Hoe Rabarber Schoonmaken En Bereiden?

Deel deze blog makkelijk via:

Rabarber is een vaste plant met selderijachtige stengels die groenachtig roze tot donkerrood van kleur zijn. Rabarber is een groente maar word meestal bereid en geserveerd als een fruit. Bladeren mogen niet worden gegeten. Zij zijn giftig. Maar hoe kan je rabarber bereiden?

Hoe Rabarber bereiden? 

  • Rabarber kan gekookt worden in 8 tot 10 minuten.
  • Stoven duurt 20 minuten.
  • Ook grillen in, 10 tot 15 minuten is een mogelijkheid.
  • Rabarber bakken doe je in 6 minuten
  • Konfijten duurt 6 uur.
  • Inmaken behoort ook tot de mogelijkheden (ongeveer 2,5 uur) 

Rabarber heeft vele mogelijkheden wat bereiden betreft. Hieronder zijn de meest voorkomende mogelijkheden benoemt en besproken. Doordat rabarber zuur in van zichzelf wordt dit veel in combinatie gegeten met suiker of suikervervangers en dus gebruikt in desserts, taarten en smoothies. 

Rabarber Schoonmaken 

Voor er gekookt gaat worden moet rabarber eerst worden ontdaan van de bladeren. Deze zijn giftig. De bladeren zijn niet verteerbaar in ons lijf maar ook de composthoop in de tuin wordt niet vrolijk van rabarberbladeren. Gewoon in de prullenbak deponeren.  

Daarna wordt er een stukje afgesneden van de onder en bovenkant van de rabarber. De stelen worden nu gewassen onder de kraan. Ga met de vingers langs de stelen tot alle zand is verdwenen.  

Droog de stelen en snijd ze in stukken. Het ligt aan het te maken gerecht of dit grote of kleine stukjes zijn. Dit zal ongetwijfeld in het recept staan.  

Er kunnen soms lange ‘draden’ zitten aan de rabarber. Deze wel verwijderen maar niet de hele rabarber schillen anders verliest het zijn mooie rode kleur. De draden zijn wat taai, die zijn niet geliefd tijdens de maaltijd.  

Rabarber Rauw Eten 

Rabarber kun je rauw eten. Dat wil zeggen alleen de stelen dan. De bladeren zijn licht giftig. Niet goed voor het lijf. Maak de rabarber goed schoon zoals boven omschreven en was ze goed. Snijd de rabarber in hapklare stukjes of laat de steel heel. Doop een stuk(je) in de suiker, mag alle soorten zijn, en snoep er lekker van. Niet iedereen vindt de zure smaak van rabarber lekker, zelf niet met suiker. Smaken verschillen! 

Rabarber Koken 

Wanneer rabarber wordt gekookt moet het eerst gewassen en gesneden worden zoals hierboven beschreven is. Daarna wordt er een pan met een klein beetje water opgezet. De rabarber mag echt net onderwater staan.  

Breng het water aan de kook en na ongeveer 10 a 15 minuten valt de rabarber uit elkaar. De groente is dan gekookt. Het is een heerlijke moes geworden met hier en daar nog zachte stukjes rabarbersteel.  

Voeg suiker toe aan de gekookte rabarber. Dit kan basterdsuiker zijn maar ook witte suiker. Ook agave of stevia kan gebruikt worden om de rabarber te zoeten. Je kunt de suiker ook meekoken.  

Nadeel is dat de verhouding suiker en rabarber lastig is te bepalen. Wanneer na het koken de suiker wordt toegevoegd kan er geproefd worden of er meer suiker bij moet.  

Rabarber Uit De Oven 

Rabarber bereiden uit de oven is de volgende optie. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was en snijd de rabarber zoals boven omschreven. Snijd stukjes van 5 centimeter. Plet 5 kardemonpeulen voor de zaadjes. Doe alle stukken in een ovenschaal en zorg ervoor dat ze hand in hand liggen. Giet er sap van één sinaasappel overheen. Laat de schaal een half uurtje staan. Doe de rabarber in de oven en rooster deze dan ongeveer 20 a 25 minuten. Prik even met een vork in de rabarber om te kijken of het echt gaar is. Haal de rabarber uit de oven en laat het even koelen. Serveer met slagroom, vanille-ijs en een aardbei. Schenk er wat sinaasappelsap overheen.   

Rabarber Stoven 

Was en snijd de rabarber in stukjes tussen de 5 en 8 centimeter. Vet een ovenschaal licht in met kokosolie of zonnebloemolie. Pers een sinaasappel uit en giet dit in de schaal. Strooi er 1 theelepel kaneel overheen mag meer of minder zijn, naar wens. Leg de rabarber in de schaal, hand in hand, en giet er 2 eetlepels agavesiroop overheen. Dek de schaal af met aluminiumfolie, zo verdampt het sap minder. De tijdsduur van koken is 20 minuten. Door het stoven wordt de rabarber een saus die heerlijk is over ijs, cake of pannenkoeken.  

Rabarber Grillen 

Rabarber grillen op de barbecue. Het is een toetje om niet meer te vergeten. Heerlijk zoet en goed te combineren met onder andere sinaasappel, kersen, kaneel en natuurlijk suiker in allerlei vormen. Van basterdsuiker tot agavesiroop. 

Was en snijd de rabarber in stukjes van 2 a 3 centimeter. Meng sinaasappel met kaneel en suiker in een kom en leg daar de stukjes rabarber bij. Roer dit goed door. Vouw het folie dubbel en maak beide zijkanten goed dicht, het vormt nu een soort envelop. Leg de rabarber in de dubbelgevouwen folie en vouw dit dicht aan de bovenkant ook dicht. Laat er geen sap uitlekken, dit is te lekker om te verspillen en de rabarber heeft het nodig om te garen.  

Leg de pakjes met rabarber op de barbecue en laat het 10 a 15 minuten heet worden. Haal de pakjes met rabarber met een tang van de barbecue en leg dit op een bord. Pas op met openvouwen. De folie kan heet zijn. Heerlijk bij vanille-ijs, wafels of pannenkoeken met een dotje plantaardige room met nootjes. 

Pocheer rabarber  

Was en snijd de rabarber zoals hierboven beschreven. Snijd de stukjes 5 centimeter. Zet een pan met een halve liter water op een laag vuur. Voeg suiker en vanille toe. Breng het water aan de kook en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Leg de rabarber in de siroop voor 3 minuten en schep ze uit de pan. Laat de siroop terug koken tot iets meer dan de helft en schenk de stroop over de rabarber. Heerlijk bij cake of wafels. 

Rabarber Konfijten 

Rabarber bereiden kan ook via konfijten. Was en snijd de rabarber zoals boven beschreven. Snijd de rabarber in stukken van 5 centimeter. Doe de rabarber in een schaal en voeg suiker toe. Roer even goed de suiker door de rabarber zodat alles is bedekt met suiker. Dek de schaal af met folie en laat deze ongeveer 4 uur staan. Er komt nu vocht uit de rabarber die straks ook mee gaat met het koken. Bewaren dus! Tussendoor mag nog even geroerd worden.  

Na 4 uur mag de rabarber in een pan op het vuur worden gezet op een middelhoog vuur. Wanneer het kookt moet er geroerd worden. Dit is voor 10 seconden. Wanneer dit langer wordt gekookt breken de vezels af en wordt het papperig. Dit is niet de bedoeling. Tel dus echt tot 10, daarna gaat het vuur uit. Wanneer het per ongeluk langer wordt gekookt is dit geen ramp. Alleen de stelen zijn dan niet meer zo makkelijk recht en fijn om in de potten te stoppen.  

Stop de rabarber in potten met het vocht en sluit de deksel. Gebruik een trechter eventueel. Laat de rabarber 12 uur afkoelen. Zet de potten weg op een donkere plek. De potten zijn nu 2 weken houdbaar. Kijk en proef altijd voor er gegeten gaat worden of er geen schimmel op zit. Heerlijk om bij ijs te eten of als toetje.  

Rabarber Wecken 

Een andere manier van rabarber bereiden in wecken. Maak de rabarber zoals hierboven omschreven. Maar maak de potten steriel door deze uit te koken. Zo worden alle bacteriën gedood en blijft de rabarber 1 jaar houdbaar, zolang de pot blijft afgesloten. Eenmaal open moet de pot binnen 2 dagen op zijn.  

Hoe gaat wecken in zijn werk: 

Wanneer je potten echt gaat wecken doe je de rabarber in goede weckpotten, die steriel zijn en sluit de deksel met de rubberen rand erop. Er worden klemmen op de potten gezet zodat deze er niet vanaf vallen tijdens het koken. Doe de potten in een pan met kokend water en laat deze een tijd zacht koken. (Er zijn eventueel speciale weckketels voor in de handel). De vloeistof in de weckpot zal ook gaan koken. De lucht die in de pot zit verdwijnt onder de rubberen ring naar buiten. Dit is de bedoeling. Er gaat alleen lucht van binnen naar buiten, niet andersom. Wanneer de potten afkoelen zullen de potten zich vacuümtrekken. Hierdoor is de houdbaarheid verlengt naar één jaar. Wanneer de potten opengaan, moet de rabarber binnen 2 dagen gegeten worden.  

Wat Met Rabarber Maken 

Met rabarber kan je heel veel gerechten bereiden. Rabarber heeft echt vele mogelijkheden om verwerkt te worden tijdens bakken van taarten, koekjes en cakes. Er kunnen smoothies van gemaakt worden in vele variaties en rabarbermoes met heerlijke ingrediënten.  Er kan rabarber vulling gemaakt worden voor taarten. Ook van rabarber kan jam gemaakt worden die lang houdbaar is. Zeker wanneer dit geweckt is.  

Hoe rabarber bereiden
Rabarber Truffels zijn ook lekker!

Zoals we lezen zijn er vele mogelijkheden met rabarber. En dat met een groente die niet alledaags is voor vele. Eet smakelijk! 

Prei is een aanverwante groente van rabarber. Lees alles over het bereiden van prei in dit artikel.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs