Hoe Ananas Bewaren? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Ananas is een heerlijke zoete vrucht met veel vezels die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Ananas is in de supermarkt of bij de groenten boer te kopen in diverse variante zoals hele verse ananas, schoongemaakt gesneden ananas in plastic zakje en ananas uit blik. Maar hoe kan je ananas bewaren?  

Hoe ananas bewaren? Dat kan op de volgende manieren:

  • Een verse ananas bewaar je buiten de koelkast bij een lage temperatuur ongeveer 5 dagen.
  • Verse aangesneden ananas kan je 2 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje.
  • Schoongemaakte, gesneden ananas kan je 12 maanden in de vriezer bewaren.
  • Ananas in een geopend blik kan je 2 dagen in de koelkast bewaren. 

Ananas is heel gezond, 1 plakje ananas heeft genoeg vitamine C voor de gehele dag. Daar wil je lang van genieten. Hoe je ananas kan bewaren lees je hieronder.  

Verse Ananas Buiten De Koelkast Bewaren 

Verse ananas bewaar je bij voorkeur buiten de koelkast. De ananas is kan je dan 3 dagen bewaren. Dit is een relatief korte tijd, dit komt omdat de ananas rijp geplukt wordt.  

De ananas kan je het best op zijn kop bewaren. Door het lange transport is veel sap naar de onderkant van de ananas gezakt. Door de ananas om te draaien zakt een deel van het sap weer terug. Dit kan je doen door de bladeren te verwijderen en de ananas op zijn kop op de fruitschaal te zetten. 

Aangesneden ananas en ananas in een geopend blik niet buiten de koelkast bewaren.  

Ananas In De Koelkast Bewaren 

Verse aangesneden ananas moet je in de koelkast bewaren. Wat je het beste kan doen is de ananas in zijn geheel schoonmaken en in stukjes of plakken snijden. Doe de stukken ananas in een afgesloten bakje of plastic zak en leg in de koeling. De ananas kan je zo 4-5 dagen bewaren. 

ananas

De ananas smaakt het beste op kamertemperatuur dus haal de ananas tijdig uit de koeling wanneer je het wilt eten.  

Een niet aangesneden verse ananas kan je beter niet in de koelkast bewaren. Het is een exotische vrucht en deze kunnen niet goed tegen de kou (klinkt logisch, toch!). De lage temperatuur van de koelkast kan bederf veroorzaken waardoor je de ananas moet weggooien.  

Ananas uit een geopend blik moet je wel in de koelkast bewaren. De beste methode is om de ananas over te gooien in een plastic bakje met een deksel. Zorg ervoor dat ook het sap het bakje ingaat. Sluit de deksel en plaats in de koelkast. De ananas kan je zo nog 5 dagen bewaren.  

Ananas In De Diepvriezer Bewaren 

Ananas kan je heel goed invriezen. Het vraagt even wat voorbereiding maar de stukken ananas zijn dan perfect voor bijvoorbeeld een ananas smoothie.  

Maak de ananas schoon en snijd de ananas in plakken. Leg de plakken op bakpapier en zorgt ervoor dat de stukken elkaar niet raken. Leg het bakpapier met de ananas in de diepvriezer. Na ca. 3 uur zijn de ananas stukken bevroren. Je kan ze nu uit de vriezer halen en in een afgesloten bak of plastic zakje stoppen en terugleggen in de vriezer. De ananas kan je zo zeker 12 maanden bewaren.  

Wanneer je een smoothie wilt maken kan je steeds 1 stuk uit de vriezer pakken.  

Wil je de ananas gewoon op eten? Leg dan de ananas in een afgedekte schaal in de koelkast om te ontdooien.  

Ananas Drogen Om Te Bewaren 

Een ananas kan je ook bewaren door de ananas te drogen. Het is even wat werk maar het gaat heel goed. Wanneer de ananas gedroogd is kan je de ananas zeker 12 maanden goed houden in een afgesloten bak.  

hoe ananas bewaren

Voor het droogproces kan je jouw eigen oven gebruiken. Wanneer je de tijd en ruimte hebt kan je de ananas ook drogen aan de zon. Als laatste kan je het ook drogen door gebruik te maken van een speciale fruitdroger. Echter is de oven het meest gebruikte apparaat om ananas te drogen.  

Ananas Drogen in De Oven 

Verwarm de oven voor op een temperatuur van 100 graden. Plaats de gesneden plakken ananas op het rooster van de oven. Maak de plakken niet te dik, want dan duurt het langer om te drogen en dit kost ook meer energie. Doe de oven dicht maar zorg ervoor dat de klep of deur een stukje openblijft voor de ventilatie. Afhankelijk de dikte van de plakken is de droogtijd ongeveer 5 uur. Neem geregeld een kijkje in de oven op te zien of het allemaal naar wens droogt.  

Controleer na 5 uur of er nog vocht in de ananas zit door een schijfje doormidden te snijden. Komt er geen vocht uit dan is het klaar. Komt er wel vocht uit wacht dan nog even.  

Ananas Drogen Met Een Fruitdroger 

De beste methode om fruit te drogen is met een fruitdroger. Met deze droger blijven de smaak en de voedingsstoffen het best bewaard. Het fruit droogt op een lage constante temperatuur. Hierdoor is het een langdurig proces. 

Voor verdere instructie moet je de gebruiksaanwijzingen van de fruitdroger raadplegen, want elke droger heeft zijn eigen karakteristieken en droogt anders. 

Ananas Drogen Aan De Lucht 

Om ananas aan de lucht te drogen heb je meerdere dagen nodig van boven de 30-35 graden. Deze komen wel steeds vaker voor, maar toch!  

Het is een beetje hetzelfde als het drogen in de oven. Leg de schijven op een rooster te rusten in de zon. Zorg er wel voor dat vogels en andere dieren de schijven niet kunnen pikken. Na ca. 4 dagen zijn de ananas schijven droog.  

Is De Verse Ananas Rijp? 

Voordat je een verse ananas gaat bewaren is het verstandig eerst te kijken of je een rijpe ananas koopt of dat je een overrijpe ananas koopt.  

Een rijpe ananas kan je heel eenvoudig checken. Trek een blad uit de kruin van de ananas. Laat deze met een kleine ruk los, dan is de ananas rijp. Blijft het blad vast zitten dan is de ananas nog niet rijp. Zitten de bladeren heel los dan is de ananas overrijp.  

Ruiken is ook een manier. Geeft de ananas een zoete geur af dan is de ananas rijp. Geen geur? De ananas is niet rijp. Heeft de geur een soort alcohol lucht? Dan is de ananas overrijp.  

Het beste en lekkerste is om een verse rijpe ananas gelijk op te eten en niet te bewaren. Eet smakelijk.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs