Hoe Koolrabi Koken? Met of zonder saus

Deel deze blog makkelijk via:

Koolrabi is een groente die je zowel rauw als gekookt kunt eten. Het smaakt een beetje naar bloemkool. Koolrabi groeit op de grond, niet er onder. Je hebt witte en paarse koolrabi. Deze ‘vergeten’ groente koolrabi kun je dus koken, maar hoe doe je dat?

Snijd de bladeren weg van de koolrabi. Schil de koolrabi met een dunschiller. Snijd de koolrabi in plakken. Kook de koolrabi gaar in 5 minuten zonder zout. Eet de koolrabi zonder of met sausje. 

Om Koolrabi te koken moet deze eerst geschild worden. Dit is de eerste stap waar we mee beginnen.

Koolrabi schillen 

Koolrabi is en in twee kleuren; wit en paars en het koken is voor beide gelijk. Om koolrabi te koken moet je deze eerst schillen. Om te schillen moet je een scherp schilmesje hebben en/of een dunschiller. Hoe dunner je schilt hoe meer vitamine in een koolrabi blijven zitten. Een snijplank is ook handig. 

koolrabi

Hoe koolrabi schillen: 

 1. De koolrabi heeft van die opstaande bladeren die je weg snijdt met een schilmesje. De bladeren worden niet gegeten. 
 2. Snijd met het schilmesje de boven- en onderkant weg van de koolrabi. Dit zijn harde stukken die je echt weg moet snijden. 
 3. Schil daarna de koolrabi met een dunschiller. Wanneer je zelf dun kan schillen kan dit natuurlijk ook met een schilmesje. Je krijgt dat nauwelijks zacht met koken.  
 4. Snijd de koolrabi in plakken van een halve centimeter. Probeer plakken van gelijke dikte te snijden. Zo garen zij ook gelijkmatig. Je hebt anders plakken die gaar zijn en minder gare plakken. 

Koolrabi Koken 

Het koken van de koolrabi is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Gebruik met koken van koolrabi in ieder geval weinig water om te koken. Het mag net onderwater staan. Zo behoud je de vitamine meer dan dat je het in een grote pan met veel water kookt.  

Zo gaat het bereiden van de koolrabi:

 1. Zet een pan met een laagje water op en doe hier eventueel een beetje zout in maar dit kan ook later, of helemaal niet. Laat het water zachtjes koken. 
 2. Voeg de koolrabi in de pan en zet de warmtebron even hoog om het water weer te laten koken. Zet de warmtebron dan weer halfhoog en kook de koolrabi ongeveer 10 minuten. Het ligt aan de dikte en grote van de koolrabi of het wat langer moet.  Proef even of de koolrabi gaar is of prik erin met een vork. Wanneer je makkelijk met een vork erin kan prikken is de koolrabi gaar. 
 3. Giet de koolrabi af in een vergiet en geniet van deze lekkere groente.  

Koolrabi koken met saus 

Voor koolrabi met een sausje zijn er verschillende optie. Het ligt er helemaal aan wat je zelf lekker vindt. Eigenlijk gaan vele sauzen goed met koolrabi. Hieronder staan 4 opties aan sausjes beschreven. Dit zijn: 

 1. Curry saus 
 2. Bechamelsaus 
 3. Kaassaus 
 4. Groentesaus 

Het koken van koolrabi is bovenstaand omschreven in het hoofdstuk ‘Koolrabi Koken’. Nu verder met de saus en de bereidingswijze.

Koolrabi Koken Met Currysaus: 

Wat heb je nodig om een curry saus te koken: 

 • Soja room 
 • Currypoeder 
 • Gestoofd uitje 
 • Eventueel zout en peper. 

Bereidingswijze: 

 1. Snipper een uitje en bak deze even aan in plantaardige boter. Zet de warmtebron laag en doe de deksel op de pan. Laat de ui even stoven tot het zacht is. Proef de ui naar een paar minuten en kijk of hij zacht genoeg is.  
 2. Giet een pakje sojaroom leeg bij de ui en roer dit goed om.  
 3. Voeg de curry poeder toe. De hoeveelheid kun je natuurlijk zelf bepalen maar ik doe er een afgestreken eetlepel in. Wanneer je dit te weinig vindt kun je altijd nog curry poeder toevoegen, later. Roer de curry poeder goed door de sojaroom en proef wat je ervan vindt. Zout en peper kun je ook toevoegen wanneer je dit wenst. 

Als de saus en de koolrabi klaar zijn giet je de saus bij de koolrabi en meng dit goed met elkaar. Of serveer de koolrabi op een bord en doe dan de saus er over heen.

Koolrabi Koken Met Bechamelsaus 

Je kunt een bechamelsaus of witte saus ook uit een pakje halen maar wat is lekkerder om zelf een bechamelsaus te maken. De moeilijkheidsgraad valt best mee, het zit m in het roeren van de roux naar de saus. Volg gewoon de instructies en je zal zien dat jij ook een mooie bechamelsaus kunt maken, zonder al het zout en andere ingrediënten die je niet in jouw saus wilt.  

hoe koolrabi koken

Wat heb je nodig om een bechamelsaus te koken: 

 • 20 gram bloem 
 • 20 gram plantaardige boter 
 • 200 ml plantaardige melk 
 • 1 tl nootmuskaat 
 • Peper en zout 

Zet alles van tevoren klaar voor je gaat beginnen met het koken van de saus. 

Hoe ga je een bechamelsaus maken: 

 1. Pak een kookpannetje, liefst een kleine, en voeg daar de boter aan toe en laat het zachtjes smelten. 
 2. Roer de bloem door de boter totdat deze helemaal is opgenomen. 
 3. Zet de warmtebron iets hoger en bak de roux die je nu hebt gemaakt 3 minuten. 
 4. Zet de warmtebron wat lager. 
 5. Nu is het even opletten want wanneer je de melk, beetje bij beetje, erbij doet gaat het flink stomen. Gebruik een houten lepel zodat je je handen niet verbrand.  
 6. Blijf flink roeren wanneer je een beetje melk toevoegt. De melk wordt snel opgenomen door de roux.  
 7. Wanneer alle melk op is heb je een gladde mooie saus die nog weinig smaak heeft. 
 8. Voeg nu de nootmuskaat toe en proef wat je ervan vindt. Voeg meer toe wanneer je het weinig vindt. 
 9. Peper en zout kun je nu ook toevoegen wanneer je dit wenst. Jouw saus zal in een heerlijk smaken bij de koolrabi.  

Wil je weten wat je allemaal met een bechamelsaus kunt doen of wil je de uitgebreide uitleg dan kun je onze blog lezen ‘Hoe Bechamelsaus Maken?‘ lezen en je weet alles.

Als de saus en de koolrabi klaar zijn giet je de saus bij de koolrabi en meng dit goed met elkaar. Of serveer de koolrabi op een bord en doe dan de saus er over heen.

Koolrabi Koken Met Kaassau

Wanneer je koolrabi met een kaassaus wilt kun je dit uit een pakje halen natuurlijk, maar je kunt deze ook zelf maken.  

Wanneer je het zelf wilt maken dan kun je een bechamelsaus maken zoals hierboven beschreven en voeg je daarna (vegan)kaas toe. Neem hiervoor geraspte kaas of rasp de kaas zelf.

Voeg de (vegan)kaas toe aan de roux en laat smelten, roer het goed door en proef of je meer kaas erdoor wilt roeren. Voeg net zo veel toe als je zelf wilt.  

Koolrabi Koken Met Groentesaus 

Voor het maken van een groentesaus kun je ook hier een groentesaus uit een pakje halen. Wanneer je dit zelf wilt maken, omdat je dan minder zout tot je neemt of je vindt het gewoon lekkerder dan volgt hier het recept. 

Wat heb je nodig voor een groentesaus: 

 • 20 gram bloem 
 • 20 gram plantaardige boter 
 • 200 ml groentebouillon 

Ik maak de groentebouillon altijd wat sterker dan op de verpakking staat, omdat je het met de roux vermengt. Het wordt, vind ik, een beetje flauw wanneer je dit niet doet. Proef de groentebouillon even voor je deze gaat gebruiken. Mag best een beetje pittig zijn. 

hoe koolrabi koken

De eerste paar stappen zijn hetzelfde als de bechamelsaus. 

 1. Smelt de boter in een pannetje op lage warmtebron. 
 2. Voeg de bloem toe en roer dit door de boter. 
 3. Bak de roux die je nu gemaakt hebt in drie minuten gaar op halfhoog vuur, zodat de bloem gaar wordt. Je hebt anders een bloem smaak aan jouw sausje en dat wil je niet. 
 4. Voeg nu de bouillon toe, beetje bij beetje. Roer dit snel en krachtig door elkaar zodat er geen klontjes ontstaan. (Pas op je handen, want het gaat stomen.) Het gebruik van een pollepel is handig omdat je minder last hebt van de stoom.  
 5. Wanneer de bouillon door de roux is opgenomen voeg je weer wat bouillon toe en roer je dit er weer snel doorheen. 
 6. Doe dit totdat alle bouillon op is. Je hebt nu een heerlijke groentesaus. Zet de warmtebron uit. 

Als de saus en de koolrabi klaar zijn giet je de saus bij de koolrabi en meng dit goed met elkaar. Of serveer de koolrabi op een bord en doe dan de saus er over heen. Maak af met een beetje peterselie.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs