Hoe Tempeh Marineren? Meerdere mogelijkheden


Deel deze blog makkelijk via:

Tempeh is een koek van sojabonen. Tempeh smaakt van zichzelf wat muf en zurig. Je kunt Tempeh zo eten, maar wanneer je ze gaat marineren is deze veel lekkerder en in verschillende gerechten te gebruiken op verschillende manieren. In deze blog gaat het over het marineren van Tempeh. 

Waarmee tempeh marineren? 

  • Sojasaus 
  • Citroensap 
  • Limoen 
  • Zout 
  • Peper 
  • Sesamolie
  • Agavesiroop 
  • Sambal 
  • Ketjap Manis 
  • Laurier 
  • Gember 

Omdat tempeh makkelijk smaken opneemt, kun je zelf experimenteren met allerlei kruiden en smaakmakers. Doe wat je lekker lijkt.  

hoe tempeh marineren

In deze blog staan voorbeelden van ingrediënten die gebruikt kunnen worden. Misschien heb je zelf andere ideeën. Vooral uitproberen zou ik zeggen. Jouw smaakpapillen zijn de mijne niet!  

In onderstaande video is een andere manier van Tempeh Marineren dan in deze blog wordt besproekn; het maken van Bacon Tempeh! Echt lekker!

Tempeh Marineren Ketjap 

  • 1 blok tempeh 
  • 10 el ketjap manis 
  • Scheutje neutrale olie of sesamolie 
  • 1 el citroensap 
  • 1 tl Sambal oelek 

Snijd de tempeh in plakken van ongeveer 1 centimeter. Je mag de tempeh kleiner maken, net wat je zelf wilt. 

Maak een marinade van ketjap manis, olie, citroensap en sambal door de ingrediënten door elkaar te roeren.  

Doe de marinade in een bakje waar de tempeh net in past.  Leg de tempeh erbij en zorg ervoor dat de tempeh helemaal in de marinade ligt. Laat de marinade minimaal een half uur intrekken.  

Je kunt nu de tempeh bakken in wat olie in een koekenpan. Bak om en om ongeveer 5 minuten om halfhoog vuur tot de tempeh mooi bruin van kleur ziet. 

Lekker op een broodje met gebakken uitjes en pindasaus of bij de nasi. Ook lekker in een salade.

Tempeh Marineren Indonesisch 

Voor de plantaardige variant: 

  • 200 gram tempeh
  • Zonnebloemolie 
  • 2 middelgrote rode pepers 
  • 3 tenen knoflook 
  • 1 el tomatenpuree 
  • 1 el ketjap manis
  • Snuf zout 

Snijd de tempeh in reepjes. Maak de reepjes een halve centimeter dik en daarna 3 centimeter lang.

Nu heb je lange dunne reepjes die in de olie worden gefrituurd. Dit kan in de frituur maar kan ook in een koekenpan met olie. 

De olie moet 180 graden zijn. Frituur de reepjes in 4 minuten mooi bruin. Doe niet te veel in de pan in 1 keer want dan worden de reepjes niet allemaal tegelijk bruin en heb je stukjes niet gebakken tempeh en andere reepjes te donker.  

Ook als je de frituur gebruikt niet te veel tempeh in het mandje leggen. De olie koelt dan te veel af en moet het te lang weer opwarmen. Dit wat betreft de tempeh. 

Nu het marineren: 

Haal het velletje van de knoflook en doe de knoflook in een bakje voor de staafmixer. Snijd de rode pepers en haal de pitjes eruit. Doe ook de rode peper in het bakje bij de knoflook.  

Doe er 1 eetlepel tomatenpuree bij en 1 tl zout en mix dit door elkaar. Dit is nu een pasta geworden.  

Doe de pasta in een wok en laat dit een beetje bakken tot het gaat geuren. Dit duurt even een paar minuutjes. Doe vervolgens de tempeh erbij en roer dit goed om. Doe nu de ketjap manis erbij en roer het nog een keer goed om.  

Laat het even op een hoog vuur bakken voor ongeveer 2 tot 3 minuten. Goed blijven omroeren zodat het niet aanbakt anders het vuur wat lager zetten. De tempeh heb je lekker en smakelijk klaar gemaakt met marinade.  

Tempeh Marineren Sojasaus 

  • 1 blok tempeh 
  • 2 el zonnebloemolie 
  • 1 cm gember of 1 tl Gemberpoeder 
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 3 laurier bladeren 
  • 3 el agavesiroop (of meer) 
  • Half kopje sojasaus 
  • Sambal naar wens 

Schil de gember dun en maak het klein. Doe olie in de wok en maak dit heet. Voeg de kleingesneden knoflook toe aan de wok en roer even. Doe nu alle ingrediënten in de wok voor de marinade en roer dit goed door. Laat dit even bakken maar blijf roeren om het niet aan te laten branden.  

hoe tempeh marineren

Frituur nu de in blokjes gesneden tempeh. Doe olie in een wok of zet de frituur aan op 180 graden. Na een minuut of 4 zijn de tempeh blokjes mooi bruin gebakken en kunnen zij uit het vet. 

Hussel de blokjes tempeh en de marinade door elkaar. Nu heb je de tempeh lekker kunnen marineren. 

Deze blokjes kun je bij rijst en groente eten maar ook bij bami of nasi.  Ook lekker als snack tussendoor! Serveren op een stokje maakt het extra leuk en lekker.

Tempeh Stomen En Marineren 

  • 8 el Ketjap manis 
  • Sap van een halve citroen of minder 
  • 1 tl Sambal oelek 

Maak de marinade terwijl de tempeh staat te stomen. Doe alle ingrediënten bij elkaar en roer dit goed. 

Tempeh hoeft niet altijd gefrituurd te zijn om het lekker te laten smaken. Stomen van tempeh is ook een mogelijkheid. Daarna kun je het marineren. 

Het stomen van tempeh is niet moeilijk mits je een stoommand hebt. Het kan ook kunnen in een vergiet die in een grote pan past. Er moet wel een deksel van de pan zijn die de pan goed afsluit.  

Goed! Stomen: 

Doe de stoommand in een grote pan. De onderkant van de stoommand mag net niet onder water staan anders zou de tempeh gaan koken. Dus een klein laagje water in de pan en laat dit koken. Doe de tempeh in de stoommand en doe de deksel op van de stoommand erop. Zet de mand in de pan. Laat dit ongeveer 15 minuten stomen. Wanneer de deksel gaat klepperen zet je de warmtebron wat lager. Niet de deksel scheef zetten dan haal je het stoomeffect weg. Na 15 minuten haal je de tempeh uit de pan (pas op, stoom is heet). Laat de tempeh even uitdampen en snijdt de tempeh in blokjes.  

Doe de gestoomde blokjes tempeh en de marinade bij elkaar er roer dit goed om. Nu heb je de tempeh lekker kunnen marineren. 

Wil je weten hoe tempeh gemaakt wordt? Lees dan onze blog ‘Wat is Tempeh? En Nog Veel Meer‘.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs