Hoe Stoofperen Maken? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

In Nederland zijn er 2 soorten stoofperen die de hoofdrol spelen. Dat zijn de Giese Wildeman en de Sint Remy. De één heeft weinig suiker nodig tijdens het koken en de andere meer, door zijn zurige smaak. Desalniettemin zijn stoofperen bij vele erg geliefd. Hoe kan je nu het beste stoofperen maken? 

Schil de stoofperen dun en snijdt deze in stukjes. Doe de stoofperen in de pan en voeg wijn, kaneel, suiker, laurier, kruidnagel en water toe. Laat de stoofperen net onder ‘water’ staan. Laat dit 1,5 uur koken. Zo moet je stoofperen maken.  

Natuurlijk is het zo dat stoofperen in de loop der tijd op verschillende manieren zijn klaar gemaakt. Er zijn vele recepten en variaties hierop. 

De stoofperen rijpen niet in de koelkast maar op de fruitschaal. Bekijk onze blog ‘Hoe Stoofperen Bewaren? Meerdere manieren‘ om je peren lekker lang vers en rijp te houden.

In deze blog gaan we een aantal verschillende ingrediënten gebruiken om te laten zien dat je op verschillende manieren heerlijke stoofperen kunt maken. 

We beginnen met: 

Stoofperen Recept 

Er zijn een aantal ingrediënten die je bijna in elk recept voor stoofperen vindt. Daarmee kan goed worden gevarieerd en kun je dus verschillende, soms subtiele smaken, aan stoofperen meegeven.  

De ingrediënten die veelal in een recept voor stoofperen worden gebruikt zijn natuurlijk suiker en kaneel. Deze komen in vrijwel elk recept voor. Er wordt veel gevarieerd met kruidnagel, laurierblad, sinaasappel en citroen maar ook met steranijs en kardemon.  

Daarbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor een rode wijn, port of een bessenlikeur, wanneer je alcohol gebruiken wilt in een recept of voor bessensap. Dus zonder alcohol.  

Hieronder lees je eerst de basis van koken van stoofperen. Daarna kun je de variaties vinden in elk recept daaronder.  

Veel plezier met koken en uitproberen! 

Stoofperen Koken 

Om stoofperen te garen moet je deze koken. Wanneer je Giese Wildeman stoofperen hebt gekocht hoef je eigenlijk geen wijn, port of bessensap bij de peren te doen in de pan omdat deze tussen 2 tot 4 uur koken, dieprood beginnen te worden.   

Na een uurtje zijn de peren wél gaar en moet je deze doorkoken, wil je de Giese Wildeman stoofperen van zichzelf, door koken, rood laten worden.  

Omdat wij allemaal ongeduldig zijn voegen wij wijn, bessensap, port of bessenlikeur toe. Het is natuurlijk ook lekker met deze toevoegingen en we hoeven niet te wachten tot de stoofperen rood worden, door het lange koken. 

stoofperen

De Sint Remy stoofperen worden niet rood zonder toevoeging van wijn, port of bessensap etc. 

Hoe kook je nu de stoofperen: 

  1. Doe de geschilde stoofperen in de pan. 
  2. Voeg wijn, port of bessensap toe (of kook Wilde Gieseman peren 2 tot 4 uur zonder wijn, port of bessensap). 
  3. Voeg eventueel andere ingrediënten toe zoals kaneel en suiker en kruidnagel. 
  4. Laat de peren echt zachtjes koken, met de deksel op de pan. 
  5. Na ongeveer 50 à 60 minuten zijn de stoofperen gekookt (mag veel langer wanneer je de peren heel zacht wilt). 
  6. Proef of ze gaar genoeg zijn anders laat je deze nog langer koken (dit kan nog een uurtje zijn wanneer je de peren heel zacht wilt). 

Eet smakelijk! 

Dit is de basis van stoofperen koken. Er kan echter veel meer smaak worden toegevoegd aan de stoofperen. Lees hier een aantal variaties! 

Stoofperen Met Rode Wijn 

Rode wijn geeft de stoofperen snel een rode kleur maar ook een hele lekkere smaak, zeker als je een Merlot of Pinot Noir gebruikt. Wat heb je nodig om heerlijke stoofperen te maken; 

stoofperen in rode wijn
  • 1 kg Giese Wildeman 
  • 250 ml rode soepele wijn (Merlot of Pinot Noir bijvoorbeeld) 
  • 1 citroen, liefst biologisch, anders goed schoon gewassen 
  • 80 gram kristal suiker 
  • 4 kruidnagels 
  • 1 kaneelstokje 
  • 1 laurierblad gedroogd 

Bereidingswijze van stoofperen: 

  1. Schil de stoofperen van boven naar beneden en laat bij de Giese Wildeman de steeltjes zitten.  
  2. Doe de stoofperen in een pan en voeg de wijn toe. Vul nu de pan verder met water totdat de stoofperen net onder water staan. 
  3. Schil, van boven naar beneden, 3 reepjes schil van de citroen af met een dunschiller en voeg dit ook toe aan de pan met stoofperen. 
  4. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe; suiker, kaneelstokje, kruidnagels en laurierblad. 
  5. Laat de stoofperen 1 uur koken met de deksel op de pan. Houd in de gaten of er niet te veel vocht verdampt. Voeg dan nog wat water of wijn toe. 
  6. Proef, na een uur, wat je van jouw stoofperen vindt. Zijn zij gaar genoeg naar jouw smaak of wil je de peren heel zacht, dan mogen ze nog een uurtje. Haal de kruidnagels en laurierblad eruit.  Dien de stoofperen op, in bijvoorbeeld een leuke diepe schaal, met een beetje stoofperensap. 

Zoals ik al schreef, zijn er vele manieren om stoofperen te maken. Hier nog en manier met port: 

Stoofperen Bereiden 

Stoofperen kan je niet alleen bereiden met rode wijn maar ook met Port. Dit geeft de peren een uitzonderlijk lekkere smaak. Probeer het maar eens

  • 1 kg Sint Remy of Giese Wildeman 
  • 750 ml Port  
  • 40 gram kristal suiker 
  • 1 kaneelstokje 
  • 3 kruidnagels 
  • 2 kardemompeulen 

Hoe kun je de stoofperen ook maken: 

  1. Schil de stoofperen. De Sint Remy kun je in kwarten snijden en ontdoen van het klokhuis. De Giese Wildeman kun je in zijn geheel koken. 
  2. Doe de stoofperen in een pan, waar de peren net in passen, en schenk de port bij de peren. Zij zullen net onder ‘water’ staan anders doe je nog iets water erbij. 
  3. Doe alle ingrediënten in de pan en kook de peren op een zacht vuurtje, ongeveer één uur, of als je ze heel zacht wilt, tot 2 uur gaar en rood. Het vocht in de pan moet zachtjes pruttelen. Proef het vocht, wanneer het een tijdje kookt, of alles naar wens is. Voeg toe wat je mist. 
  4. Proef of de peren gaar (genoeg) zijn en schep de peren in een mooie schaal en voeg wat vocht toe. Serveer de peren. Eet smakelijk! 

Stoofperen Zonder Alcohol 

Wanneer er stoofperen worden gegeten waar kinderen bij zijn of mensen die om wat voor rede geen alcohol nuttigen, is hier een recept voor stoofperen zonder alcohol: 

  • 1 kilo Giese Wildeman of Sint Remy 
  • 175 ml bessensap 
  • 75 gram basterd suiker 
  • 2 steranijs 
  • 1 kaneelstokje 
  • Water 

Hoe maak je stoofperen klaar zonder alcohol: 

  1. Schil de stoofperen maar laat bij de Giese Wildeman de steeltjes eraan zitten. Bij de Sint Remy mag je de peren schillen en doorsnijden in vieren. Snijdt het klokhuis eruit. 
  2. Doe de peren in de pan en voeg bessensap, suiker, steranijs en kaneel toe. 
  3. Voeg net zoveel water toe totdat de peren net onder water staan. 
  4. Kook de peren op een zacht vuurtje, gaar. Doe de deksel op de pan. 
  5. Na 1 à 2 uur, proef even, zijn jouw stoofperen zo gaar als jij wilt. (Dus: wil je ze gaar of héél zacht?) Dat is aan jou. 
  6. Haal de stoofperen uit de pan en kook bessensap nog even in op middelhoog vuur. Zo wordt hij wat dikker en lekker zoet. 
  7. Lekker als bijgerecht of toetje met ijs! 

Stoofperen Met Port 

Stoofperen met port zorgen ervoor dat de peren lekker rood en zoet worden. Je kunt suiker toevoegen maar sommige vinden dat niet nodig. Ik neem de middenweg. 

  • 1 kg Wilde Gieseman peren 
  • 500 ml Port 
  • 1 schil en sap van een sinaasappel 
  • 2 volle eetlepels suiker 
  • 2 kaneelstokjes 
  • 2 steranijs 
  • 3 kruidnagels 

Hoe maak ik stoofperen met port klaar: 

  1. Schil de stoofperen en laat de steeltjes eraan zitten. 
  2. Doe de stoofperen in de pan (waar de peren net in passen) met de port, suiker, schil en sap van de sinaasappelsap, kaneelstokjes, steranijs en kruidnagels. 
  3. Voeg net zoveel water toe totdat de stoofperen net onderwater staan. 
  4. Kook de stoofperen op een laag vuur met de deksel op de pan. 
  5. Na ongeveer 1 tot 2 uur zijn je stoofperen gaar of heel zacht. Proef wat je zelf wilt. 
  6. Haal de peren uit de pan met de port en sinaasappelsap. 
  7. Je kunt het stoofperensap ook nog in laten koken zodat het wat stroperig wordt. Voeg dit dan bij de stoofperen in een diepe schaal. Leg voor de opmaak van de stoofperen de steranijs op de stoofperen. 

Stoofperen Traditioneel 

Er zijn heel veel recepten te bedenken met stoofperen. Dit is echter de traditionele Hollandse manier vaan klaarmaken!

  • 1,5 kg stoofperen 
  • 2 steranijs
  • 250 ml bessensap 
  • 2 kaneelstokjes 
  • Water 
  • 2 volle eetlepels suiker 
  • 3 kruidnagels 

Hoe maak je stoofperen traditioneel: 

  1. Schil de stoofperen en snijdt deze in 4 stukken en snijdt het klokhuis eruit. 
  2. Doe de stoofperen in de pan en voeg alles, behalve water, toe aan de pan. 
  3. Voeg nu water toe zodat de stoofperen nét onder water staan. 
  4. Kook de stoofperen in 1 of 1,5 uur gaar. Proef even of je het gaar en zacht genoeg vindt en haal ze uit de pan.  
  5. Serveer de peren in een mooie schaal met bessensap. 

Eet smakelijk! 

Stoofperen kunnen gegeten worden bij ijs maar ook als bijgerecht of tussendoortje. Geniet ervan! 

Stoofperen Met Bessensap

Het laatste recept met stoofperen en bessensap wordt gemaakt met pudding en heeft even wat langer de tijd nodig om de kruiden goed in te laten trekken.

Wat het je nodig:

  • 1 kg Giese Wildeman stoofperen
  • 250 ml bessensap
  • 1 kaneel stokje
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eetlepels kristal suiker
  • 1 pakje vanille extra kookpudding

Bereidingswijze:

  1. Schil de stoofperen en snijd ze in kwarten. Haal de pitjes eruit.
  2. Doe de stoofperen in een pan waar zij net in passen en voeg de bessensap toe.
  3. Ook de rest van de ingrediënten mogen in de pan.
  4. De peren moeten nu net onder de bessensap staan anders moet er echt nog wat water bij.
  5. Kook de peren 1,5 uur dan mag het vuur uit. Laat de peren 1 nacht in zijn vocht staan.
  6. De volgende ochtend mag het kaneelstokje eruit gehaald worden.
  7. Haal ongeveer 200 ml van het vocht uit de pan en roer er wat vanille kookpudding door tot de gewenste dikte.
  8. Maak de bessensap in de pan warm en roer de pudding erdoor heen. Zo wordt het sap iets dikker en kan het over de peren heen worden gegoten.

Eet smakelijk!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs