Hoe Salie Drogen? Dé 3 Manieren!

Deel deze blog makkelijk via:

Salie kun je makkelijk drogen, dat kun je in deze blog lezen. Salie uit de buurt super of uit je eigen kruidentuin, je kunt het allemaal drogen. Het is leuk om te doen en wie wat bewaard die heeft wat. Hoe leuk is het om de kruiden die je zelf hebt geplukt en hebt gedroogd te gebruiken in jouw gerechten. Neem er even de tijd voor. Het is zo gepiept! 

Spoel de salie goed af en verwijder bijvoorbeeld spinrag, zand of bestrijdingsmiddelen. Laat de salie uitlekken op keukenpapier. Voeg en paar takjes salie samen en bindt dit vast met een touwtje. Hang de salie op om een paar weken te drogen.  

In deze blog lees je waar je op moet letten wanneer je salie gaat drogen en wat de mogelijkheden zijn. Voor het drogen en bewaren van andere verse kruiden kan je onze blog ‘Hoe Verse Kruiden Bewaren?‘ lezen.

Salie Plukken

Wanneer je besluit om salie te plukken om te drogen zorg er dan voor dat je de volgende spullen hebt. 

  • Schaar 
  • Salie 
  • Keuken papier 
  • Een (leuk) touwtje 
  • Bewaarblikje 
  • Stickers
  • Droge, goed geventileerde ruimte 

Salie Drogen 

Wanneer je salie hebt gekocht en je hebt (weer eens) over dan is het makkelijk om salie te drogen en daarna te bewaren. Wil je salie als kruid uit de tuin knippen dan kan dit natuurlijk ook maar dan moet je er zeker van zijn dat dit de Salie Officinalis is. Alleen de Salie Officinalis kun je eten. 

salie

Om salie te laten drogen is er een makkelijke manier. Die manier is gewoon aan de lucht laten drogen.  

Knip salie uit de tuin of dat wat je over hebt na het koken en bundel de takjes. Neem een aantal takjes, niet te veel, en bindt er een leuk touwtje om. Zorg ervoor dat je deze bundeltjes op een warme droge plek kunt ophangen, die je wel kunt ventileren. Een zolder zou ideaal kunnen zijn maar in een schuur, welke droog is, zou natuurlijk ook kunnen. Na 3 weken zijn deze kruiden droog en kun je ze bewaren in een bewaardoos of blikje. Deze droge salie kun je ongeveer een jaar bewaren of zolang zij er goed en droog uitzien. Plak een sticker op het blikje met de naam ‘Salie’ erop! 

Salie Drogen Oven 

Wanneer je Salie Officinalis uit de tuin hebt geknipt mag je deze wassen om zand, spinrag en beestjes te verwijderen. Knip dat alle blaadjes eraf met een schoon schaartje en laat deze drogen met keukenpapier (of dep ze droog). Wanneer je salie hebt, uit de supermarkt, dan is deze schoon gewassen. 

Leg de blaadjes, los van elkaar, op een schone bakplaat. Verwarm de oven of voedseldroger op de 35 en 50 graden Celsius (zo laag mogelijk). Hoe lager de temperatuur hoe meer smaak blijft behouden in de blaadjes.  Leg de bakplaat in het midden van de oven en laat de oven op een kiertje staan. Doe er desnoods een houten pollepel tussen zodat de deur niet dicht valt.  

salie en gedroogde salie

De deur kan het beste open blijven staan omdat zo alle vocht uit de oven kan ontsnappen en de blaadjes dus echt goed drogen. Na een uur of 8 à 12 ga je kijken en voelen hoe de blaadjes zijn gedroogd. Voelen zij nog niet droog en kun je ze nog niet verkruimelen dan mogen ze nog een poosje.  

Salie Drogen Magnetron 

Wanneer de blaadjes zijn gewassen kun je deze op een bord leggen op keukenpapier. Zo kunnen zij uitlekken. Nadat zij zijn gedroogd kun je het keukenpapier weg halen. Leg de blaadjes zo veel mogelijk uit elkaar zodat ze gelijkmatig drogen. Na 3 minuten in de magnetron, op de hoogste stand, zijn de blaadjes droog. Controleer dit even want het ligt natuurlijk aan de hoeveelheid blaadjes die je op het bord hebt gelegd, anders geef je ze nog even een draai of wat.  

Salie Bewaren 

Verkruimel de blaadjes niet wanneer je deze na het drogen bewaard. Er kunnen schadelijke stoffen vrijkomen bij het verkruimelen van de salie. Je weet met het verkruimelen niet precies hoeveel je gebruikt dus houdt de blaadjes heel en bewaar ze in een bewaardoos, goed afgesloten. De blaadjes kunnen een jaar goed bewaard blijven. Bij gebruik kun je de blaadjes natuurlijk wel verkruimelen. Je weet dan precies hoeveel je gebruikt.  

Salie Kopen 

Wanneer je een pot met verse Salie wilt kopen, die je wilt gebruiken als kruiden, dan moet je de Salie Officinalis kopen. Alle andere soorten zijn echt voor de sier in de tuin. Andere soorten Salie kun je niet eten. 

Wil je Salie kopen in een tuincentrum, kijk goed of er geen beestjes in zitten en er mooi fris en groen uitzien. Dan heb je een grote kans dat de salie aanslaat wanneer je deze in je tuin of in een pot zet. Geef ook wat voeding bij de aarde in een pot. Salie, die je in een pot koopt heeft echt maar voeding voor een paar dagen in de pot zitten. Dus een beetje biologische voeding zal de Salie goed laten groeien en gezond laten blijven.  

Om salie te drogen heb je ook een goede kwaliteit salie nodig. Hier zitten de meeste smaak en voedingsstoffen in en zullen na het drogen ook het beste een gerecht tot zijn recht laten komen. 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs