Hoe Falafel Maken? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Het traditionele falafel recept komt uit het Midden-Oosten en heeft als basis ingrediënt kikkererwten. Het wordt in ons land steeds populairder aangezien plantaardig eten in de belangstelling staat. In onze serie blogs mag ‘Hoe Falafel Maken’ niet ontbreken.

De basis ingrediënten zijn gedroogde kikkererwten, tarwe bloem, ui, knoflook, gemalen koriander. Het recept is verder uit te breiden. Week de kikkererwten voor minimaal 12 uur. Doe alles in de blender en mix door elkaar. Maak platte balletjes, bak beide zijden voor 4 min.

Er zijn vele falafel recepten in omloop die een aantal ingrediënten gemeen hebben. Echter, aangezien wij van het makkelijke en toch lekkere houden beginnen wij deze blog met een falafel recept met 5 ingrediënten. Verderop in deze blog wordt ook een uitgebreidere recept besproken. Dit is voor de echte hobby koks.

Kikkererwten is het hoofdingrediënt voor falafel. Wij hebben ook een blog over het bereiden van kikkererwten. ‘Hoe kikkererwten Bereiden?‘ vertelt je er alles over.

Het eerste recept is makkelijk en toch lekker om te maken met weinig ingrediënten die je waarschijnlijk in huis hebt.

Falafel Recept

Het maken van falafel is één ding, de ingrediënten zijn een ander ding. Voor ingrediënten van falafel kan je elk recept afzoeken op internet, echter zijn er een paar basis ingrediënten waar elke falafel mee wordt gemaakt. Deze basis ingrediënten worden genoemd in eerste recept een uitgebreider recept wordt daarna gegeven.

Basis Falafel Recept

De ingrediënten voor het basis falafel recept zijn er 5 in totaal, het zijn:

  • 125 gram gedroogde kikkererwten
  • 1/2 grote ui of een hele kleine ui, grof gesneden
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1/2 el gemalen koriander
  • 1/2 el bloem, liefst tarwe

Voordat je aan de slag kunt gaan moeten de gedroogde kikkererwten eerst geweekt worden. Doe de gedroogde kikkererwten in een grote schaal met ruim water en doe de kikkererwten in de kom. Laat de kikkererwten nu minimaal 12 uur weken. Dus de volgende dag kan je pas weer verder. Hier moet je wel even rekening mee houden.

pita broodje falafel

Het bereiden van de falafel doen we als volgt:

  1. Meet alle ingrediënten af en zet klaar op je keukenblad.
  2. Gooi de geweekte kikkererwten in een vergiet en laat deze uitlekken.
  3. Dan gaan de kikkererwten in de blender samen met de grof gesneden ui, geperste knoflook, koriander en tarwe.
  4. Voeg ook een beetje zout toe, bij een zoutloos dieet laat je dit weg.
  5. Mix alles heel goed door elkaar.
  6. Stop met mixen en haal het mengel, dat kleeft aan het glas, ervan af. Doe dit terug in de mixer en mix nog een keer.
  7. Haal met een lepel een hoeveelheid uit de mixer en draai hier balletjes van die je een beetje plat maakt.
  8. Zet de hapjespan op de warmtebron en maakt hierin een goede laag zonnebloem olie in warm.
  9. Doe de falafel balletjes in de olie en bak beide zijde ongeveer 3 -4 minuten.

De falafel is klaar en kan geserveerd worden met wat je zelf in gedachten heb. Serveer het bijvoorbeeld met een pita broodje en knoflooksaus. Of rol de falafel in een wrap met veel sla en een pittige saus. Kortom, eet smakelijk.

Uitgebreid Falafel Recept

Hou je van een uitdaging, vind je koken leuk of heb je een andere reden om lekker en gezond te koken dan kan je ook onderstaand recept gebruiken. Het heeft meer ingrediënten en hierdoor verfijnder van smaak. Maar ja, wel meer werk! Dit zijn de ingrediënten:

  • 175 gram gedroogde kikkererwten.
  • 4 -5 tenen knoflook, geperst
  • 1 ui , grof gesneden
  • 2 el vers gesneden peterselie
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gemalen koriander
  • 3 el tarwe bloem
  • 1/4 citroen en daar het sap van
  • Zout en peper

Het bereiden gaat ook weer zoals hierboven beschreven staat bij het basis recept. In het kort komt het hierop neer:

wrap falafel

Week de kikkererwten in ruim water voor minimaal 12 uur. Doe ze in een vergiet en laat uitlekken. Daarna gaat alles in de blender en voeg zout en peper naar eigen behoeft toe. Mix alles heel goed door elkaar. Schep met een eetlepel een beetje uit de mixer en maak hier platte balletjes van. Bak de balletjes voor 3-4 minuten aan beide kanten. Zoals gezegd, bovenstaand de uitgebreide beschrijving.

Dit zijn de recepten voor falafel en de manier van bereiden. Je kunt de falafel op vele manieren in je gerechten gebruiken, zo ook in een salade.

Falafel Saus

Wat is falafel zonder saus. Je kunt het eenvoudig en lekker houden door knoflook saus te maken of tahin saus.

Knoflooksaus maak je makkelijk zelf door vegan mayonaise te gebruiken. Doe vegan mayonaise in een bakje en voeg water toe. Roer dit door elkaar. De saus moet de dikte hebben zodat het net van je lepel afloopt. Voeg naar smaak de geperste teentjes knoflook toe, een beetje peterselie en bieslook. Meng dit goed door elkaar en proef. Probeer de saus een dag eerder te maken, want dan kunnen de kruiden lekker in de saus trekken.

falafel

Voor de tahin heb je het volgende nodig:

  • 8 eetlepels tahin
  • 7 eetlepels water
  • 1 teentje knoflook, gepelt
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 tl verse peterselie

Doe al deze ingrediënten in de blender en mix de ingrediënten goed met elkaar. Serveer het in een leuk schaaltje op een bord met falafel.

Onderstaand worden meerdere vragen beantwoord over falafel.

Falafel Glutenvrij

Glutenvrije falafel is geen probleem om te maken. Alle ingrediënten zijn gluten vrij, behalve de tarwe bloem. Wanneer je in bovenstaande recepten de tarwe bloem vervangt door glutenvrije bloem, dan heb je glutenvrije falafel. Zo makkelijk is het.

Falafel Maken Vegan

De falafel die volgens bovenstaande recepten gemaakt worden zijn vegan. Eigenlijk hoort elke falafel vegan te zijn, want er worden alleen maar plantaardige ingrediënten gebruikt. Dus ja, falafel is vegan. De saus kan je vegan maken. Zie bovenstaand bij falafel saus.

Falafel Maken Met Kikkererwten Uit Blik

Falafel kan je maken met Kikkererwten uit blik. Ik raad het alleen niet aan om te doen. De kikkererwten uit blik zitten al heel lang in het vocht. Het is niet zo als bij gedroogde kikkererwten dat je ze moet weken om te gebruiken. Deze kikkererwten zijn niet geweekt, maar doorweekt. Het gevolg is dat de falafel heel erg slap wordt door het vocht van de kikkererwten uit blik.

Wil je of kan je niet anders dan toch kikkererwten uit blik te gebruiken, voeg dan ongeveer anderhalf keer zo veel tarwebloem toe als in het recept staat. Dit zorgt voor meer binding. Let op, gebruik niet teveel meel, want dan wordt het weer een meelbal.

Falafel Maken Oven

Falafel kan ook gebakken worden in de oven. Het korstje zal dan minder knapperig zijn, maar het grote voordeel is dat je geen olie hoeft te gebruiken om in te bakken.

Plaats de falafel die je hebt gemaakt op bakpapier op de bakplaat. Verwarm de oven voor op 200 graden en plaats de bakplaat in de oven. De falafel balletjes zijn na ongeveer 15 – 20 minuten klaar om geserveerd te worden. Lekkere falafel zonder veel vet!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs