Hoe Linzen Koken? Dat is afhankelijk van de kleur!

Deel deze blog makkelijk via:

Ze zijn ’s werelds oudste gecultiveerde peulvruchten, dus het is geen verrassing dat linzen over de hele wereld een worden gegeten – van India tot het Midden-Oosten, Europa en Amerika. Maar hoe kan je linzen koken?  

Hoe linzen koken? 

  • De kooktijd van gedroogde linzen hangt af van de soort linzen.
  • De groene 35-45 minuten.
  • De zwarte 25-35 minuten.
  • De bruine 35-45 minuten.
  • De rode en gele linzen 15 minuten, wanneer toegevoegd aan soep 25-35 minuten.

Linzen worden meestal gebruikt in soepen en stoofschotels. Groene en bruine linzen behouden hun vorm redelijk goed als ze niet te gaar zijn en kunnen aan salades en andere gerechten worden toegevoegd. De variëteiten die na het koken zacht zijn, worden voornamelijk gebruikt om stoofschotels en soepen dikker te maken of worden verwerkt tot puree.

Linzen wassen 

Er zijn een paar eenvoudige handelingen nodig voordat de linzen gekookt en verder verwerkt worden.  

Als eerste verspreid de linzen in een enkele laag op een witte keukenhanddoek of een licht gekleurd werkoppervlak. Controleer op vuil, kleine steentjes en beschadigde linzen en gooi ze weg. 

Na het controleren van de linzen, plaats ze dan in een zeef en spoel grondig onder koud water. 

Wanneer het spoelen klaar is zijn ze klaar om gekookt te worden. De linzen hoeven niet geweekt te worden voor het koken. 

Hoe linzen koken? 

Voordat er een kook advies gegeven kan worden, moet eerst duidelijk zijn welke linzen we willen koken. Er zijn namelijk verschillende soorten met verschillende toepassingen en verschillende kooktijden. Hier behandelen we eerst de kooktijden en daarna de eigenschappen van de verschillende soorten linzen.  

Groene linzen 

Voor het koken van groene linzen neem je de verhouding 1 kop linzen met 2½ kop water. Breng het water en de linzen aan de kook en laat 35-45 minuten zacht worden. Vergeet niet het kookwater op smaak te brengen met wat kruiden voor een smakelijker eindproduct. 

Zwarte (Beluga) linzen 

Om zwarte linzen te koken neem je de verhouding 2¼ kopjes water en 1 kop linzen. Breng aan de kook en laat 25-30 minuten sudderen tot ze gaar zijn. 

Bruine linzen 

Neem de verhouding 1 kop droge bruine linzen met 2½ tot 3 koppen water. Breng aan de kook en laat het 35-45 minuten zachtjes koken. Als ze in een soep of stoofpot worden gebruikt, voeg ze dan toe aan de soep met ongeveer nog 40 minuten kooktijd over voordat de soep klaar is. 

Rode linzen 

Deze rode linzen koken snel, meestal in ongeveer 15-30 minuten. Wanneer je ze in een soep of stoofpot gebruikt, voegt je ze gewoon toe aan de pan met nog 15-30 minuten aan kooktijd. Als je ze niet in een soep verwerkt, breng dan 1½ kop water en 1 kop droge linzen aan de kook en laat ze 10-15 minuten zachtjes koken.  

Gele linzen 

Gele linzen koken snel, meestal in ongeveer 15-30 minuten. Wanneer je ze in een soep of stoofpot gebruikt, voegt je ze gewoon toe aan de pan met nog 15-30 minuten aan kooktijd. Als je ze niet in een soep verwerkt, breng dan 1½ kop water en 1 kop droge linzen aan de kook en laat ze 10-15 minuten zachtjes koken. 

Zoals je waarschijnlijk weet, zijn dit de kooktijden van gedroogde linzen.  Je kunt ook linzen in blik op pot kopen. Vanzelfsprekend moet je dan de verwerkingsinstructies aanhouden die op de pot staan.  

Soorten Linzen 

Er worden hier 5 soorten linzen besproken onder andere de smaak, textuur en waarin je ze kunt gebruiken. De linzen hebben allemaal een eigen smaak en toepassing.  

Groen linzen 

Groene linzen lijken erg op bruine linzen, maar ze hebben een robuustere en licht peperige smaak en zijn er in verschillende maten. Groene linzen kunnen in kleur variëren van bleek of gevlekt groen tot een groene leisteenkleur met hints van blauw en zwart.  

Net als bruine linzen behouden groene linzen hun vorm goed. Dit, gecombineerd met hun sterke smaak, maakt groene linzen ideaal voor salades of bijgerechten. 

Zwart Beluga linzen 

Wanneer gekookt, zijn zwarte beluga-linzen glanzend, klein en zwart – ze zien er een beetje uit als kaviaar: vandaar hun naam. 

Dankzij hun rijke, aardse smaak, zachte textuur en mooie uitstraling, vormen deze linzen een uitstekende basis voor salades of als een functie met elke soort eiwit 

Bruine linzen 

Bruine linzen zijn de meest voorkomende soort – elke zak in de supermarkt waar “linzen” opstaat zonder een andere omschrijving, is waarschijnlijk vol met bruine linzen. Deze variëteit kan in kleur variëren van kaki bruin tot donkergroen en heeft een milde, aardse smaak. 

De soort behoudt zijn vorm goed tijdens het koken, waardoor het ideaal is voor gebruik in warme salades, stoofschotels, soepen en stoofschotels. Bruine linzen werken ook goed in vegetarische hamburgers of vegetarisch gehaktbrood. 

Rode en gele linzen 

Deze variëteit linzen varieert in kleur van goudgeel tot oranje en rood. Ze zijn ook de enige variëteit die “gesplitst” wordt verkocht, wat betekent dat ze in kleinere linzen worden verwerkt. Deze ietwat zoete en nootachtige linzen komen veel voor in de Indiase en Midden-Oosterse keuken en zijn de sleutel tot klassieke gerechten zoals Indiase dhal. 

Vanwege hun “gesplitste” aard, valt deze variëteit van linzen uit elkaar wanneer ze worden gekookt, waardoor ze ideaal zijn om te gebruiken in soepen of stoofschotels. 

Samenvattend en overzichtelijk in een tabel zie het er als volgt uit:  

SoortUiterlijkSmaaktTextuurToepassing
Groene  Klein en donkergroen Aardachtige, licht zetmeelachtige/peperige smaak Stevige, veerkrachtige textuur die niet uit elkaar valt, zelfs niet als het gaar is Salades en bijgerechten 
Zwarte (Beluga) Klein en gitzwart Robuuste, vlezige aardse smaak Stevige, romige textuur die vorm goed houdt Salades en bijgerechten 
Bruin Gemiddeld, lichtgroen of bruin Plantaardige, minerale smaak Relatief stevige textuur wanneer gekookt Salades, soepen, burgers en bijgerechten 
Rood  Klein, oranje Zachte smaak met bloemige accenten Vallen volledig uit elkaar wanneer gekookt Soepen, Indiase dahl (=indiase 
peulvruchten schotel) 
Geel Gemiddeld, licht goudgeel Aromatische, zwak nootachtige smaak Vallen volledig uit elkaar wanneer gekookt Soepen, Indiase dahl (=indiase 
peulvruchten schotel) 

Hoe Linzen Kruiden? 

Of het nu in een salade of soep is of als basis voor een hoofdgerecht, linzen vormen een stevige en gezonde toevoeging aan elke maaltijd. Als het niet mogelijk is om een recept te gebruiken, is het gemakkelijk om een gerecht op basis van linzen te maken zonder veel werk. 

Vanwege hun nogal delicate, aardse smaak, passen linzen goed in een verscheidenheid aan gerechten en in bijna elk type keuken. Het beste moment om smaak aan linzen toe te voegen is tijdens het koken.  

Nu we het toch over linzen koken hebben, je kunt ook een tuinkruiden bouillonblokje toevoegen aan het water. Dit geeft heel veel smaak aan de linzen.  

Wees niet bang om creatief te worden. Het toevoegen van een halve ui (gepeld), een paar teentjes geplette knoflook, een bundel kruiden zoals kurkuma en koriander of een laurierblad aan het kookvocht en een snufje zout geeft linzen veel smaak, vooral als ze de basis zijn voor een salade of bijgerecht. 

Zo nu weet je veel over linzen en wat je ermee kan doen. Eet smakelijk.

Kikkererwten lijken op linzen. Alles over kikkererwten lees je in dit artikel.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs