnlijk nog in de peul.

Je haalt ze uit de peul door de top van de peul open te breken en dan kan je de kapucijners zo uit de peul halen. Het gaat uiteindelijk heel gemakkelijk, je moet alleen vele peulen openen voor dat je voldoende kapucijners voor een maaltijd. Je hebt ongeveer 500 tot 700 gram peulen nodig voor 200 gram kapucijners, dit is dan 1 portie. Dus als je met 4 personen bent, dan ben je wel even bezig!

Dan nu het koken van de verse kapucijners.

  1. Doe de verse kapucijners in de pan en vil de pan met water. De kapucijners moeten net drijven.
  2. Zet de pan op de warmtebron en breng het water aan de kook. Voeg een beetje zout tot aan de pan.
  3. Kook de kapucijners nu 5 – 10 minuten. Ze zijn dan beetgaar. Proef een kapucijner om te bepalen of ze gaar zijn. Kook ze 15 minuten en je hebt hele zachte kapucijners.
  4. Giet de kapucijners af en voeg een klontje plantaardige boter toe en ze zijn klaar om geserveerd te worden.

Deze kapucijners zijn lekker bij gewoon gekookte aardappelen en lekkere jus.

Gedroogde Kapucijners Koken

Voor gedroogde kapucijners zijn we wat langer bezig in de keuken. Uit de gedroogde kapucijners is het vocht onttrokken om de houdbaarheid te verlengen. De kapucijners moeten we eerst weken voordat we ze kunnen koken.

Je hebt ongeveer 75 tot 100 gram gedroogde kapucijners per persoon nodig om 200 tot 250 gram geweekte kapucijners te krijgen.

Kapucijners weken

Voor het weken van de kapucijners vul je een pan met water. Er moet 3 keer zoveel water in de pan zitten dan kapucijners. Dit is nodig want de kapucijners nemen het vocht op. Dit weken duur echter wel een tijdje, zeker 8-12 uur. Meestal laat je de kapucijners een nachtje overstaan, dan zit je altijd goed.

De weektijd is trouwens afhankelijk van de oudheid van de kapucijners, hoe ouder de peulvrucht hoe langer het weken.

Na het weken gaan de kapucijners met het weekwater op de warmtebron en wordt het water aan de kook gebracht. Zit er te weinig water in de pan, voeg dan een beetje extra water toe. Je kunt ook een beetje zout toevoegen als je dit wenst.

Kook de kapucijners nu in 1 tot 11/2 uur beetgaar. Ik raad je aan om na 1 uur even te proeven of de kapucijners gaar zijn. Er zijn zoveel variabelen (oudheid van de kapucijners, weektijd, kooktijd) die bepalend zijn wanneer de gedroogde kapucijners beetgaar zijn. Dus doe de proef test om de gaarheid te proeven.

Ook nu weer een klontje plantaardige boter toevoegen en gelijk serveren.

Kapucijners Koken Uit Pot

Dit is een heel ander verhaal dan verse en gedroogde kapucijners. De kapucijners in pot zijn in de poot namelijk al gekookt. Deze kapucijners hoef je niet te koken, je moet ze alleen even opwarmen in hun vocht.

kapucijners koken

Doe de pot met vocht en al in de pan en arm de kapucijners op tot onder het kookpunt. Zet dan de warmte bron op een lage stand en na 3-5 minuten zijn ze warm en kan je de kapucijners uit pot serveren.

Diepvries Kapucijners Koken

Diepvries kapucijners zijn (meestal) jonge kapucijners. Deze zijn vaak zoeter van smaak omdat de suikers van deze kapucijners nog niet zijn omgezet is zetmeel.

Deze jonge kapucijners kan je als volgt koken. Breng water met een beetje zout aan de kook en als het water kookt gaan de kapucijners in de pan. Breng het water wederom aan de kook. Nu, na 5 minuten zijn de diepvries kapucijners klaar en kan je ze afgieten. Voordat je ze afgiet, proef eerst een kapucijner om zeker te weten dat ze gaar zijn.

Wat eet je bij Kapucijners

Tja, nu heb je gekookte kapucijners maar wat eet je bij kapucijners? Met kapucijners kan je heel veel doen. Onderstaand een paar suggestie.

  • Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen aan een salade, dit is dan gelijk een maaltijdsalade. Neem hiervoor rucola sla, gesnipperd (rood) uitje, groene en zwarte olijven, gehalveerde cherrytomaatjes, verse bieslook en basilicum en olijfolie en zout en peper voor de dressing. En natuurlijk de kapucijners. Bepaal je eigen hoeveelheden van elke ingrediënt en meng het goed met elkaar.
  • In de Hollandse keuken worden kapucijner vaak geserveerd met (Vega)spekjes en een gesnipperd uitje. Bak 150 gram (Vega)spekjes en een gesnipperd uitje aan in de hapjespan en voeg dit toe aan de afgegoten kapucijners. Serveer met gekookte aardappelen en lekker jus. Om het af te maken kan je appelmoes erbij serveren.
  • Of een Mediterraanse groente schotel voor 2 personen. Neem hiervoor 125gram gekookte kapucijners,200 gram courgette in blokjes, 200 gram ui gesnipperd, 200 gram tomaat in blokjes, 1 teentje knoflook, 1 tl. Provençaalse kruiden, vers gemalen peper, 2 eetlepels olijfolie.
    Fruit, in de olijfolie de ui en de knoflook in de hapjespan. Voeg dan de courgette toe en 3 minuten later de tomatenblokjes. Bak dit nu 5 minuten en voeg dan de kapucijners toe. Maak de kapucijners warme en breng dan op smaak met de Provençaalse kruiden en zout en peper. Even proeven of het naar wens is ander kan je nog meer kruiden toevoegen.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs