Hoe Paprika Snijden En Bewaren?

Deel deze blog makkelijk via:

De paprika komt van oorsprong uit Midden-Amerika. Columbus liet Europa kennismaken met de paprika. Paprika is de zoete variant van de rode peper. Er zijn paprika’s in 8 verschillende kleuren, alle met een andere smaak.  Maar hoe kan je paprika bewaren?

Hoe paprika bewaren? Dat kan op verschillende manieren:

  • De paprika kan je het best, in folie buiten de koelkast bewaren. Het liefst bij 12 graden in een donkere kast of kelder.
  • Bewaar verse paprika’s nooit in de koelkast.
  • Aangesneden en restjes paprika juist wel in de koelkast bewaren.  

Paprika kan je ook heel goed roosteren. Dit kan op verschillende manieren. Bekijk hiervoor onze blog ‘Hoe Paprika Roosteren?‘ en probeer één van de manieren uit.

Hoe Paprika Bewaren?

Bewaar de verse paprika buiten de koelkast maar niet in de buurt van fruit of tomaten. Fruit en tomaten scheiden het gas ethyleen af welke niet goed is voor de paprika. Deze krijgt dan rotte plekken. Daarnaast wordt de smaak anders, de paprika smaakt dan bitter. Op deze manier blijft de paprika een week mooi.  

Paprika Bewaren In De Koelkast 

Een verse paprika kan je beter niet in de koelkast bewaren. Dit verstoort het rijpingsproces. Een aangesneden paprika moet je echter wel in de koelkast. In een afgesloten bakje of in de folie. De paprika blijft dan nog ca. 3 dagen goed.  

Paprika Invriezen

De paprika kan je ook in de diepvriezer bewaren. Je kan dit invriezen op 2 manieren doen:

  1. Snij de paprika open. Verwijder de zaadlijsten en de steel van de paprika. Snij de paprika in reepjes of blokjes. Stop de paprika in een diepvrieszakje en sluit luchtdicht af. Als je de paprika gaat gebruiken, laat de paprika dan niet ontdooien maar voeg het bevroren toe aan het gerecht wat je aan het koken bent. Zo blijft de paprika knapperig.  
  1. Maak de paprika schoon en schil de buitenste laag van de paprika. Snij de paprika open en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika in reepjes of blokjes. Kook de paprika ca. 1 minuut en spoel af met koude water. Dit proces heet blancheren. Stop de paprika in een diepvrieszak of bakje en sluit af. De paprika blijft nu ca. 6 maanden goed.  

Paprika Snijden

De paprika kan je op meerder manieren snijden en schoonmaken. Verwijder altijd de zaadlijsten, want deze smaken bitter. Je kan de paprika in blokjes, reepjes of plakken snijden Onderstaande video laat zien hoe je een paprika goed kunt schoonmaken en de zaadlijsten kan verwijderen, want beelden zeggen nu veel meer dan woorden!

Paprika In Olie

Een bewerkelijke manier van bewaren is in de olijfolie. Voordat je dit kunt doen zijn er wel wat handelingen nodig. Het heeft de voorkeur om meerdere paprika’s te gebruiken.  

Doe de paprika’s in een ovenschaal en plaats de ovenschaal voor 25 minuten in de oven op 200 graden. Haal de paprika’s uit de oven en doe ze in een plastic zak. Sluit de zak af. Hierdoor ontstaat damp waardoor je de vellen makkelijk kunt verwijderen.

Verwijder de schil. Snij de paprika open en verwijder de zaadlijsten. Snij hierna de paprika in grote stukken. 

Doe de paprika in een kom. Nu komt het leuke gedeelte. Je kan diverse kruiden toevoegen om verschillende smaken te maken. Voeg bijvoorbeeld oregano, knoflook, zout en peper toe. Maar elke ander kruid wat je lekker lijkt kan je ook gebruiken.  

Meng nu twee lepels olijfolie en azijn en schep de paprika’s door dit mengsel.  

Schep de paprika’s nu over in een gesteriliseerde pot en gooi het azijn/olijfolie mengsel erbij. Vul de rest van de pot af met olie. Bewaar de pot in de koelkast.  

De paprika’s kan je zo, in een afgesloten pot voor een maand bewaren.  

Paprika Fermenteren

Paprika kan je heel goed fermenteren. Het is even wat werk maar de paprika is heel lang houdbaar. Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij micro-organismen (zoals schimmels, gisten en bacteriën) gebruikt worden voor het maken van een voedingsmiddel. Hiervoor is vocht, lucht en warmte nodig. Hierdoor veranderen de structuur, smaak en geur van het product.  

Snij de paprika in dunne plakken en doe in een grote bak. Voeg zout naar smaak toe. Laat alles nu ongeveer een half uurtje staan. Haal de paprika uit de kom en knijp een deel van het vocht eruit. Stop de paprika in de weckpot en duw de paprika aan op de bodem. Vul de rest van de pot en sluit de deksel. De pot moet wel voor 90 % gevuld zijn met paprika.

Laat nu de pot minsten 3 dagen staan op kamertemperatuur. Ontlucht elke dag de pot door de deksel een stukje te openen. De fermentatie komt nu opgang. Dit kun je waarnemen door het ontstaan van koolzuurbelletjes. Na circa een week is het proces klaar. Zet de pot nu in de koelkast zodat het fermentatieproces stopt. De paprika’s blijven nu een jaar goed. Een pot die geopend is kan je maximaal nog 6 dagen in de koelkast bewaren.  

Een Paprika Gerecht Bewaren

Wanneer je de paprika in een gerecht verwerkt hebt kan je het natuurlijk altijd in de koelkast of diepvriezer bewaren. Doe dit altijd in een afgesloten, luchtdichte zak of bakje met deksel. De bewaartijd is afhankelijk van de andere ingrediënten die je gebruikt hebt. Maar meestal kan je het 5 dagen in de koelkast bewaren en 3 maanden in de vriezer.  

Paprika Niet Meer Goed

Om te weten of een paprika niet goed meer is moet je jouw zintuigen gebruiken. Wanneer de schil gerimpeld is, de buitenkant beschadigd, of wanneer de paprika slap of beschimmeld is kan je maar een ding doen. Weggooien, want de paprika is niet meer goed.  

Paprika Zaden Bewaren

Wat heel leuk is, en vandaag actueel is om zelf een paprikaplant de kweken. Hiervoor kan je zaden gebruiken van de paprika die je in de supermarkt hebt gekocht. Deze zijn zeer goed bruikbaar voor het kweken van je eigen plant.  

Snij de paprika open en verwijder de zaadlijsten. Verwijder het zaad van de zaadlijsten. Doe de zaden bv. In een koffiefilter of maak een trechter van keukenpapier. Laat de zaden 4 tot 5 dagen rustig op een veilige plek. De zaden drogen zo uit en ook de eventuele paprikaresten die er nog aanzitten. Dit moet je doen om schimmel tegen te gaan. 

Vouw het koffiefilter of de trechter dicht en bewaar de zaden op een donkere drogen plek.  

Wanneer het tijd is om de zaden te planten kan je ze gelijk gebruiken. Het planten gebeurt overigens rond eind april/begin mei.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs