Hoe Mango Snijden, Bewaren En Invriezen?

Deel deze blog makkelijk via:

De mango is een heerlijke, zoete en veelzijdige vrucht die vele toepassingen kent. Je kunt mango gebruiken is een fruitsalade, in een smoothie, je kunt mango ijs maken en een lekker vulling voor een taart. Maar hoe kan je een mango bewaren?  

Hoe mango bewaren? 

  • Een hele, onrijpe mango bewaar je op kamertemperatuur, totdat deze rijp is.
  • Een hele, rijpe mango bewaar je voor 6 dagen in de koelkast.
  • Aangesneden en stukjes mango bewaar je 2-3 dagen in de koelkast.
  • Mango stukje bewaar je voor 6 maanden in de vriezer.  

Het bewaren van een mango kan op vele manieren. Echter is er één startpunt; is het een hele mango of is de mango al gesneden? Dit maakt namelijk een groot verschil. Alles over het bewaren van mango wordt in deze blog behandeld. Het begint eigenlijk al in de supermarkt tijdens het kopen van de mango.  

Mango Kopen. Waar opletten? 

Wanneer je een mango koopt begint het bij het voelen. Hou de hele mango vast en voel. De mango moet zacht aanvoelen, een beetje als een zachte perzik. Maar ook weer niet te zacht.  

mango

Laat je de mango bij thuiskomst nog een paar dagen liggen, neem dan een hardere mango dan kan deze thuis, in de keuken bij kamertemperatuur nog verder rijpen.  

De mango moet de vorm van een rugby bal hebben. Koop geen platte of ronde mango’s! 

Kies ook geen mango met een gerimpelde of verschrompelde huid. Deze zullen niet meer verder rijpen.  

Je kunt ook ruiken om je gevoel te checken. Ruik aan de steel, een rijpe mango geef al een zoete geur af.  

De kleur is niet de beste methode om te kijken of een mango rijp is. De huid kan namelijk bruine plekken hebben en er niet mooi uitzien. Dit zegt echter niks over de rijpheid en de smaak. Gebruik bovenstaande methode om te bepalen of een mango rijp is of nog niet.  

Hoe Mango Rijpen? 

Is een mango nog niet rijp? Leg de mango dan op een plank of tafel en laat de mango bij kamertemperatuur rijpen. Het is een tropische vrucht en ze zijn dus niet verzot op lage temperaturen. Wanneer je het rijpingsproces wilt stoppen kan je een hele mango in de koelkast leggen. 

Kamertemperatuur is de beste temperatuur om een mango verder te laten rijpen. Het duurt meestal nog een dag of 2-3 voordat een mango, gekocht in de supermarkt rijp is. Bij hele hoge temperaturen, bijvoorbeeld in de zomer gaat het rijpen van een mango heel snel. Binnen 1 dag is de mango dan vaak al rijp.  

Gaat het te snel en wil je het rijpingsproces stoppen? Leg dan de mango in de koelkast, ze blijven dan nog 6 dagen goed.  

Hele Mango Bewaren 

Dit is eigenlijk al in bovenstaande hoofdstuk beschreven, maar in het kort komt het hierop neer.  

Hele onrijpe mango laten rijpen op kamertemperatuur. Binnen 2-3 dagen is de mango rijp. 

Hele rijpe mango bewaren doe je in de koelkast. De mango kan je dan nog circa 6-7 dagen bewaren.  

Wil je het rijpingsproces stoppen? Leg de mango in de koelkast.  

De mango is rot wanneer deze zwarte plekken heeft en de geur zurig wordt. Het voelt ook moesachtig aan. Deze mango niet meer eten, maar weggooien.  

Gesneden Mango Bewaren 

Een gesneden mango kan je nog goed bewaren. Deze wordt in de koelkast bewaard in een afgesloten bakje. De mango kan je zo nog 2-3 dagen bewaren.  

Wanneer je het weer wilt gebruiken is het advies altijd; kijken, ruiken en proeven of de mango nog goed is.  

Mango In Koelkast Bewaren 

Een hele mango kan je in de koelkast bewaren als je het rijpingsproces wilt stoppen, zie het hoofdstuk ‘Rijpen van Mango’.  

Een aangesneden mango kan je ook bewaren in de koelkast, in een afgesloten bakje. De mango blijft zo 2-3 dagen goed.  

Mango stukjes kan je ook in de koelkast bewaren. Wanneer je een mango aangesneden hebt en je gebruikt niet de hele mango, snijd de rest van de mango dan in blokjes en bewaar deze in een afgesloten bakje in de koelkast. Zo kan je het de volgende keer gelijk verwerken zonder het schoon te maken. De mango kan je zo 2-3 dagen bewaren.  

Mango Invriezen 

Wat heel vaak gebeurt met mango is invriezen, bewaren in de vriezer.  

Je kunt een hele mango invriezen en deze bewaren voor later. Echter moet de gehele mango ontdooid worden en dit duurt even.  

Gebruikelijker is om stukjes mango in te vriezen.  

Schil hiervoor de mango en snijd de mango in blokjes of in plakjes. Doe de stukjes mango in een plastic diepvriezer zak en spreid de stukjes uit zodat je een laagje hebt. Doe de zak nu in de vriezer. De mango kan je nu zeker voor 6 maanden bewaren, maar dat redden ze meestal niet. Ze worden vaak eerder gebruikt om verwerkt te worden in een vruchtensalade of een heerlijke smoothie.  

Wanneer je de mango wilt gebruiken, haal dan de benodigde hoeveelheid uit de vriezer en leg de stukjes mango op een bord. Heb je genoeg tijd, laat het dan ontdooien in de koelkast, anders afgedekt buiten de koelkast ontdooien.  

Het Mango Snijden? 

Het snijden en schoonmaken van de mango wordt in onderstaande video uitgelegd. Er zijn meerdere manieren om dit te doen. Beelden werken in dit geval beter dan woorden! 

Mango Drogen 

Een andere manier om mango re bewaren is niet zo gebruikelijk maar leuk om te doen. Je kunt mango ook drogen. Gedroogde mango kost in de winkel 3-4 zo duur als een gewone mango. Dus wanneer je gedroogde mango wilt hebben kan je het ook zelf maken, het is niet moeilijk om te doen. 

Maak de mango schoon en snijd deze in dunne reepjes. Hoe dunner de reepjes, hoe sneller het drogen klaar is. Kijk even naar bovenstaande video voor het snijden van de mango.  

Haal de bakplaat uit de oven en leg hier een vel bakpapier op. Leg nu de reepjes mango in 1 laagje op het bakpapier. De oven is inmiddels voorverwarmd op 50 graden. Schuif nu de bakplaat in de oven en laat het drogen beginnen. Het vraagt wel wat tijd, het is niet binnen een uurtje gedaan. Het duurt echter een paar uurtjes.  

De mango is klaar wanneer ze er droog uitzien en de reepjes nog buigzaam zijn. Als dit het geval is haal dan de mango uit de oven. Even laten afkoelen en bewaar ze in een afgesloten pot.  

Hoe Mango Snijden en Bewaren?
Gedroogde mango stukjes

Mango Schil Eten 

Het is in Nederland gebruikelijk om de mango schoon te maken en te schillen. De schil gooien wij weg. Echter gaan er geluiden de ronde dat je de schil ook kunt eten! Het eten van de schil zou vetvorming tegen moeten gaan.  

Hier zijn wij ingedoken en zelfs ‘de experts’ hebben geen eenduidig antwoord. De schil is natuurlijk harder en heeft een mindere smaak. Maar of je het kan eten en of het goed voor je is blijft een vraagteken. Zolang het een vraagteken is, is het raadzaam om de schil niet te eten. Hou het lekker bij het sappige zoete vruchtvlees. 

Een mango heeft qua bewerking en bewaren veel weg van de ananas. Alles over het bewaren van ananas lees je hier.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs