Hoe Jus Maken Zonder Vlees? Meerdere opties!


Jus is niets anders dan een saus. Het wordt vaak gebruikt bij een warme hapje of maaltijd. Jus kun je op verschillende manieren maken. Het hoeft niet altijd met vlees te zijn. Zeker niet! Met bouillon, kruiden en boter kun je de heerlijkste jus maken. In deze blog gaan we dus op zoek naar jus maken zonder vlees en dat doen we op verschillende manieren. 

Jus maken zonder vlees. Bak een ui en bak de tomatenpuree mee. Voeg bouillon toe, goed roeren. Doe een laurierblad in de jus. Smelt boter in een pan en doe de bloem erbij. Goed roeren en 2 minuten bakken. Voeg alles samen en je hebt jus zonder vlees. 

Jus wordt meestal gemaakt van (plantaardige) boter. Het belangrijkste ingrediënt! Daarbij kun je verschillende ingrediënten gebruiken die meer smaak geven aan de boter. Dat kan een potje of zakje naturel jus zijn maar ook een bouillonblokje met water. Tomatenpuree, uien, wortels, prei of mosterd wordt ook nogal eens gebruikt om een lekkere jus te maken.

In plaats van water kan ook witte of rode wijn worden gebruikt of sherry. Kruiden kun je toevoegen naar eigen inzicht. Rozemarijn, tijm en bieslook kunnen heerlijk smaken in de jus, maar pas op met tijm en rozemarijn. Dit kan snel overheersen.   

Zelf Jus Maken Zonder Vlees 

Een voorbeeld van jus maken zonder vlees: 

jus maken zonder vlees
  • 1 ui gesnipperd 
  • Plantaardige boter om ui in te bakken 
  • Halve eetlepel tomatenpuree 
  • 1 afgestreken eetlepel bieslook 
  • ½ groente bouillonblokje 
  • 1 laurierblaadje 

Voor het maken van de roux heb je nodig: 

  • 2 eetlepels plantaardige boter 
  • 2 eetlepels bloem 

Hoe maak je de jus: 

  1. Bak een ui in een goede scheut vloeibare of 2 eetlepels vaste plantaardige boter 
  2. Bak de ui totdat deze een beetje bruin gaat worden 
  3. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze en minuut mee. Nu gaat het zure smaak van de tomatenpuree en is het een heerlijke toevoeging voor de jus. 
  4. Voeg 200 ml water toe, het laurierblad en een half bouillonblokje. En laat het zachtjes pruttelen. 
  5. Het bouillonblokje lost nu op in de pan. Voeg de bieslook toe en roer dit erdoorheen. 
  6. Nu heb je een waterige jus. We gaan de roux maken. 
  7. Voeg de 2 eetlepels boter in een ander pannetje en laat deze smelten op een zacht vuur. 
  8. Voeg alle bloem er in één keer bij en roer tot de bloem is opgenomen door de boter. Blijf even roeren tot de roux een beetje gaat kleuren. 
  9. Voeg de roux nu bij de jus en roer dit er goed door. Nu is de jus wat dikker.

Wil je uitgebreider weten hoe je een roux kunt maken dan kun je onze blog ‘Hoe Roux Maken? En 10 Toepassingen‘ lezen. Makkelijk ook voor het maken van bijvoorbeeld sauzen.

Makkelijk Jus Maken Zonder Vlees  

Je kunt op een aantal manieren makkelijk jus maken. De eerste is uit een zakje of potje naturel jus. Er zijn verschillende soorten jus waar geen vlees in zit en die heerlijk smaken. Maggie of Vetara heeft bijvoorbeeld een vegetarische jus.  

Benodigdheden: 

  • Juspoeder 
  • Water 
  • Eventueel mosterd of een scheutje sojasaus

Hoe maak je de jus: 

  1. Neem 1 volle eetlepel jus poeder en voeg daar 200 ml heet water bij en je hebt een lekkere jus. Vind je de jus te dik dan voeg je water bij. Wanneer je de jus te dun vindt dan voeg je wat juspoeder toe. 
  2. Voeg mosterd toe voor een pittige smaak. Als je dat lekker vindt. Roer dit goed door de jus. Een scheutje sojasaus kan ook in plaats van mosterd, voor een oosters tintje.

Hoe makkelijk kan het zijn, jus maken! En echt, het smaakt goed. 

Jus Maken Zonder Vlees En Bloem  

Hoe maak je jus zonder vlees heb je hierboven kunnen lezen. Maar ook nog eens zonder bloem is misschien wel weer een uitdaging wanneer je het zelf wilt maken. 

Maar hoe maak je dit zelf? 

  • Boter 
  • Tomatenpuree, 1 eetlepel 
  • 200 ml vocht: Water en/of scheutje wijn 
  • 1 laurierblaadje 
  • Bouillonblokje ½  
  • Aardappelpuree poeder 
  • Ui 
  1. Bak het gesnipperde uitje tot het bruin begint te worden.  
  2. Voeg de eetlepel tomatenpuree erbij en bak dit 2 minuutjes mee. 
  3. Voeg water (wijn) toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Laat het even koken totdat het bouillonblokje goed is opgelost. 
  4. Doe het laurierblaadje bij de jus en laat dit 2 minuten zachtjes meekoken. 
  5. Voeg een klein beetje aardappelpuree poeder (zakje) toe en roer dit er goed door. Kijk of het genoeg de jus bindt anders voeg je nog een theelepeltje toe. Kijk en proef goed, het hoeft geen puree te worden natuurlijk! 
  6. Proef of het lekker is, voeg anders nog wat verkruimelde bouillon toe.  

Jus Dikker Maken 

Jus kun je op verschillende manieren dikker maken.  

Juspoeder 

Wanneer je jus maakt van juspoeder dan kun je door meer juspoeder toe te voegen je jus dikker maken. Let wel op dat je de juspoeder even goed doorroert voor je weer wat poeder toevoegt. Het kan ineens dikker worden en dat moet je weet water toevoegen omdat het te dik wordt. Dus kleine beetjes toe voegen en goed roeren dus. 

Maizena  

Wanneer je zelf jus hebt gemaakt dan kun je jus dikker maken door er maïzena aan toe te voegen. Kijk op de verpakking voor de juiste verhouding en roer dit door de jus. 

Aardappelpuree 

Het is ook mogelijk om een klein beetje aardappelpuree uit een zakje (poeder) toe te voegen aan jouw te dunne jus. Zo dik je deze dan in. Let wel op dat je beetje bij beetje toe voegt. Roer dit goed door voor je een nieuw theelepeltje poeder erbij doet. Het hoeft tenslotte geen puree te worden. 

Roux maken 

Als je zelf een jus maakt met een roux, dan kun je nog meer roux toevoegen om de jus in te dikken (roux maak je door 1 eetlepel plantaardige boter te smelten en daar 1 eetlepel bloem aan toe te voegen. Goed roeren en 2 minuten langzaam bakken).  

Jus Maken Met Boter  

Jus maken doe je meestal met boter. Wij met plantaardige boter. Er zijn vele manieren en ingrediënten die je kunt gebruiken. Hier nog een voorbeeld van jus maken met boter: 

hoe jus maken zonder vlees
  • ½ groenten bouillonblokje 
  • 200 ml water (of 100 ml rode wijn en 100 ml water) 
  • 1 ui gesnipperd 
  • ½ rode paprika in blokjes 
  • 1 laurierblad 
  • Plantaardige boter vloeibaar of vast om de ui in te bakken 
  • Voor de roux: 2 eetlepels bloem en 2 eetlepels boter 

Hoe maak je jus met boter: 

  1. Bak een ui in een goede scheut of 2 eetlepels plantaardige boter en laat deze wat bruin worden.
  2. Bak de paprika mee. 
  3. Voeg het water toe en het halve bouillonblokje met het laurierblad. 
  4. Kook het water en los het bouillonblokje op. Laat dit zachtjes sudderen. 
  5. In een pannetje doe je de 2 eetlepels boter. Laat dit op een lage warmtebron smelten.
  6. Voeg de bloem toe en roer dit samen tot een geheel. 
  7. Zet de warmtebron iets hoger en bak de bloem 2 minuten, terwijl je constant roert.
  8. Voeg na 2 minuten de bloem toe aan de jus en roer dit goed door. Kijk of je de jus te dik vindt. Voeg dan wat bouillon toe.  
  9. Je hebt nu een heerlijke jus.  
  10. Haal het laurierblad uit de jus, deze kan je namelijk niet eten.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs