Hoe Kastanjes Poffen? In pan, oven, airfryer en BBQ

Deel deze blog makkelijk via:

De kastanje is een vrucht die van oorsprong uit de mediterrane omgeving komt. De Romeinen hebben de vrucht meegenomen naar Nederland. En wij poffen en koken de kastanjes. De vraag in deze blog is; Hoe kastanjes poffen?  

Alleen tamme kastanjes kan je poffen! Kastanjes poffen in de oven duurt 20-25 minuten, in een pan duurt 10-15 minuten en in de Airfryer 10 minuten. Poffen in de magnetron duurt 2 minuten. Neem de tijd voor poffen op de BBQ! 

De kastanje is er in twee varianten, de wilde en de tamme kastanje. De tamme kastanje kan je eten en de wilde daar krijg je simpelweg buikpijn van, dus deze is niet eetbaar. Hoe zie je nu of je een tamme of een wilde kastanje hebt? Laten we daar deze blog dan mee beginnen.  

Verschil Tamme en Wilde Kastanje 

De kenmerken van de kastanjes zijn zo duidelijk dat je het niet meer vergeet wanneer je het eenmaal weet.  

Hoe Kastanjes Poffen?
Tamme kastanjes

De tamme kastanje heeft een bolster die harig is en vele dunne lange stekels heeft. In de bolster zitten meestal 2-3 kastanjes.  De kastanje is niet helemaal rond, heeft vaak een platte kan en heeft een puntje met een pluimpje. Het lijkt op een ovaal of is druppelvormig.  

Hoe Kastanjes Poffen?
Wilde Kastanjes

De wilde kastanje heeft een bolster met een dikke schil en een paar harde dikke stekels. De vorm van de kastanje is rond zonder een platte kant. Er zit meestal één kastanje in elke bolster.  

De verschillen zijn dus heel duidelijke en nu je het weet zal je het nooit meer vergeten.  

De tamme kastanje valt onder de grote groep noten. In onze blog ‘Verschil tussen noten en zaden‘ wordt uitgelegd wat een noot nu eigenlijk is.

Hoe Kastanjes Poffen?
De tamme kastanjes

Tip! Om er zeker van te zijn dat de kastanjes die je wilt gebruiken goed zijn kan je het volgende doen. Vul een kom met water en doe hier de kastanjes in. De kastanjes die naar de bodem zakken zijn goed en eetbaar. De kastanjes die blijven drijven zijn van binnen uitgedroogd of opgegeten door insecten. Weggooien dus!   

Zo, nu je dit weet kunnen we aan de slag. We gaan tamme kastanjes poffen.  

Tamme Kastanjes Poffen  

Wij gaan nu de kastanjes poffen in de oven. Haal het rooster uit de oven en verwarm de oven voor op 220 graden.  

Wanneer de kastanjes nog in de bolster zitten haal ze er dan uit. Doe vervolgens de test met de schaal en water (zie bovenstaande tip) en gooi de slechte kastanjes weg.  

Maak in de platte kant van de kastanjes een kruis met een scherp mes. Dit moet gebeuren want de kastanjes gaan poffen, ze worden groter en schieten een stukje uit de schil. Als je dit niet doen dan knallen ze letterlijk uit hun schil en dan wordt de oven een rommeltje.  

hoe kastanjes poffen

Leg de kastanjes op het rooster of bakplaat en schuif het in het midden van de oven. Na 20-25 minuten moeten de kastanjes uit hun schil zijn gepopt. Wanneer dit gebeurd is zijn de kastanjes klaar. Haal de bakplaat nu uit de oven en leg de kastanjes op een serveerschaal.  

Je kunt ze nog niet eten, want er moet nog een ding gebeuren namelijk het pellen van de kastanjes.  

Kastanjes Pellen 

De gepofte kastanjes zijn haast klaar om gegeten te worden, we moeten de kastanjes alleen nog pellen. Het pellen van de kastanjes moet gelijk gebeuren wanneer de kastanjes uit de oven zijn gekomen. Laat de kastanjes niet afkoelen, want dan gaat het pellen moeilijker.  

Hoe Kastanjes Poffen?

Pak de kastanje bij de inkeping en trek vanaf daar de schil van de kastanje af. Het dunne velletje wat nu overblijft kan je laten zitten, dit kan je gewoon eten. 

Leg de kastanjes vervolgens op een serveerschaal en serveer met een klontje plantaardige boter en grof zeezout. Eet smakelijk! 

Kastanjes Poffen In Pan 

Niet alleen de oven is een plaats om kastanjes te poffen. Het gaat ook heel goed in een hapjespan.  

Controleer eerst of de kastanjes vers zijn, zie bovenstaande tip met schaal en water.  

Hoe Kastanjes Poffen?

Snijd met een scherp mes een kruis in de kastanje. Dit zorgt ervoor dat de kastanje niet ontploft. Zet de hapjespan op de warmtebron en smelt een klontje plantaardige boter. Wanneer de boter gesmolten is gaan de kastanjes in de pan. Zorg ervoor dat het kruisje in eerste instantie naar boven staat. Doe de deksel op de pan en pof de kastanjes voor circa 10-15 minuten. Schud de pan af en toe om ervoor te zorgen dat ze niet aanbakken.  

Wanneer ze uit hun vel zijn geschoten dan zijn de kastanjes klaar.  

Haal de pan van de warmtebron en pel de kastanjes zoals omschreven is in het hoofdstuk Kastanje Pellen.  

Ook nu weer serveren op een schaal met een klontje plantaardige boter en grof zeezout. Hou je van zoet dan is poedersuiker lekker.  

Kastanjes Poffen Airfryer 

We kunnen de kastanjes ook poffen in de Airfryer, dit gaat heel goed en is haast gelijk aan de methode van het poffen in de oven.  

Zorg ervoor dat je goede kastanjes hebt. Lees hiervoor de bovenstaande tip.  

Snijd vervolgens met een scherpmesje de kastanjes in, maak een kruisje. Verwarm de Airfryer voor op 200 graden. Leg vervolgens de kastanjes in het mandje met het kruisje naar boven. Dek af met de antispatdeksel en pof de kastanjes nu voor circa 10-15 minuten.  

De kastanjes moeten nu een beetje uit hun schil zijn gepoft. Leg de kastanjes op bijvoorbeeld je snijplank en laat ze even afkoelen. Pel vervolgens de kastanjes zoals beschreven in het hoofdstuk Kastanjes Pellen. Dit gaar het best als ze nog warm zijn.  

Hoe Kastanjes Poffen?

Serveer nu de kastanjes met een klontje boter en zout of suiker. Al naar gelang waar je voorkeur naar uit gaat.  

Kastanjes Poffen Magnetron 

Kastanjes poffen in de magnetron gaat ook goed. Het is snel gebeurt maar vraagt wel oplettendheid.  

Zorg er ook nu weer voor dat je goede, rijpe kastanjes hebt. Lees bovenstaande tip om de versheid te bepalen.  

Snijd met een scherp mesje een kruis in de kastanjes. Dit zorgt ervoor dat de kastanjes niet ontploffen. Leg circa 15 kastanjes tegelijk op een diep bord of een magnetron schaal. Je moet het af kunnen dekken.  

Zet de magnetron op een middelhoge stand, circa 360 watt en pof de kastanjes voor circa 2-3 minuten. Het is sterk afhankelijk van de grootte van de kastanjes en het vermogen van je magnetron.  

De kastanjes zijn klaar wanneer ze uit hun vel springen. Laat de kastanjes even afkoelen en pel ze dan gelijk. Het pellen gaat makkelijk wanneer ze nog warm zijn.  

Serveer de kastanjes op de zoete manier met boter en poedersuiker of op de hartige manier met zout en boter. Eet smakelijk  

Kastanjes Roosteren op de BBQ 

De Kastanjes roosteren op de bbq is altijd leuk en een feestje voor iedereen die eraan meedoet.  

Maak je bbq warm zoals je dit altijd doet. Zorg ervoor dat je verse kastanjes gebruikt. Lees hiervoor de tip aan het begin van deze blog.  

Hoe Kastanjes Poffen?

Snijd de kastanjes met een scherp mesje in en maak een kruisje. Leg vervolgens de kastanjes op het rooster van de bbq. Je zult ze nu zien poppen. Als dat gebeurd is zijn ze klaar.  

De kastanjes roosteren op de bbq is natuurlijk een beetje naar eigen inzicht, maar het poppen kan je niet ontgaan. Dan zijn ze klaar.  

Verwijder het vel wanneer de kastanjes nog warm zijn, dan gaat het vel er makkelijk af. Het tweede dunne velletje kan je gewoon laten zitten en eten.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs