Hoe Peren Bewaren Of Invriezen?

Deel deze blog makkelijk via:

Peren worden in grote hoeveelheden in Nederland gekweekt. Nederland is een echt appel en perenland. Peren moeten vaak eerst nog even rijpen voordat ze gegeten kunnen worden. Mij overkomt het vaak dat ze dan weer té rijp zijn. Hoe kan je peren goed bewaren?

Peren bewaar je 2-4 weken in de koelkast. Peren rijpen op de fruitschaal in ongeveer 4-5 dagen. Perenstukjes in de vriezer bewaren voor 3 maanden. Nooit een hele peer invriezen! Die gaat verrot. Peren wecken kan je 12 maanden bewaren.

Peren en stoofperen worden op dezelfde manier bewaard. Heb je stoofperen en wil je weten hoe je deze klaar kan maken? Lees dan onze blog ‘Hoe Stoofperen Maken?‘ en je heb keuze uit verschillende recepten.

Nu verder met het bewaren en rijpen van peren.

Peren Bewaren

Peren worden geplukt en opgeslagen. Opgeslagen in koelruimten om het rijpingsproces te vertragen. Daarnaast worden peren onrijp van de boom geplukt. De rede hiervoor is dat peren niet goed rijpen wanneer ze nog aan de boom zitten, vandaar!.

peren

Wanneer ze in de winkel liggen en je hebt ze gekocht zijn ze vaak nog hard, ze moeten nog rijpen. Echter mogen ze ook weer niet te rijp worden, want dan gaan verrotten en zijn ze niet meer eetbaar.

De peren op een juiste manier bewaren vraagt dagelijks even aandacht, want rijpen doen ze buiten de koelkast en bewaren doe je in de koelkast.

Peren Rijpen

Peren rijpen niet aan de boom en vandaar dat ze onrijp geplukt worden. Daarna worden ze opgeslagen in koelcellen voordat ze in de winkel liggen. Als je peren koopt zorg er dan voor dat de peren hard zijn. Als je zachte peren koopt zul je deze eigenlijk gelijk moeten eten, want ze zijn al rijp. Wacht dan niet te lang, want peren gaan snel verrot.

Als je na de aankoop de peren weer in de koelkast legt zullen ze niet rijpen. Peren rijpen allen buiten de koelkast op een temperatuur tussen de 17 -25 graden. Dus leg ze op de fruitschaal in een warme omgeving, dan zullen ze gaan rijpen.

De tijd dat de peer in de koeling heeft gelegen bepaald ook de rijptijd. Hoe langer een peer in de koeling heeft gelegen hoe sneller het rijpingsproces zal verlopen. Dus elke dag even checken hoe het rijpen verloopt.

peren op fruitschaal

Het rijpen is afhankelijk van de staat van de peren wanneer je ze koop. Een rijpingsperiode van gemiddeld 5 dagen kan je wel aanhouden. Soms is het een dag korter of twee dagen langer. Daarom moet je het elke dag even controleren.

De peren zijn rijp als bij de steelaanzet het vruchtvlees zacht is. Je kunt het induwen en de schil veert mee. Dan zijn ze rijp.

Peren Sneller Laten Rijpen

Peren rijpen dus alleen buiten de koelkast tussen de 17 en 25 graden. Er is echter een manier om het rijpen te versnellen.

Fruit wat rijp is geeft ethyleengas af. Dit gas is onschadelijk in de kleine hoeveelheden dat rijp fruit produceert. Echter dit ethyleengas kan het rijpingsproces van ander fruit versnellen.

Heb je onrijpe peren en wil je deze sneller laten rijpen. Stop dan de peren in een papierenzak en samen met twee rijpe appels of bananen. Je zult zien dat het rijpingsproces dan aanzienlijk versneld word.

Ook nu weer het advies om elke dag te checken hoe het rijpen verloopt.

Peren Invriezen

Invriezen van peren is ook een mogelijkheid om de peren te bewaren. Peren kan je invriezen om ze later bijvoorbeeld lekker in je smoothie te gebruiken. Je smoothie blijft dan lekker koel. Hoe kan je peren invriezen?

Een hele peer invriezen is geen optie. Deze zal in de vriezer dan heel veel smaak verliezen en het vruchtvlees zal bruin worden. We snijden de peer in stukken!

Als eerste schillen we de peer en verwijderen het klokhuis. Daarna snijd je de peer in stukjes. Deze stukjes kan je eventueel nog besprenkelen met citroensap, zo weet je zeker dat het vruchtvlees niet verkleurd. Leg daarna de stukjes peer op een grote schaal los van elkaar en doe de schaal in de vriezer.

Na 3 uur zijn ze bevroren en kan je de stukjes in porties verpakken in een diepvrieszak. Ze blijven zo zeker 3 maanden goed. En je kan per keer een portie pakken voor je smoothie.

Peren Bewaren In Koelkast

Daar peren na het plukken bewaard worden in koelhuizen om het rijpen te vertragen kunnen ze thuis ook in de koelkast bewaard worden.

Ook in de koelkast wordt het rijpingsproces vertraagd. Peren kunnen goed tegen de kou en je kunt ze zo tussen de 2-4 weken bewaren. Let wel op, want wanneer je ze uit de koelkast haalt zijn ze nog niet gerijpt. Dit moet je niet vergeten wanneer je jouw peren wilt eten. Het rijpen gebeurt buiten de koelkast op kamertemperatuur.

Peren Inmaken

Peren worden ook vaan ingemaakt of geweckt. Dit is een heel proces en vraagt best wel even de tijd. Tijdens het inmaken kan je verschillende ingrediënten toevoegen om de peren een extra smaak te geven. Met verschillende ingrediënten krijg je dus verschillende smaken. Wij doen het hier net de volgende ingrediënten:

  • 1 kilo peren
  • 1 sinaasappel
  • 1-2 kaneelstokjes
  • 1,5 eetlepel bruine bastaardsuiker
  • 150 gram suiker
  • 100 ml citroensap

Dit is wat je nodig hebt voor het inmaken van peren om ze langdurig te bewaren. Maar nu gaan we wecken.

Peren Wecken

Voor het wekken zijn wel wat handelingen nodig. We beginnen met het schillen de peren en verwijder de steel en het klokhuis. Snijd de peren in grove stukken. Daarna wordt de sinaasappel uitgeperst.

Maak dan de siroop. Dit gaat als volgt; Zet een pan met 3-4 eetlepels water op de warmtebron. Voeg de suiker en bastaardsuiker toe en smelt de suiker langzaam tot stroop. Blijf goed roeren, zodat et niet aanbakt. Nu karameliseert de suiker.

Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Als het kookt gaan de peren in de pan samen met de gekarameliseerde suiker. Voeg ook het sinaasappelsap en de kaneelstokjes toe. Kook nu de peren voor ongeveer 10-12 minuten.

Maak de potten steriel. Zet een grote pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Doe hierin de glazen potten en deksel en laat 10 minuten staan. Haal ze eruit met een tang en zorg ervoor dat ze steriel blijven.

Doen nu alles in de potten en vul de potten af tot ongeveer 1 centimeter onder de rand en sluit de deksel. Nu gaan de potten weer terug in de grote pan met kokend water. Kook ze nog even voor ongeveer 10 -15 minuten en laat daarna afkoelen.

Deze peren kan je zeker voor 1 jaar bewaren.

Zo, nu weet je hoe je peren kan bewaren.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs