Hoe Pastinaak Schillen En Bereiden? Koken, Oven, Grillen, Stomen, …

Deel deze blog makkelijk via:

Pastinaak is een wortelgewas die groeit in vrij losse bodem. In kleigrond kan de wortel niet groeien. Pastinaak is een witte wortel en wordt ongeveer 20 centimeter. Pastinaak heeft een anijs-achtige en zoete smaak en door deze smaak worden ze vaak geserveerd met wortelen. Maar hoe kan je pastinaak bereiden?

Pastinaak Bereiden. Pastinaak kan je natuurlijk koken maar ook roosteren in de oven of lekker gaar bakken. In kleine stukjes kan je het wokken of roerbakken. Naast koken kan je pastinaak ook bereiden door te stomen en voor de gezonde onder ons kan het ook in de airfryer.

Hoe je pastinaak ook kan gebruiken is door er een stamppot van te maken. Ja dat kan echt! Lees hiervoor ons artikel over stamppotten. Daar staan 22 stamppotten beschreven. Leuk om te lezen en leuk om klaar te maken.

Pastinaak Schoonmaken En Schillen 

Als eerste wordt de pastinaak goed gewassen zodat alle zand eraf is. Hierdoor ligt er geen zand op de snijplank, dat werkt fijner en eet prettiger. Daarna wordt de wortel met een dunschiller geschild. Voedingstoffen van de pastinaak zitten net onder de schil, dus hoe dunner geschild wordt hoe meer voedingstoffen er in de wortel blijven zitten.  

pastinaak bereiden

Hoe Pastinaak Koken?

We beginnen met koken, omdat dit in Nederland de meest gebruikte bereidingsmethode is. Was en schil de pastinaak zoals hierboven beschreven.  

 • Snijd beiden uiteinde van de wortel af. S
 • nijd de pastinaak in zoveel mogelijk gelijke blokjes zodat zij allemaal gelijktijdig gaar zijn.
 • Doe water in een pan en kook het water. Voeg er wat zout bij.  
 • Wanneer het water kookt moet de pastinaak erin. Breng het water weer aan de kook.
 • Proef na 15 minuten of de blokjes pastinaak gaar zijn. Anders nog even langer laten koken.
 • Giet de pastinaak af in een vergiet die in de gootsteen is geplaatst. Laat de pastinaak uitlekken.

Doe de pastinaak in een schaal en roer er een klontje plantaardige boter door. Heerlijk romig en je kunt het gelijk serveren.

Hoe Pastinaak Uit De Oven?

Een ander manier om pastinaak te bereiden is in de oven. Ook nu weer eerst de pastinaak schoonmaken en wassen zoals boven staat omschreven.

pastinaak bereiden
 • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 • Was en schil de pastinaak zoals hierboven beschreven en snijd beide uiteinde van de pastinaak af. 
 • Snijd de pastinaak daarna in de lengte doormidden daarna nog een keer in de lengte doormidden zodat je dunne lange repen krijgt.  
 • Leg de pastinaak op een ovenplaat die bedekt is met bakpapier (wortels en uien kunnen eventueel een mooie toevoeging zijn). Besprenkel de pastinaak met wat olie.
 • Nu kunnen eventueel wat kruiden er los worden opgelegd. Denk aan tijm of rozemarijn of een eigengemaakte mix van kruiden. 
 • De oventijd is ongeveer 30 minuten. Raadzaam om na 25 minuten even te kijken of de pastinaak gaar is.

Wanneer de pastinaak zacht is kan de ovenplaat met pastinaak uit de oven. Doe de pastinaak in een schaal en schenk wat Balsamico crème over de pastinaak. Er zijn echter meerdere dressings die zich hiervoor lenen.  

Hoe Pastinaak Grillen?

Pastinaak kan je ook bereiden door te grillen. Was en schil de pastinaak zoals hierboven beschreven.

 • Snijd beide uiteinde van de pastinaak af en snijd de pastinaak in de lengte doormidden. Doe dit nogmaals. Nu zijn er een aantal lange repen van de pastinaak.
 • Leg de pastinaak op een schaal en schenk er wat olie overheen. Hussel de pastinaak goed door.  
 • Maak de grillpan goed heet, zonder olie. Er zit al genoeg olie op de pastinaak.
 • Leg de pastinaak repen met een tang in de pan. Laat dit 10 minuten grillen. Draai de pastinaak halverwege zodat er mooie streepjes zitten op de pastinaak.
 • Proef of het gaar is of prik er even in om te kijken of de pastinaak zacht is.  Zet de warmtebron iets lager wanneer de pastinaak aan dreigt te branden. Het moet wel blijven grillen.  

Maak een balsamico dressing wanneer je de pastinaak bij gekookte of gebakken aardappels eet. Een dressing van soja yoghurt, mosterd en dragon smaakt hier ook prima bij. 

Hoe Pastinaak Stomen?

Zet een grote pan water op met wat zout, waar de stoommand, of ijzeren vergiet in past. Het water mag de bodem van de stoommand of vergiet, waar de pastinaak in komt te liggen, niet raken. Dus een heel klein laagje water komt er in de pan. Ook niet te weinig! De pan kan aanbranden. Er moet wel een deksel op de pan passen.  

Was en schil de pastinaak zoals hierboven beschreven. Snijd beide uiteinde van de pastinaak af. Snijd de pastinaak in even grote plakjes van ongeveer een centimeter. Laat het water koken. Doe de pastinaak in de mand of vergieten zet deze in de grote pan. Doe de deksel erop.  

Na 10 minuten ongeveer, proef zelf even, is de pastinaak gaar. Haal met een tang de mand uit de hete pan en zet deze in de gootsteen. Laat het een beetje uitlekken en zet het dan op een bord. Je kunt nu uit de mand de pastinaak opscheppen. 

Hoe Pastinaak Wokken? 

Was en schil de pastinaak zoals hierboven beschreven. Snijd beide uiteinde van de wortels af. Snijd dan de wortels in plakjes. Zet de wok op de warmtebron en doe hier wat zonnebloemolie in. Laat dit goed heet worden.  

Voeg de pastinaak toe en wok de pastinaak in een korte tijd op een hoge stand, gaar. Door deze manier van koken blijven de vitamine goed behouden. Proef na 4 minuten of de pastinaak gaar is. Wanneer er meerdere groente gewokt worden kan dit langer duren. Serveer de pastinaak.  

Pastinaak Uit De Airfryer 

Was en snijd de pastinaak zoals bovenaan omschreven. Snijd beide uiteinde van de pastinaak. De airfryer gaat op 180 graden maar dat kan per apparaat verschillen. Lees de bijsluiter van het apparaat. Snijd beide uiteinde van de pastinaak. Snijd de pastinaak in repen of blokjes. Net wat gewenst is.

Besprenkel wat olie over de pastinaak en hussel met de handen erdoorheen. Doe de pastinaak in de airfryer. Na ongeveer 30 minuten zijn de pastinaak reepjes mooi goudbruin. Dien op in een schaal. Eet smakelijk! 

Hoe Pastinaak Puree Maken?

Pastinaak puree is een gezonde maaltijd voor de jongste onder ons. De natuurlijke zoete smaak is perfect voor baby’s.

pastinaak puree

Zet een pan met water op met wat zout. De pastinaak mag net onderwater staan. Was en schil de pastinaak zoals bovenaan omschreven. Snijd beide uiteinde van de pastinaak en snijd de pastinaak in blokjes.  Kook de pastinaak in 15 á 20 minuten gaar. Proef of de pastinaak zacht is. Het wordt toch puree, dus goed zacht koken.

Wanneer de pastinaak gaar is, vang dan het water op in een kom, tijdens het afgieten. Pureer de pastinaak met een staafmixer en giet er iedere keer wat opgevangen water aan toe. Zo komen de vitamine weer in het gerecht terecht. Voeg net zo veel water toe als gewenst is.

Kruid de pastinaak puree bij met knoflookpoeder en uienpoeder of alleen met peper en zout. Net wat gewenst is. Roer er een klontje plantaardige boter door voor extra smaak.

Hoe Pastinaak Chips maken?

De laatste manier om pastinaak te bereiden is pastinaak chips.

Was en snijd de pastinaak zoals boven omschreven. Snijd beide uiteinde van de pastinaak. Zet een frituurpan aan op 160 graden. Snijd de pastinaak met een mandoline in dunne plakjes, een kaasschaaf zou ook kunnen. Vul het mandje van de frituur, wanneer het vet heet is, voor één derde met pastinaak. Laat de pastinaak 1 á 2 minuten koken. Haal de pastinaak uit het vet en laat deze uitlekken op een keukenpapiertje in een schaal. Herhaal dit tot de pastinaak op is.  

Leg de pastinaak op een schaaltje, voeg zout toe naar genoegen. Eet smakelijk! 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs