Wanneer Is Honingmeloen Rijp? Alle weetjes!

Deel deze blog makkelijk via:

Meloen is eigenlijk geen fruit. Meloen is familie van de komkommer. Dus ook de honingmeloen is geen fruit. Honingmeloen groeit oorspronkelijk in Iran en India. Maar wanneer is een Honingmeloen Rijp?

Een Honingmeloen is rijp als je de schil kunt indrukken en deze weer terug veert. En toch moet de meloen stevig aanvoelen! Daarnaast moet de meloen licht zoet ruiken.

Er zijn vele soorten meloenen te koop in Nederland. Wil je weten welke, bekijk dan onze blog ‘Vele Soorten Meloen En Hoe Te Gebruiken‘. Deze blog geeft je alle informatie, kenmerken en toepassingen van vele meloenen. Het rijpen van meloen verschilt per soort.

Honingmeloen

Vandaag de dag komen onze honingmeloenen uit Zuid- Europa met name Spanje, Californië en Algerije.

honingmeloen rijp

De Honingmeloen is geel van kleur en heeft de vorm van een rugbybal. Het gemiddelde gewicht van een honingmeloen is ongeveer 2 kilogram. Het vruchtvlees is sappig en zoet van smaak, zoet en fris van smaak. De kleur van het vruchtvlees is geel, geel-groenig.

Ook al is de Honingmeloen zoet van smaak, het bevat relatief weinig calorieën. De Honingmeloen wordt uit het handje gegeten of verwerkt in fruitsalades.

Gele Honingmeloen Rijp

Het begint allemaal al in de supermarkt, wanneer je een Honingmeloen koopt. Voel of de meloen stevig aanvoelt. De Honingmeloen moet ‘body’ hebben. Daarnaast mogen er geen donkere plekken op zitten. Dit zijn beschadigingen die kunnen gaan rotte. Let ook op zachte, beurse plekken; Zo’n meloen laatje liggen en koop je niet.

Hij ook rekening met wanneer je de Honingmeloen wilt gaan gebruiken. Ga je de Honingmeloen gelijk consumeren, koop dan een rijpe meloen. Wacht je nog een paar dagen met consumeren, neem dan een niet rijpe Honingmeloen die thuis nog verder kan rijpen.

Om te weten of een meloen rijp is voel je en ruik je aan de meloen. Druk de meloen zachtjes in. De schil moet je in kunnen drukken en veert mee, en toch voelt deze stevig aan. De beste locatie om deze ‘druk test’ te doen is bij de steel. Je moet deze kunnen indrukken waarna deze weer terugveert.

Ruik ook aan de meloen. Er moet een licht zoete geur vanaf komen. Ruikt de meloen heel sterk dan is deze mogelijk al over rijp.

Honingmeloen Bewaren

Heb je een niet rijpe meloen, dan kan je deze prima thuis laten rijpen. Leg de meloen gewoon op de fruitschaal en kijk elke dag even hoe het rijpen verloopt. De beste plaats is een plekje in de zon met een aangename temperatuur, dan zal de meloen snel rijpen.

Is de meloen rijp, dan kan je het rijpingsproces stoppen door deze de koelkast te bewaren. Dit kan je echter maar 1 tot 2 dagen doen, anders gaat de meloen bederven.

Een aangesneden meloen of stukjes Honingmeloen bewaar je juist wel in de koelkast. Bedek de Honingmeloen met folie of doe de stukjes in een bakje en sluit deze af. De meloen kan je zo 1 tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Kijk, ruik en proef even voordat je de meloen na twee dagen weer wilt eten. Bij twijfel, gewoon weggooien en niet meer eten.

Stukjes meloen kan je ook in de vriezer bewaren. Dit kan voor 12 maanden. Echter is het niet aan te bevelen de meloen in de vriezer te bewaren, want de smaak en textuur van de meloen gaan heel snel achteruit.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs