Hoe Radijzen Bewaren? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Radijs is een super gezonde groente die in Nederland maar weinig wordt gegeten. Soms kom je radijs tegen in een salade, dit zijn plakjes radijs. Echter het groen van de radijs is 6 keer gezonder dan de radijs zelf. Maar hoe kan je radijzen bewaren?

Radijzen bewaar je niet op de fruitschaal. Radijs met loof bewaar je 3 dagen in de koelkast 3, zonder loof 5 dagen, in een schaal met water 7 dagen. Of bewaar radijs zonder loof in een plastic zak in de koelkast met vochtig keukenpapier.

Zoals ik al aangaf is wordt radijs vaak verwerkt in salades. Radijs is ook opgenomen in onze lijst met sla soorten. Bekijk hiervoor onze blog ‘17 Soorten Sla Met Alle Informatie‘ en maak een lekkere salade met radijs en het loof van radijs; je hoeft werkelijk niets weg te gooien van radijs.

Radijsjes Bewaren

Radijzen kunnen maar heel kort bewaard worden. Echter is er een verschil tussen radijs met loof en radijs zonder loof.

radijzen

Wanneer je het loof aan de bol laat zitten dan zullen de voedingsstoffen en het vocht in de bol naar het loof gaan. De bol wordt hierdoor rimpelig en slap. Advies is dan ook om het loof van de radijs te verwijderen. De bewaartijd wordt dan net iets beter, zoals je straks zult lezen.

Daar radijs uit veel vocht bestaat is het niet aan te raden radijs op de fruitschaal te bewaren. Zoals je kunt bedenken zal het vocht in de bol verdampen en de radijs verliest aan smaak en voedingsstoffen. Bewaren van radijs doe je het best in de koelkast.

Radijs Bewaren In Koelkast

De beste bewaarplaats voor radijs is de koelkast. Daar voelt de radijs zich thuis. Radijs met loof bewaar je ongeveer 3 dagen in de koelkast en radijs zonder loof 5 dagen.

Doe de radijs in een plastic zakje met gaatjes en deze leg je in de koelkast. Dat is alles. Het kan ook in een bakje als dit bakje maar kan ventileren.

Er is ook een andere manier hoe je radijzen in de koelkast kan bewaren en dat is in water.

Radijs Bewaren In Water

Je kunt de radijzen ook bewaren in water. Vul een kom met water en doe hier de radijzen zonder loof in. Plaats deze schaal in de koelkast en de radijs kan je zo voor 7 dagen bewaren.

Echter kan de kwaliteit wel iets minder worden en dan bedoel ik de smaak.

Wat je ook kan doen, als je geen schaal met water in je koelkast wilt is de radijzen verpakken in plastic met vochtig keukenpapier. Maak een paar velletjes keukenpapier vochtig en doe dit in een plastic bakje of plastic zakje. Leg de radijs zonder het loof hier bovenop en sluit het af. Ook nu kan je de radijzen 7 dagen bewaren.

Radijs Niet Meer Goed

De radijs is niet meer goed als de bol verschrompeld is en zacht aanvoelt. Ook wanneer je een radijs open snijdt en deze is zwart van binnen is de radijs niet goed meer. Het advies is altijd: ruiken, voelen en eventueel te proeven dan weet je snel genoeg of de radijs nog goed is.

Radijzen Invriezen

Radijzen bewaren doe je niet in de diepvries. Radijs bestaat voor het grootste gedeelte uit vocht. Vocht en de vriezer gaat vaak niet goed en dus ook niet met radijs. Wanneer je radijs invriest en daarna laat ontdooien wordt de radijs slap en heeft al zijn smaak verloren.

Kortom, radijs niet invriezen, gewoon niet doen.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs