Hoe Pindasaus Maken? 5 varianten!

Deel deze blog makkelijk via:

Pindasaus is in overvloed te koop in de supermarkt. Van normale pindasaus tot extra hot. Er zijn vele varianten te koop, voor elk wat wils. Pindasaus is echter ook heel makkelijk zelf te maken. Ook hete pindasaus en Indonesische pindasaus. Daar gaan we het in deze blog over hebben; ‘Hoe pindasaus maken?

Neem pindakaas en meng dit met water of melk. Maak dit warm op de warmtebron. Nu kan je smaakmakers toevoegen zoals ketjap, sambal, koriander, komijn, citroensap. Goed mengen en warm maken. Niet laten koken.

Er zijn vele manieren om pindasaus te maken en een aantal komen straks aan bod. We beginnen met een basis recept wat verder uitgebreid kan worden met andere ingrediënten.

Weet jij trouwens wat het verschil is tussen noten en zaden? Nee, bekijk dan onze blog ‘Verschil tussen noten en zaden‘ eens en laat je verrassen.

Pindasaus Recepten

Voor pindasaus zijn er vele recepten te bedenken. Maar één ding is zeker, het begint met pinda’s of pindakaas. In ons geval pindakaas, deze wordt gemengd met andere smaakmakers en afhankelijk van de smaakmakers krijg je verschillende soorten pindasaus. Onderstaand het basisrecept voor eenvoudige pindasaus. Verderop in deze blog staan andere en uitgebreidere recepten voor pindasaus.

pindasaus
  • 5 eetlepels pindakaas, afgestreken
  • 250 ml water
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 -3 theelepels sambal

Dit zijn de basis ingrediënten voor een eenvoudige pindasaus. Snel en makkelijk te maken en nog smaakvol ook. Als je het gevoel hebt dat je te weinig saus krijgt met bovenstaande hoeveelheden, verdubbel dan de ingrediënten en je krijgt twee keer zoveel saus. Hoe maak je van deze ingrediënten pindasaus?

Zelf Pindasaus Maken

Het maken van pindasaus is eenvoudig. Het zijn geen hogere kookkunsten. Het gaat als volgt:

  1. Zet een steelpannetje op de warmtebron, op een lage tot middelhoge stand.
  2. Doe de pindakaas, ketjap manis en sambal in de pan en meng dit goed met elkaar, gebruik hiervoor een garde.
  3. Voeg vervolgens het water toe en roer dit door de pindakaas heen.
  4. Maak de pindasaus nu warm en blijf roeren. Laat de pindasaus niet koken.
pindasaus

Dit is hoe je pindasaus maakt. Nu komt het belangrijkste: proeven! Proef of je saus op smaak is. Mag het nog meer pit hebben, voeg dan een beetje sambal toe. Is het te dik, voeg water toe. Is het te dun, laat het dan even wat vocht verdampen. Kortom, proef en je hebt gelijk een idee of het lekker is of dat er nog iets aan moet gebeuren. Dat is koken: experimenteren, proberen en proeven. Onderstaand andere recepten voor pindasaus. Probeer ze uit en geef ze je eigen ‘personal touche’!

We nemen voor pindasaus pindakaas als basis. Nu heeft een Calvé zelf ook een recept voor pindasaus. Onderstaande video laat zien wat je nodig hebt en hoe je het klaarmaakt.

Pindasaus Maken Indonesisch

Denk je aan pindasaus dan wordt vaak de verbinding gemaakt met de Indonesische keuken en dus ook Indonesische pindasaus. Deze pittige saus is vol van smaak en vol van karakter. Dit zijn de ingrediënten:

  • Pindakaas (350 gram), is waarschijnlijk 1 pot
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 1 ui (zeer fijn gesneden of snijden met staafmixer
  • 3 el Ketjap Manis
  • 4 platte tl sambal, neem je eigen merk sambal
  • 1/2 tl koriander
  • 300 ml sojamelk
  • 1/2 tl kummel of komijnpoeder
  • 1/2 tl gemberpasta of 1 tl gemberpoeder

Als het voor je gevoel te weinig saus oplevert, verdubbel dan de ingrediënten. Zo krijg je meer saus. Het breiden van dit recept is makkelijk gaat als volgt:

  1. Zet een pannetje op de warmtebron op een lage tot middelhoge stand.
  2. Doe een beetje olie in de pan en fruit de ui en knoflook aan.
  3. Doe dan alle overige ingrediënten, zonder de pindakaas in de pan, en meng dit goed met elkaar. Maak het nu warm.
  4. Doordat de melk met de ingrediënten warm is zal de pindakaas goed mengen.
  5. Vervolgens meng je deze delen pindakaas met de melk en roer dit er doorheen.
  6. Doe dit net zolang totdat de pindakaas op is.

Je saus is nu klaar. Ook nu moet je weer proeven of je saus op smaak is. Je kunt nu nog kruiden of sambal toevoegen om het op jouw gewenste smaak te brengen. Koken is proeven en bij kruiden. Eet smakelijk!

Pindasaus Maken Met Kokosmelk

 Met kokosmelk kan je hele lekkere saus maken. Het geeft net een subtielere smaak. Het eenvoudigste is om in bijvoorbeeld bovenstaande recepten het water of de soja melk te vervangen door kokosmelk. Zeker met het Indonesische recept is dit een aanrader.

Onderstaand echter een recept met kokosmelk. Dit zijn de ingrediënten:

  • 2 dl. kokosmelk
  • 4 volle eetlepels pindakaas
  • 2 el ketjap
  • 2 tl sambal
  • Uitje, heel fijn gesneden
  • olie
  • 1- 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 cm verse gemberwortel, geschild en geperst in knoflookpers
  • 1 tl djinten (komijnpoeder)

Klaarmaken gaat als volgt:

  1. Zet een pannetje op de warmtebron en doe een beetje olie in de pan.
  2. Fruit de uisnippers aan in de pan, pers de knoflook ui en doe ook met de gember. Lukt dit niet, rasp de gember dan.
  3. Doe vervolgens de kokosmelk en pindakaas in de pan en meng dit allemaal goed met elkaar.
  4. Blijf roeren en maak de saus warm. Laat het niet koken.
  5. Voeg als laatste het komijnpoeder, ketjap en sambal toe. Roer het nu nog goed door en je saus is klaar.

Je hebt nu heerlijke saus met kokosmelk. Ook nu weer proeven of je saus op smaak is. Nu kan je nog kruiden, sambal, ketjap toevoegen om het helemaal naar jouw eigen wens te maken. Koken is proeven en proberen. Eet smakelijk.

Pindasaus Maken Surinaams

Surinaamse pindasaus samen met gebakken banaan is echt Surinaams. De gebakken banaan maken behandelen we hier niet maar wel de Surinaamse pindasaus. Dit zijn de ingrediënten:

  • 50 gr pindakaas
  • 2 -3 teentjes knoflook
  • 1 rode (Surinaamse) peper, ontpit en fijn gesneden
  • 2 tl trassi
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 stukjes kentjor of 1,5 cm verse gember (geschild en geraspt)
  • 1 el zoute ketjap
  • 2 el bruine suiker
  • 1 el citroensap/azijn
  • 3/4 glas warm water
  • Snufje zout

Het bereiden kan je als volgt doen:

  1. Meng de pindakaas en het water met elkaar.
  2. Zet een pannetje op de warmtebron met de olie en maak deze warm op een middelhoge stand.
  3. Fruit de knoflook aan samen met de peper en trassi.
  4. Doe vervolgens de pindakaas in de pan en maak dit warm. Niet koken.
  5. Doe dan overige ingrediënten in de pan en roer dit goed door elkaar.

Nu heb je Surinaamse pindasaus voor bij gebakken banaan. Proef om te kijken of je gerecht op smaak is. Je kunt het nu nog bij kruiden.

Pindasaus Maken Zonder Ketjap

Is ketjap niet jouw favoriet? Vervang dan in bovenstaande recepten de ketjap voor sojasaus. Neem dezelfde hoeveelheden over. Zo krijg je heerlijke pindasaus zonder ketjap.

Pindasaus Maken Zonder Melk

Voor melk geldt hetzelfde als voor de ketjap. Vervang de melk door sojamelk of kokosmelk of havermelk rijstmelk of gewoon door water.

Dit kan je voor alle bovenstaande recepten doen. Neem dezelfde hoeveelheden en vervang het door bijvoorbeeld water.

Nu weet je hoe je pindasaus kan maken. Kies je favoriet of pas een van de recepten aan naar jouw eigen smaak. Succes met koken.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs