Hoe Rode Kool Wokken? Meerdere manieren!

Deel deze blog makkelijk via:

Wat is het nu toch weer fijn dat het rode kool tijd is. Je kunt zoveel combinaties maken met rode kool en kruiden en andere smaakmakers. Lekker vers met kaneel, appel of sinaasappelsap. Wat mij betreft: Kom maar op met die rode kool! Hoe gaan we rode kool wokken?

Snijd de rode kool in vier stukken. Haal de stronk uit de rode kool en snijd dan dunne reepjes. Rode kool wokken in wat boter en na 10 minuten roeren de stukjes appel en kaneel bij de rode kool voegen. Nu nog 5 minuten wokken en de rode kool is gaar.  

Natuurlijk zijn er verschillende manieren om rode kool te wokken en dat laten we jou dan ook graag lezen. Er wordt over het algemeen kaneel gebruikt in bijna alle recepten. De combinatie rode kool en kaneel is dan ook echt lekker. Je zult het ook terug zien in veel combinaties die wij hieronder hebben opgeschreven. 

Wil je goed wokken dan is een wok met wijd oplopende rand en stevige bodem aan te raden. Ga je voor het eerst wokken of ben je toe aan een nieuwe, bekijk dan deze top pannen op bol.com. Het zal het wokken makkelijker maken!

Verse Rode Kool Wokken 

Wanneer je verse rode kool gaat wokken moet je wel wat voorbereidingen treffen. Koop allereerst een gezonde rode kool. Eentje die jou toejuicht wanneer je hem ziet. Fris, netjes, mooie paarse kleur en ga zo maar door. Wanneer je de rode kool gaat wokken, kijk je even naar de bladeren. Zijn ze na het bewaren nog heel dan kun je met wokken beginnen. Is er een blad rafelig en vies dan haal je deze weg. 

hoe rode kool wokken

Wil je rode kool op een andere manier bereiden, in plaats van wokken, lees onze blog over het bereiden van rode kool.

Rode Kool Snijden 

Snijd de rode kool doormidden en dan weer doormidden, in vieren dus. Snijd dan de stronk uit de 4 stukken. Dat is dat harde witte gedeelte in het midden. Je kunt nu de rode kool schaven met een mandoline of je snijdt dunne reepjes van de kool. Zo dun als jij lekker vindt.  

Rode Kool Wokken Hoe Lang 

Rode kool kun je rauw eten. Dus hoe lang jij wilt wokken ligt een beetje aan jouw smaak. Wanneer je rode kool gaat wokken dan doe je dat met een reden. Niet stoven en niet koken, dus een beetje een bite in je rode kool willen. Wokken kun je ongeveer een minuut of 15 à 20 doen, totaal. Zo is de rode kool niet rauw en ook niet door en door gaar. Lekker met een bite dus. Maar zoals ik zeg, dat vind ik lekker, misschien vind jij het wel lekker of makkelijk om door te wokken tot het helemaal gaar is. Leef je uit en proef regelmatig! 

Rode Kool Wok 

Het wokken van rode kool is best wel recht toe, recht aan; Niet moeilijk om te doen. Wat het je nodig: 

hoe rode kool wokken
 • 1 rode kool in reepjes gesneden 
 • 1 afgestreken eetlepel kaneel 
 • 3 eetlepel agave (of bruine suiker) 
 • Plantaardige boter 
 • 1 afgestreken theelepel kruidnagelpoeder 
 • Zout naar smaak 

Zet een wok op het vuur en laat de boter of olie, net wat je hebt, goed warm worden. Voeg de rode kool toe en roer dit goed om in de wok. Voeg de kruidnagel, kaneel, en een beetje zout toe en roer dit goed om. Zet het vuur half hoog en blijf 10 minuten roeren en wokken.

Voeg dan de agavesiroop toe en roer dit er ook goed door heen. Na 15 minuten wokken proef je wat je van de smaak en gaarheid vindt en kun je het serveren. Wil je nog kruiden toevoegen dan kun je dat op het laatst nog doen. Doe dit wel beetje bij beetje. Daarna goed doorroeren nog. Eet smakelijk! 

Rode Kool Wokken Met Sinaasappel 

Een smakelijke combinatie is rode kool met sinaasappel. De smaak van sinaasappel vult de rode kool juist aan. Wat heb je nodig: 

sinaasappel appel kaneel
 • 1 rode kool in dunne reepjes (zie boven beschreven) 
 • Plantaardige boter of zonnebloemolie 
 • 2 sinaasappels geperst 
 • 1 el kaneel 
 • 3 el agavesiroop (of bruine suiker) 
 • 3 el sojasaus 
 • Zout 
 • 1 zure appel geschild en in blokjes 

Zet de wok op het vuur en laat zonnebloemolie of plantaardige boter goed warm worden. Voeg de dunne reepjes rode kool toe. Roer dit allemaal lekker om de rode kool te wokken. Voeg ondertussen de sojasaus toe, sinaasappelsap, agave, snufje zout en de kaneel. Roer dit allemaal lekker door elkaar. Blijf roeren anders kan het aanbranden.

Na 10 minuten proef je wat je van de smaak vindt en of het al een beetje gaar gaat worden. Voeg dan de appelstukjes bij de rode kool en roer dit lekker om. Proef even wat je van jouw kookkunsten vindt. Is het naar je zin dan kun je na ongeveer 5 minuten wokken, want dan zijn je appeltjes wat zachter, gaan eten. Wil je nog wat kruiden of zout toevoegen (kleine beetjes per keer) dan roer je dit er nu doorheen. Proef weer en geniet van jouw heerlijke maaltijd! Lekker met appelmoes, gekookte aardappelen en een vegan rookworst. 

Rode Kool Wokken Recept 

Eén van de recepten van rode kool wokken is die met rozijnen en een uitje: 

rozijnen appel
 • 1 rode kool in reepjes gesneden 
 • 1 grote ui gesnipperd 
 • 50 gram rozijnen 
 • 2 afgestreken theelepels kruidnagel 
 • Zout 
 • 2 zure appels in blokjes 
 • 2 afgestreken eetlepels kaneel 
 • Plantaardige boter 

Hoe maak je dit recept met rode kool: 

Snijd de rode kool. Het snijden van rode kool staan bovenaan beschreven. Voeg wat olie of plantaardige boter in de wok en maak dit lekker warm. Doe een ui in de pan, wok deze even glazig. Voeg kaneel, kruidnagel en zout toe, dan de rode kool en wok het even om.

Blijf ongeveer 10 minuten wokken en roeren. Proef of de rode kool op smaak is, voeg anders nog wat zout of kaneel toe. Is de rode kool op weg naar de juiste gaarheid (dus naar jouw smaak) dan voeg je de appeltjes en de rozijnen erbij. Laat deze nog lekker 5 à 10 mee wokken en proef of het geheel jou aanstaat. Eet smakelijk! 

Om het af te maken nog één rode kool recept. 

Rode Kool Wokken Met Appel 

Dit recept ken je vast wel, rode kool met appeltjes. Deze rode kool is met balsamico. Wat heb je nodig voor dit overheerlijke recept: 

 • 1 kleine rode kool in reepjes (zie boven beschreven) 
 • 1 ui in blokjes gesneden 
 • 2 zure appels, geschild en in blokjes 
 • 2 teentjes knoflook 
 • 50 ml balsamicoazijn 
 • Snuf zout 
 • Zonnebloemolie of plantaardige boter 

Bereiden: 

Zet de wok op een hoog vuurtje en laat de olie goed warm worden. Voeg de ui toe aan de olie en bak deze glazig. Zet het vuur wat lager. Knijp de knoflook uit boven de ui en roer dit even door. Doe er een snuf zout bij en roer dit goed om. Voeg de rode kool toe, roer dit door de ui en knoflook en voeg de balsamicoazijn toe. Roer en wok dit 10 tot 15 minuten en voeg dan de appelstukjes erbij. Wok dit nog een minuut of 5 (even proeven wat jij ervan vindt) of langer wanneer jij de rode kool wat zachter wilt. Proef ook of je het genoeg gekruid vindt en schep lekker op met bijvoorbeeld gekookte aardappelen of aardappelpuree.  

Dus heerlijke rode kool wokken is niet heel moeilijk en smaakt, vind ik, fantastisch! Veel plezier met koken. 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs