Hoe Stoofperen Bewaren, Meerdere manieren!

Deel deze blog makkelijk via:

Stoofperen zoals de Giese Wildeman en de Sint Remy, kunnen we op verschillende manieren bewaren. Grappig genoeg moet het bewaren van deze peren altijd koud, wil je ze lang goed houden. Maar hoe koud en op welke plek kun je hieronder lezen. 

Gekookte stoofperen bewaar je in de koelkast 2 dagen. Verse stoofperen kun je een paar weken op een donkere koele plek bewaren. Ingevroren stoofperen kun je 3 maanden bewaren. Stoofperen uit glas kun je 4 tot 7 dagen geopend in de koelkast bewaren. 

Lees in deze blog nog meer mogelijkheden voor het bewaren van een verse en gekookte of bereide stoofperen en hoe je dit precies kunt doen. 

Trouwens, heb je geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB voor heerlijke vriesverse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.

Hoe Lang Stoofperen Bewaren Na Het Koken?

Wanneer je stoofperen hebt gekookt/bereid en je wilt ze zo lang mogelijk bewaren dan is de beste manier om deze peren zo snel mogelijk terug te koelen (binnen 5 uur).

stoofperen

Zo gebeuren er geen dingen in jouw peren die je niet wilt. Daarna kun je de stoofperen nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Daar zijn een aantal spelregels aan verbonden.  

Stoofperen Bewaren Koelkast 

Wanneer je gekookte of bereide stoofperenover hebt na de maaltijd, kun je deze nog 2 dagen goed houden, wanneer je koelkast op minimaal 7 graden staat. Dus niet warmer! Staat je koelkast op minimaal 4 graden dan kun je de stoofperen zelfs 3 dagen goedhouden wanneer zij gekookt zijn.  

Let erop dat de stoofperen in de koelkast goed afgesloten zijn, in een schoon koelkastbakje met een goede deksel.  

Wanneer je tussendoor stoofperen eruit haalt moet je wel een schone lepel gebruiken anders wordt de bewaartijd korter.  

Kijk altijd hoe de stoofperen eruitzien. Zien zij schimmelig of troebel dan is de houdbaarheid voorbij en moet je deze weggooien. Er kunnen altijd redenen zijn waardoor de maximale bewaartijd niet is behaald. 

Bekijk onze blog ‘Hoe Stoofperen Maken? Meerdere manieren‘ om op verschillende manieren lekkere stoofperen op tafel te zetten. 

Hoe Lang Kun Je Stoofperen Bewaren?

De eerste vraag is zijn het verse stoofperen of gekookte stoofperen. In onderstaande hoofdstukjes worden ze allebei besproken.

Verse Stoofperen

De verse stoofperen bewaar je buiten de koelkast op een donkere plaats voor 2 weken. Deze donkere plaats wordt echter meestal de fruitschaal!

Verse stoofperen kun je goed bewaren. Wanneer je deze op een donkere, droge en koele plek bewaard, zoals in de koelkast, kun je de stoofperen ongeveer 2 tot 4 weken goed blijven. Soms nog langer.  

Houdt goed in de gaten dat je groentelade waar zij in liggen droog blijft. Wanneer er vocht in komt te liggen door het lekken van een fles of rot fruit, dan gaat de stoofperen ook schimmelen. 

Het is sowieso belangrijk om er op te letten dat er geen groente of fruit ligt te schimmelen in de groentelade van de koelkast. Fruit en groente wat schimmelt geeft een stof af die ervoor zorgt dan ander groente en/of fruit ook sneller gaan rijpen of rotten. 

Peren die net van de boom komen kun je langer bewaren op een donkere koele plek. Dit kan ook een in een droge, donkere schuur zijn, in kratten, netjes verpakt of natuurlijk in de koelkast. Controleer wel altijd hoe de peren eruitzien, wanneer je ze gaat gebruiken. 

Stoofperen Bewaren In Diepvries 

Je kunt stoofperen op diverse manieren in de diepvries bewaren. Je kunt bereide stoofperen en gekookte stoofperen bewaren in de diepvries. Verse peren echter niet. 

Stoofperen vers:

Verse stoofperen kun je niet zo, in de vriezer stoppen. Ook niet gesneden in stukjes of alleen geschild. Wanneer zij ontdooien zijn zij niet geschikt voor consumptie, niet lekker en de structuur is niet meer oke. Dus niet doen. Wat doe je wel: 

Stoofperen koken:  

Stoofperen kun je koken en dan in de vriezer doen. Wanneer je de stoofperen wilt koken dan schil je de stoofperen en haal je de steeltjes eraf. Snijdt de stoofperen doormidden, haal pitjes weg en kook deze 20 tot 25 minuten. Laat de stoofperen afkoelen onder koud stromend water. Nu zij zijn afgekoeld kunnen zij in de diepvries. 

Wanneer zij koud zijn, kun je de stoofperen in een goed afgesloten diepvriesbakje of zakje doen.  

Plak er een diepvriessticker op met de datum van wanneer je de stoofperen hebt gekookt en wat je in het bakje hebt gedaan. Zo hoef je niet te raden wanneer je de stoofperen in de vriezer hebt gedaan en de bakjes niet te openen om te kijken/raden wat erin zit. De stoofperen blijven 3 maanden goed wanneer de diepvriezer op –18 graden staat.  

Stoofperen bereid: 

Wanneer je de stoofperen hebt bereid, dus met kruiden, specerijen en wijn bijvoorbeeld, dan kun je deze ook 3 maanden bewaren in de diepvries. De stoofperen zijn waarschijnlijk een uur gekookt en lekker zacht. Zorg er wel voor dat ook hier de steeltjes weg zijn gesneden voor je ze gaat invriezen. Haal de stoofperen met een schuimspaan uit het sap en doe deze in een diepvries bakje of zakje. Plak er een sticker op met de datum van bereiden en schrijf erop dat er stoofperen in zitten. Je hoeft dan niet te raden na 3 maanden wat erin zit! 

Zorg er wel voor dat de vriezer op –18 graden staat wanneer je de peren ook echt 3 maanden wilt bewaren en daarna wilt eten. 

#Soort stoofperenBewaartijd
1Verse stoofperen in koelkast op 7 graden2 – 4 weken
2Verse stoofperen buiten koelkast2 weken
3Gekookte stoofperen zonder sap in koelkast (7 graden)2 dagen
4Gekookte stoofperen zonder sap in koelkast (4 graden)3 dagen
5Stoofperen uit glas wanneer geopend in koelkast (7 graden)4 – 5 dagen
6Gekookte stoofperen in diepvries3 maanden
7Stoofperen bereid zonder sap 3 maanden
8Stoofperen bereid met sap 3 maanden
Hoe lang stoofperen bewaren

Nu weet je in een oogopslag hoe en hoe lang je stoofperen kan bewaren.

Stoofperen Bewaren Op Sap 

Stoofperen op sap kan je bewaren, echter niet heel lang. Wanneer je het invriest natuurlijk langer.

Gekookte Stoofperen In De Koelkast

Stoofperen kun je ook in eigen gekookt sap, met kruiden en al, bewaren in de koelkast. Dit kun je ongeveer 2 dagen doen wanneer de koelkast op 7 graden Celsius staat, dus niet warmer. Wanneer de koelkast staan op 4 graden Celsius dan kun je de peren zelfs 3 dagen bewaren.   

Kijk altijd even hoe de stoofperen eruitzien en of ze nog fris ruiken. Wanneer er schimmel op zit en/of het ziet er vreemd uit en bij twijfels, zou ik de peren weg gooien. Riskeer geen voedselvergiftiging! 

Gekookte Stoofperen In De Diepvriezer

Ook hier geldt dat je de stoofperen goed kunt bewaren wanneer je het sap wilt mee invriezen.  

Haal eventueel de schil van de citroen wel uit het sap en ook het kaneelstokje. Zorg dat er geen steeltjes meer aan de peren zitten wanneer je deze invriest. Nu kun je de peren in de schone diepvries bakjes doen, met sap. Het sap en de peren moeten wel goed afgekoeld zijn. Wil je deze in de vriezer zetten omdat de vriezer een paar graden gaat dalen wanneer je echt warm eten erin zet. Dat is niet goed voor het andere voedsel wat -18 graden moet zijn en blijven wil je het lang goed houden. 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs